Midtveisevaluering: Forsvarets bistand til politiet

Stipendiat Kai Spurkland ved Politihøgskolen presenterer sitt doktorgradsprosjekt "Forsvarets bistand til politiet".

Kai Spurkland

Kai Spurkland. Foto: Politihøgskolen

  • Kommentator er professor Ragnar L. Auglend (Universitetet i Bergen)
  • Midtveisevalueringen ledes av førsteamanuensis Synnøve Ugelvik
  • Veiledere er professorer Tor-Geir Myhrer og Johan Boucht

For tekstutkast, kontakt Kai Spurkland

Om avhandlingen

Tema for avhandlingen er de rettslige rammebetingelsene for Forsvarets operative bistand til politiet.  Spørsmålet om Forsvarets bistand til politiet har i perioder vært et meget omdiskutert tema, både politisks og rettslig; fra bondeopptøyer på 1800-tallet via Menstadslaget og andre arbeidskonflikter i mellomkrigstiden, til Altakonflikten i 1981 og fram til diskusjonen om Forsvarets rolle i kjølvannet av 22. juli 2011. Etter 22. juli 2011 fremhevet både Stortingets 22. juli-komité og Gjørvkommisjonen viktigheten av en videreutvikling og forsterkning av samhandlingen mellom politiet og Forsvaret, men påpekte at slik bistand kunne være et følsomt tema og ha stor kompleksitet.

Reguleringen av spørsmålet i norsk rett i dag er beskjeden, hvis man ser bort fra særregulering av blant annet Kystvaktens virksomhet. Det finnes én bestemmelse i Grunnloven (§ 101 tredje ledd) og en relativt ny bestemmelse i politiloven (§ 27a) som direkte regulerer spørsmålet. I tillegg finnes det én forskrift (bistandsinstruksen) som gir nærmere detaljer om enkelte sier av slik bistand. Mange spørsmål er ufullstendig regulert i disse bestemmelsene. Avhandlingen vil derfor søke å kartlegge hvilke andre regler, prinsipper og hensyn som blir bestemmende for i hvilken grad Forsvaret kan bistå politiet. Disse avklaringene er viktige, blant annet av hensyn til rettssikkerheten. Offentlig myndighetsutøvelse og bruk av fysisk makt, i ytterste konsekvens våpenmakt, bør være basert på et robust rettslig grunnlag hvor rammene for myndighetsutøvelsen er klare og ansvaret tydelig.

Avhandlingen vil behandle fire hovedproblemstillinger:

  • Hvilke politioppgaver kan Forsvaret bistå politiet med?
  • I hvilke situasjoner kan Forsvaret bistå politiet?
  • Hva kan Forsvaret bistå politiet med?
  • Hvordan skal bistanden fra Forsvaret til politiet gjennomføres?

I avhandlingen vil det bli drøftet hvilke rettslige rammer for bistand som følger av Grl. § 101 tredje ledd, politiloven § 27a og bistandsinstruksen. I tillegg vil potensielle skranker i blant annet internasjonale menneskerettigheter, generelle forvaltningsrettslige prinsipper og den alminnelige politilovgivningen bli analysert.

Publisert 3. jan. 2018 14:29 - Sist endret 3. jan. 2018 14:39