Mira har deltatt på NSfK-seminaret 2023

Denne uken presenterte vitenskapelig assistent Mira Stokke sitt arbeid med digitalt utenforskap og fengsel på et seminar i regi av Nordic Research Council for Criminology (NSfK) i Finland. I dette blogginnlegget forteller hun om sine erfaringer.  

Flere mennesker på trappertrinn utenfor inngangen til et bygning.

Fellesbilde av deltakerne. Foto: Maud Hol / NSfK.

Det var stor stas å delta på fagseminar! På seminaret presenterte jeg artikkelen min om digitalt utenforskap og helse- og velferdsrettigheter etter soning, som er publisert i Kritisk Juss.  

Presentasjonen min baserte seg på en kvalitativ undersøkelse med intervjuer av tidligere innsatte om digitalt utenforskap etter soning. Empirisk metode er litt utenfor det jeg jobber med til daglig, så det var gøy å utfordre meg selv med å presentere dette arbeidet foran en rekke dyktige kriminologer og andre som arbeider med slike metoder. 

Et hovedpoeng er at digitalt utenforskap kan medføre flere utfordringer for helse- og velferdsrettighetene i tilbakeføringsarbeidet etter soning. Bidraget passet derfor godt med tema for seminaret som var «The future of punishment: Reducing recidivism and promoting societal integration?»

Jeg opplevde NSfK-seminaret som en veldig fin arena å presentere på. Programmet var lærerikt, og jeg fikk flere nyttige kommentarer i etterkant av innlegget. Dette gir god motivasjon i det videre arbeidet med masteroppgaven, som tar for seg tematikken fra et juridisk perspektiv.  

Flere mennesker sitter med ryggen til på stoler i et konferanselokale. En person står foran ved talerstolen.
Heidi ønsker velkommen. Foto: Maud Hol / NSfK.

Det var flere deltakere fra Universitetet i Oslo til stede, herunder personer tilknyttet «PRISONHEALTH»-prosjektet. Prosjektleder Thomas Ugelvik holdt et av hovedinnleggene, og vant også pris for beste artikkel i 2022 i Nordic Journal of Criminology. Artikkelen kan du lese her.

Jeg vil også trekke frem innlegget til Rose Boyle og Peter Scharff Smith som omhandlet straffegjennomføring i en digital tidsalder. De snakket om at man ser en forsiktig digitalisering av fengsler, og presenterte to scenarioer: Digitalisering kan gi økt rettighetstilgang og bedre rehabiliteringsprosessen, men kan også medføre økt overvåkning og isolasjon.  

Vi fikk illustrert begge scenarioer da vi besøkte Hämeenlinna-fengselet, som er et «smart» høysikkerhetsfengsel for kvinner. Fengselslederen viste til at flere praktiske forhold forenkles for de innsatte med digitale løsninger. Hun uttrykte imidlertid bekymring over at de digitale løsningene også gir en teknisk mulighet for betjentene til å unngå fysisk kontakt med de innsatte.   

Det er viktig at både akademia og offentligheten følger utviklingen videre for å sikre at det er de positive sidene av digitaliseringen som blir dominerende.  

Av Mira Sofie Stokke
Publisert 12. mai 2023 15:58 - Sist endret 12. mai 2023 15:58
About-image

Denne bloggen

Velferdsstaten er i stadig endring, og digitalisering skaper både nye svar og nye spørsmål. Denne bloggen tar opp temaer og presenterer nyheter fra prosjektet Digital velferdsstat ved juridisk fakultet. Prosjektet samarbeider tett med Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV). Bildene på bloggen er generert av kunstig intelligens gjennom nettsiden wombo.art