Forsker på legitimitetskrisen i internasjonal investeringsrett: - Dette er et av de mest komplekse feltene i folkeretten.

Hvilken rolle bør mellomstatlige avtaler og internasjonal voldgift ha i beskyttelsen av utenlandsinvesteringer? Dette er temaet for LEGINVESTs avslutningsseminar 25 september som vil samle representanter fra både akademia, ideelle organisasjoner, det private og offentlig sektor. 

Illustration photo of Ole Kristian Fauchald and a neutral building under construction meant to symbolise investments.

Omstridt og høyaktuelt tema: Ole Kristian Fauchald og kollegaene ved LEGINVEST prosjektet forsker på internasjonale investeringsrett. Dette er et tema som omstridt og nå høyaktuelt som følgende reformforhandlinger i FN.  Bildekollasj: UiO og Colourbox.com

Det internasjonale investeringsrettssystemet består av over 3 000 investeringstraktater med tilhørende investor-stat tvisteløsninger (såkalte ISDS). I senere år, og etter nesten 1500 tvister, er systemet er blitt kraftig kritisert for hemmelighold, manglende innsyn og for store negative konsekvenser for miljø, menneskerettigheter og staters selvbestemmelse.

Forskningsprosjektet LEGINVEST har studert det flere hevder er en omfattende legitimitetskrise. Samtidig har prosjektet også sett nærmere på hvilke konsekvenser kritikken vil få for investeringsrettssystemets fremtid.

- Investeringsrett er et av de mest komplekse feltene i folkeretten. Vi har brukt empirisk og datavitenskapelig metode for å forstå det bedre. Dette gjelder både traktatene og de spesifikke sakene, sier professor Ole Kristian Fauchald. 

  • Han er leder i forskningsprosjektet LEGINVEST som har vært finansiert av forskningsrådet siden 2018 og har vært en del av PluriCourts Senter for fremragende forskning.

  • LEGINVEST går nå mot slutten og 25. september avholdes en avslutningskonferanse som vil ta for seg fremtiden til investeringsbeskyttelsesavtalene.

  • - Norge kommer snart til å måtte ta stilling

  • Det pågår nemlig nå forhandlinger om en rekke endringer til voldgiftsprosessen, inkludert en mulig ny internasjonal investeringsrettsdomstol som vil sentralisere systemet. LEGINVESTs forskning har blitt aktivt brukt og referert til i forhandlingene, der prosjektdeltagerne Malcolm Langford og Daniel Behn har ledet et verdensomspennende nettverk av akademikere og hatt møte- og talerett under forhandlingene.
  • - Vår forskning har påvirket forhandlingene, særlig våre systemiske funn om habilitetsutfordringer for voldsgiftdommere. Forhandlingene skjer veldig raskt nå og Norge kommer snart til å måtte ta stilling da dette kommer til å få konsekvenser, sier Langford.
  • Forhandlingene foregår i FN organet UNCITRAL, og flere av LEGINVESTs forskere slik som Taylor St John har fulgt forhandlingene på nært hold og har publisert om prosessen. Dette har resultert i omfattende og variert forskning både for og om forhandlingene. 
  • - Forskere som Tarald Berge har blant annet studert hvilke forhandlingsstrategier som fungerer og hvorfor vi har fått de traktatene som vi nå har. Runar Lie viser hvordan man kan predikere utfall av forhandlingsstrategier, sier Langford.
    Photo of Tarald Laudal Berge and Malcolm Langford at the UNCITRAL negotiations
    Fulgte forhandlingene "live": Tarald Berge (til venstre) og Malcolm Langford (til høyre) er blant forskerne fra LEGINVEST teamet som har fulgt forhandlingene i UNCITAL over tid. Foto: Laura Létourneau-Tremblay .
    ​​​​

Viktig å få med perspektivene til utviklingsland

Et viktig tema i forhandlingene har vært hvordan de virker overfor land med store behov for økonomisk utvikling.

- Dersom utenlandske investorer skal fatte interesse for å investere i slike land, trenger de forutsigbarhet og muligheter for å løse uenigheter med myndighetene. Så langt viser forskningen vår at slike land har vært marginalisert, og at investorer har sikret investeringene sine gjennom ordninger som det er lite innsyn i og som kan skape korrupsjonsproblemer, sier Fauchald.

Mange investeringer gjelder naturresursutnyttelse der det er risiko for store negative konsekvenser for lokalmiljøene. Forskningen til Laura Létourneau-Tremblay og Maxim Usynin har undersøkt hvordan mellomstatlige investeringsavtaler kan bidra til den langsiktige bærekraften av slike investeringer.

Fortsatt mulig å melde seg på avslutningsseminaret om investeringsrettssystemets fremtid

LEGINVESTs avslutningsseminar vil samle representanter fra både akademia, ideelle organisasjoner, det private og offentlig sektor. Organisatorene håper på spennende diskusjoner om norsk politikk på feltet. 

Programmet vil ellers ta for seg spørsmål som menneskerettigheter, bærekraftig utvikling, miljø og andre temaer knyttet til de pågående FN forhandlingene.

Samtidig vil det også fokuseres på veien videre for forskningsmiljøet som i 2021 fikk finansiering fra Forskningsrådet til et nytt forskningsprosjekt om etterlevelse av internasjonale investeringsavgjørelser (COPIID).  

Det er fortsatt mulig å melde seg på hele eller deler av seminaret her. 

 

Av Hanna Jarstø Ervik
Publisert 25. sep. 2023 15:06 - Sist endret 11. des. 2023 13:20