English version of this page

PRIDE25JUNE: RIPPLES

Protection, rights, identity, democracy and equality after terror: Exploring the ripple effects of 25 June 2022. 

Blomster og regnbueflagg til minne om de berørte 25. Juni. Foto: Marit Moe-Pryce

Bakgrunn

Den 25. juni 2022 ble Oslos skeive miljø rammet av en masseskyting.  To ble drept og 23 skadet. Innsatsen fra sivile som var til stede i området ved London Pub forhindret et langt høyere dødstall. Med henvisning til sikkerhetssituasjonen ble både arrangementer tilknyttet Oslo PRIDE og solidaritetsmarkeringen etter angrepet avlyst. I juni 2023 kom utvalget som var nedsatt for å evaluere håndteringen av terrorangrepet med sterk kritikk av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for håndteringen i forkant og etterkant av arbeidet. Hva slags grunnleggende demokratiske problemstillinger reiser disse hendelsene, beslutningene og prosessene – og hva er de rettslige ringvirkningene av angrepet?

Om prosjektet

Dette pilotprosjektet tar for seg ringvirkningene av 25. juni. Initiativet er en del av LAW22JULY: RIPPLES. Formålet er å bidra med grunnleggende kartlegging og analyse av problemstillinger knyttet  til minnearbeid, samfunnssikkerhet, demokratisk deltagelse og det rettslige oppgjøret:

 

  • Minnearbeid: spørsmål rundt forholdet mellom minnearbeid og risiko, og det å kunne samles i det offentlige rom har blitt særlig aktuelle etter 25. juni-kommisjonens evaluering av myndighetens håndtering. Hva betyr dette for hvordan vi tenker om minnelandskap og gjenopprettingsprosesser etter terrorhendelser?
  • Samfunnssikkerhet og marginaliserte grupper: hvordan påvirker myndighetenes kommunikasjon tillit og opplevd sikkerhet? Hvordan bidrar skjerpede sikkerhetstiltak til forståelsen av kollektiv utsatthet for skeive? Hva er forholdet mellom ytringsklima, rettsstatlige verdier og demokratisk deltagelse?
  • Rettssikkerhet og rettferdighet: hvordan opplever overlevende, ofre og pårørende retts- og rettighetsinformasjonen fra myndighetene? Hvordan fungerer ordningen for bistandsadvokater? Hvordan blir det strafferettslige oppgjøret – og hvordan kan en 25. juni-rettssak forstås i kontekst av massevolds- og terrorrettsaker siden 2011?
Blomster og regnbueflagg i gatene, til minne om de berørte 25. Juni. Foto: Marit Moe-Pryce

Aktiviteter og formidling 2023-2024

  • Åpent frokostmøte, digitalt rundebord og fagkonferanse om ringvirkningene av 25 juni. Fokus vil være på sikkerhet, deltagelse, minne og gjenoppretting.
  • Undersøkelse av bistandsadvokatordningen.
  • Rettssaksobservasjon.
  • Initiativtagerne vil formidle observasjoner og analyse via bloggposter, konferansedeltagelse og mediabidrag.

Mål

  • Bidra til en offentlig, kunnskapsbasert samtale om ringvirkningene av 25. juni-angrepet.
  • Hente inn lærdommer fra internasjonale aktører med erfaring fra liknende typer angrep.
  • Bidra til å kartlegge erfaringer og eksisterende kunnskap om 25. juni-angrepet.
  • Bidra til å utvikle en nasjonal og internasjonalt forskningsagenda.
Bildet kan inneholde: bygning, veidekke, anlegg, vindu, asfalt.
I september 2022 ble asfalten malt i regnbuens farger på strekningen mellom Per på hjørnet, forbi London pub og frem til Eilefs Landhandleri. Foto: Marit Moe-Pryce
Publisert 27. juni 2023 10:54 - Sist endret 5. juli 2023 10:59