Seminar om automatisering og offentlig forvaltning

Fredag 9. februar arrangerte vi i Digital velferdsstat et nytt seminar i Gamle Festsal. Seminaret omhandlet automatisering i offentlig forvaltning og med over 320 påmeldte var det klart at det var stor interesse for temaet!

Hans Christian Holte holder foredrag om Automatiseringsklart lov- og regelverk og automatisert forvaltning

Hans Christian Holte. Foto: Ingunn Ikdahl/UiO 

Seminaret startet med at professor Ingunn Ikdahl og førsteamanuensis Jon Christian Fløysvik Nordrum ønsket velkommen. Deretter innledet NAV direktør Hans Christian Holte om arbeidet med å automatisere offentlig forvaltning. Holte fortalte om høye ambisjoner om automatisering i forvaltningen og tilknyttede utfordringer. Av utfordringer trakk han blant annet frem tilgang på data av god kvalitet og skjønnsmessige bestemmelser. Han fremhevet også viktigheten av kompetanseutvikling, tverrfaglighet og samarbeid på tvers av sektorer. 

Johan Næser holder foredrag
Johan Næser. Foto: Jon Christian Fløysvik Nordrum/UiO

Etter Holtes introduksjon innledet stipendiat Johan Næser om rettsikkerhetsutfordringer ved digitaliseringsklar lovgivning, som er temaet for hans doktoravhandling ved Aarhus universitet. Han fokuserte på skjønnsmessige avgjørelser i en automatisert forvaltning og trakk frem at en av de største utfordringene er hvordan man kan ivareta de hensynene som begrunner pliktmessig skjønn når avgjørelsene automatiseres.


Neste post på programmet var advokatfullmektig og tidligere vitenskapelig assistent i Digital velferdsstat Ingvild Ladegård Lockert, som snakket om demokratiske perspektiver på automatisering i offentlig forvaltning. Lockerts masteroppgave omhandlet automatisert saksbehandling og offentlighet og kan leses her. Hun snakket blant annet om standardisering av tolkning og skjønn, og offentlighetsprinsippet. Avslutningsvis trakk hun frem at det er behov for et tydeligere rettslig rammeverk for automatisk saksbehandling.


Etter Lockert innledet Bjørn Lund-Sørensen fra Digitaliseringsdirektoratet om direktoratets Veileder for digitaliseringsvennlig regelverk og den pågående revisjonen av denne. Han fortalte blant annet om hva automatiseringsvennlig regelverk er, hvordan, og når man bør utforme et slikt regelverk. Han påpekte at automatisering ikke er et mål i seg selv, men at det kan være et virkemiddel for å nå et mål om effektivisering. 


Som siste post på programmet før pause fikk vi presentere hva vi har tenkt å skrive våre masteroppgaver om. Vi har begge tenkt å skrive om automatisering og offentlig forvaltning, så seminaret var midt i blinken for oss. 


Først ut etter pausen var avdelingsdirektør Haakon Hertzberg og avdelingsdirektør Cathrine Stadheim fra Nav som snakket om utfordringer med å gjøre Navs regelverk automatiseringsvennlig. De snakket blant annet om at det kan være utfordrende å oversette saksbehandlingsregler og å sikre prinsippene bak dem ved automatisering. I tillegg fremhevet de at det er viktig å være bevisst på organisatoriske skranker. De stilte også spørsmålet om det kan være nødvendig med nye rettssikkerhetsprinsipper for denne formen for forvaltning. 


Etter dette innledet seniorrådgiver Julia Lykke Gyberg og seniorrådgiver Ragnhild O. Amdam fra direktoratet for byggekvalitet om sin erfaring med å gjøre byggeteknisk forskrift mer digitaliseringsvennlig. Oppgaven deres var å omstrukturere teknisk forskrift til plan- og bygningsloven (TEK17) slik at den ble lettere å digitalisere og automatisere. De snakket om at man for dette regelverket måtte slutte med «gaffateip-digitalisering» og heller omstrukturere kravene i selve forskriften. De gikk så gjennom metodikken de brukte for å gjennomføre dette. 

Julia Köhler-Olsen holder foredrag
Julia Köhler-Olsen. Foto: Jon Christian Fløysvik Nordrum/UiO 

Siste innleder for dagen var professor Julia Köhler-Olsen fra OsloMet, som leder forskningsprosjektet PÅDIGVEL – Pålitelig digital velferdsforvaltning. Hun presenterte utfordringer som kan oppstå når man ønsker å automatisere. Köhler-Olsen brukte som eksempel diskusjoner om automatisering ved igangsettelse av stans av AAP. Konklusjonen ble at automatisering av dette ikke kunne ivareta kravet til forsvarlig saksbehandling og at det ikke kunne sikres at avgjørelsene var utvilsomme.
Til slutt ble det åpnet for diskusjon og spørsmål fra salen. Dette førte til samtaler om dokumentasjon og om mangel på tilgang til data av god kvalitet.

Vi ønsker å takke alle innledere og deltakere for et svært vellykket seminar!
Dersom du ønsker å få med deg neste arrangement og andre relevante saker kan du melde deg på vårt nyhetsbrev her.
 

Av Anna Dybvig Joner, Anna Cervera Landsverk
Publisert 27. feb. 2024 14:25 - Sist endret 27. feb. 2024 14:25
About-image

Denne bloggen

Velferdsstaten er i stadig endring, og digitalisering skaper både nye svar og nye spørsmål. Denne bloggen tar opp temaer og presenterer nyheter fra prosjektet Digital velferdsstat ved juridisk fakultet. Prosjektet samarbeider tett med Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV). Bildene på bloggen er generert av kunstig intelligens gjennom nettsiden wombo.art