Roboter i helsesektoren

Vitenskapelig assistent Kristoffer Madsen Andersen forteller her om sitt masteroppgaveprosjekt - Roboter i helsesektoren

Bildet kan inneholde: tegnefilm, virveldyr, produkt, pattedyr, gest.

Foto: Colourbox.com

I august var jeg så heldig å få begynne som vitenskapelig assistent på prosjektet Digital velferdsstat. Med flere års erfaring fra helse- og omsorgssektoren, ønsket jeg å skrive om noe som var relevant for dette feltet. Temavalget falt etter hvert på menneskerettslige implikasjoner ved innføring av robotteknologi i helsesektoren.  
 
Det hersker optimisme rundt innføringen av avansert velferdsteknologi i helsevesenet. Man ser for seg at dette kan være et solid bidrag til å løse den økende bemanningsutfordringen. Roboter er allerede tatt i bruk i sykehus, institusjoner og i hjemmeoppfølging. Men der digitaliseringsoptimismen er sterk hos myndighetene, velger andre å ha en mer nøktern holdning. I en artikkel i Morgenbladet 15. september sier professor emerita i sykepleievitenskap Kari Martinsen at «roboter aldri kan erstatte det menneskelige elementet i omsorgen» og at hun frykter at dette ikke tas på alvor.
 
I min masteroppgave skal jeg undersøke hvilke menneskerettslige forpliktelser som påligger staten ved innføring av robotteknologi i helsesektoren. Ett område som har vært relativt mye omtalt både i rettsvitenskapen og ellers, dreier seg om innsamling, lagring og bruk av personopplysninger ved bruk av kunstig intelligent robotteknologi. Jeg vil imidlertid se på det fysiske aspektet ved robotiseringen.

Fysisk tilstedeværende roboter er i bruk allerede. Noen av dem har evnen til å bevege seg og å påvirke verden rundt seg, også blant pleietrengende og syke. Hvilket menneskerettslig vern har denne gruppen for sin fysiske og psykiske integritet i møte med fysisk tilstedeværende roboter? Et annet spørsmål er om myndighetene under visse omstendigheter kan ha en plikt til å tilby robotisert behandling eller pleie. Dette er noe av det jeg skal undersøke og svare på i mitt master-prosjekt.

Oppgaven tar utgangspunkt de internasjonale menneskerettslige instrumentene som Norge er bundet av, særlig Den europeiske menneskerettskonvensjonen med tilhørende rettspraksis fra EMD. Jeg tar samtidig sikte på å illustrere noen poenger gjennom nasjonal helselovgivning. Har du noen tanker eller innspill om prosjektet? Da må du gjerne ta kontakt med meg!

Av Kristoffer Madsen Andersen
Publisert 22. sep. 2023 14:38 - Sist endret 26. sep. 2023 11:23
About-image

Denne bloggen

Velferdsstaten er i stadig endring, og digitalisering skaper både nye svar og nye spørsmål. Denne bloggen tar opp temaer og presenterer nyheter fra prosjektet Digital velferdsstat ved juridisk fakultet. Prosjektet samarbeider tett med Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV). Bildene på bloggen er generert av kunstig intelligens gjennom nettsiden wombo.art