Sakkyndighet i barnevernssaker

Tema for prosjektet er å undersøke bruken av sakkyndighet i argumentasjon og begrunnelse i barnevernssaker i hhv. norske og svenske rettsinstanser.

Illustrasjonsbilde: Colourbox

Om prosjektet

De siste fem-ti årene har norsk barnevernrett vært i stor utvikling. Arbeidet med en ny barnevernslov ble påbegynt i 2014, og barnevernslovutvalget avga sin utredning i 2016. Ny barnevernslov trådte i kraft fra og med 1.1.23. Parallelt har Norge blitt felt i en rekke saker i den Europeiske menneskerettighetsdomstol (EMD) for å ha krenket EMK artikkel 8 om retten til familieliv. EMD har i mange tilfeller konstatert krenkelse av EMK artikkel 8 fordi inngrepene ikke har vært tilstrekkelig begrunnet eller ikke har bygget på et tilstrekkelig oppdatert faktum. Et viktig element i spørsmålet om avgjørelsene er tilstrekkelig begrunnet og bygger på et tilstrekkelig oppdatert faktum, er sakkyndige vurderinger. Selv om hverken EMD eller Høyesterett har vurdert at det alltid må innhentes sakkyndig erklæring i saker om tiltak etter barnevernsloven, er en slik erklæring i mange tilfeller et helt sentralt og ofte avgjørende bevis i en barnevernssak. Barnevernsutvalget har nylig, som en del av sin gjennomgang av rettssikkerheten for barn og foreldre i barnevernet, pekt på at det foreligger lite forskning og kunnskap om barnefaglig sakkyndige, herunder lite kunnskap om kvaliteten på de sakkyndiges arbeid og de sakkyndiges bakgrunn og kompetanse (se NOU 2023:7 pkt. 16.1). Avhandlingen vil forhåpentligvis, sammen med resten av forskningsprosjektet, gi mer kunnskap om de sakkyndiges arbeid, og på hvilken måte nemnder og domstoler gjør nytte av sakkyndiges arbeid i barnevernssaker.

Avhandlingen inngår i prosjektet «The use of Expert Reports as evidence in Child Protection Decision-Making», et tverrfaglig prosjekt med deltakere fra Psykologisk institutt ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet (UiO), Institutt for offentlig rett ved Det juridiske fakultet (UiO) og Det juridiske fakultet (UiB). Målet med prosjektet er å utvikle enhetlige prosedyrer for sakkyndigarbeid, samt å bidra til bedre bruk av sakkyndigrapportene i avgjørelsene fra nemnder og domstoler. For ytterligere detaljer om prosjektet, se https://www.sv.uio.no/psi/forskning/prosjekter/the-use-of-expert-reports-as-evidence-in-child-pro/index.html.

I avhandlingen sammenlignes norske og svenske avgjørelser i barnevernssaker for å kartlegge hvordan barneverns- og helsenemndene og domstolene begrunner vurderingen av hensynet til barnets beste og foreldrenes rettigheter når de fatter avgjørelser etter barnevernsloven. Som del av analysen inngår å identifisere hvordan de ulike instansene bruker sakkyndige vurderinger fra psykologer når de begrunner avgjørelsene. Avhandlingen vil analysere avgjørelser fra barneverns- og helsenemndene, tingrettene, lagmannsrettene og Høyesterett i perioden 2020-2024.

Bakgrunn

Prosjektet varer frem til september 2027, og det tas sikte på å levere avhandlingen innenfor prosjektperioden.

Finansiering

Prosjektet finansieres av Norges Forskningsråd.

 

 

 

Publisert 20. okt. 2023 14:45 - Sist endret 1. nov. 2023 15:56

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere