English version of this page

Sikrer forvaltningen at EØS-avtalens regler om personlig bevegelsesfrihet blir effektivt gjennomført?

Prosjektet utforsker personlig bevegelsesfrihet etter EØS-avtalen og dens gjennomslag i Norge

Kart over Europa der EUs medlemsland er farget mørk blå, andre land som omfattes av bevegelsesfritheten (deriblant Norge) farget lys blå, og øvrige land farget grå.

Stater som deltar i EUs fellesmarked gjennom EØS-avtalen eller andre avtaler.

Om prosjektet

Feiltolkningen av norsk trygderett som «NAV-saken» har avdekket, viser at reglene om person-lig bevegelsesfrihet i EØS-avtalen har vært mangelfullt etterlevd i praktiseringen av regelverket om ytelser ved sykdom. Enkeltpersoners rett til å reise til andre EØS-stater for å motta tjenester – den passive tjenestefriheten – har vært særlig oversett. Den passive tjenestefriheten har uklare sider, og dens betydning er fortsatt omstridt på trygderettsområdet. Samtidig vil denne grunnfriheten kunne ha større betydning for norske borgeres personlige bevegelsesfrihet enn den har for EU-statenes borgere, fordi EØS-avtalen savner EU-traktatenes bestemmelser om unionsborger-skap.

Prosjektet bygger på to forskningshypoteser:
1.    Feiltolkningen av EØS-avtalens regler om personlig bevegelsesfrihet som NAV-saken avdekket, er ikke begrenset til å omfatte regler om ytelser ved sykdom.
2.    Feiltolkningen av EØS-avtalens regler om personlig bevegelsesfrihet er ikke begrenset til å berøre trygderettsområdet.

Formålet med prosjektet er for det første å kartlegge EØS-avtalens regler om personlig bevegelsesfrihet og undersøke om disse rekker like langt på trygderettsområdet som bestemmelsene om fri bevegelighet for unionsborgere gjør i EU. For det andre vil reglenes gjennomslag i norsk forvaltning undersøkes gjennom en komparativ analyse av to ulike rettsområder: Trygderett og luftrett. Analysen vil kunne gi innsikt i bakenforliggende årsaker til at reglene om personlig beve-gelsesfrihet har vært feiltolket og oversett.  

Mål

Hovedmålet med prosjektet er å belyse EØS-avtalens regler som uttrykkelig eller indirekte beskytter personlig bevegelsesfrihet og undersøke reglenes gjennomslag i Norge.  

Finansiering

Prosjektet er tilknyttet samarbeidet mellom Arbeids- og sosialdepartementet og de juridiske fakultetene ved universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø som skal styrke trygderettslig og EØS-rettslig forskning og kompetanseutvikling.

 

Publisert 23. des. 2022 15:18 - Sist endret 3. jan. 2023 09:43