Informasjon om diskrimineringsvern

Prosjektet fokuserer på mangelen på statlige tiltak, og behovet for målrettet og tilrettelagt informasjon om diskrimineringsvernets innhold i ulike innvandrermiljøer.

Formålet med prosjektet er tredelt:

  1. For det første å informere kvinnene om hvilke rettigheter de har.
  2. For det andre å få innsikt i deres informasjonsbehov og å kartlegge hva slags diskriminering de opplever.
  3. For det tredje å skape rettspolitisk debatt.

Informasjonshefte og informasjonsopplegg

Gjennom prosjektet er det utviklet et informasjonshefte som gir en oversikt over diskrimineringsvernet og hvordan det kan håndheves. Informasjonsopplegget er utviklet i dialog med representanter fra innvandrerorganisasjoner, ulike kvinnegrupper og enkeltkvinner.

Prosjektgruppen har holdt 8 foredrag for ulike kvinnegrupper. I tilknytning til foredragene har det vært diskusjon med påfølgende klientmottak hvor det ble gitt rettshjelp i enkeltsaker.

Informasjonsopplegget ble hele tidene revidert og videreutviklet etter erfaringer med hva som utgjorde tilgjenglig, forstålig og aktuell rettighetsinformasjon. Diskrimineringsrettsprosjektet er fra og med våren 2010 en permanent del av JURKs faste rettsinformasjonsprogram.

Dokumentasjon av diskriminering

Gjennom det oppsøkende rettsinformasjonsprosjektet, inntak av enkeltsaker, intervjuer med innvandrerkvinner på Oslo kommunes kontor for fri rettshjelp  og dialog med en rekke innvandrerorganisasjoner er det samlet inn kunnskap om hva slags diskriminering innvandrerkvinnene opplever. Denne informasjonen er dokumentert i sluttrapporten ”Diskriminering på tvers”.

Rettspolitisk debatt

Prosjektet har også skapt rettspolitisk debatt om rettighetsinformasjonens plass i myndighetenes aktivitetsplikt som er et ledd i arbeidet med å skape et reelt diskrimineringsvern for alle. Dette er særlig aktuelt i forbindelse med utarbeidelse av ny diskrimineringsvernlov: NOU 2009:14. Videre er det aktuelt i forhold til med ny lov om fri rettshjelp. Det er viktig at diskriminering gjøres til et prioritert område under den nye rettshjelpsloven. Ved utarbeidelse av førstelinjetjenesten bør oppsøkende arbeid som rettighetsinformasjon, få større plass (St.mld.nr.26 (2008-2009)).

Den 18.mars 2010 holdt prosjektet avslutningsseminar på Institutt for samfunnsforskning gjennom Femm-nettverket for å presentere prosjektet til brukere og myndigheter. Formålet var å få kommentarer på rettighetsinformasjonsarbeidet generelt fra både statlig hold (departementet og LDO) og brukerhold (innvandrerkvinnene og organisasjonene selv). Salen var full og deltakere kom fra blant annet departementet, ulike innvandrerorganisasjoner, norskopplæringen, bydeler, JURK, Juss-Buss og LDO. Det var bred enighet om behovet for økt satsing på rettighetsinformasjonsarbeidet i organisasjonene og fra statlig hold . Det ble uttrykt ønske om økte bevilgninger slik at organisasjonene selv kan jobbe med realisering av rettigheter for sine brukere. Det ble uttrykt behov for en overordnet statlig policy og strategi for rettighetsinformasjon. Behovet for å gjøre klageadgangen mer brukt og muligheten til å føre saker gjennom inkludering av diskrimineringsrett i ny lov om fri rettshjelp ble framhevet.

Publikasjoner

  • "Diskriminering på tvers – rapport fra et oppsøkende rettighetsinformasjonsprosjekt høsten 2009”, Kvinnerettslig skriftserie nr.83/2010.
  • "Innvandrerkvinners rett til rettighetsinformasjon: Hva gjøres og hva krever FNs Kvinnekonvensjon?" Tina S. Nordstrøm, Kritisk Juss, nr. 2/2010.
  • ”Rettighetsinformasjon til innvandrerkvinner om diskrimineringsvernet – rettspolitiskprosjekt på JURK 2010”, Tina S. Nordstrøm, JURK Magasinet nr.1/2010.
  • ”Diskrimineringsrett”, 2010, brosjyre i diskrimineringsrett tilrettelagt for innvandrerkvinner, utgitt av  JURK

Intervjuer og presseoppslag

  • Avisen Utrop omtalte prosjektet i avis nr.16, 12-25 november 2009. Journalisten, Sheema Adam, var med på et foredrag og intervjuet både Tina S Nordstrøm og en saksbehandler fra JURK.
  • Radio Norge: Prosjektet var også hovedinnslaget i radioprogrammet Babel på Radio Norge 24.11.09, som holdes av Anders Høglund.  Journalisten, Isac Treekrem, var både med på et foredrag og intervjuet Tina S Nordstrøm.
  • Journalen og x-plosiv: Journalen, studentavisen til Høyskolen i Oslo, har skrevet om prosjektet. Journaliststudenten Ingrid Hovda Storaas var med på Femm-seminaret, et foredrag i Skoleprosjektet og intervjuet Tina Nordstrøm samt saksbehandlerne på JURK. Saken blir også publisert på nettstedet x-plosiv, Norges største flerkulturelle nettmagasin. Publisert i uke 13.
  • EMI: nyhetsbrev: Enhet for mangfold og integrerings nyhetsbrev. Journalist Siri Doving intervjuet Tina Nordstrøm og var med på Femm-seminaret. Publisert 22.04.10.
  • KILDEN: Intervju av Tina S Nordstrøm ble foretatt 12.05.10.
  • Aftenposten: Oppslag 21.06.10
Publisert 21. feb. 2013 13:37 - Sist endret 31. aug. 2016 11:46