Runar Hilleren Lie mottok ESIL Young Scholar Prize 2023

Runar Hilleren Lie mottok den gjeve prisen for artikkelen: «Ghosts of the Past: The Dominance of Older Treaty Language in International Investment Arbitration».

Bilde av Runar Lie som mottar prisen.

Mottok prisen på gjev konferanse: Runar Lie mottok prisen på ESIL årskonferanse i Aix-en-Provence, som han selv beskriver som en av de viktigste konferansene å delta på. Foto: privat. 

The European Society of International Law (ESIL) er et dynamisk nettverk sammensatt av forskere, akademikere og andre som praktiserer internasjonal juss. Hvert år deler de ut den prestisjetunge prisen ESIL Young Scholar Prize til et fremragende akademisk bidrag fra en forsker i starten av karrieren.

Årets pris ble delt ut til Runar Hilleren Lie for artikkelen: «Ghosts of the Past: The Dominance of Older Treaty Language in International Investment Arbitration». Lie er postdoktor ved Institutt for offentlig rett. Han disputerte tidligere i år med sin doktoravhandling om internasjonal investeringsrett ved PluriCourts senter for fremragende forskning.

- Det er veldig hyggelig at arbeidet mitt blir anerkjent av dyktige kolleger, sier Lie om det å vinne prisen.

Prisutdelingen fant sted under ESILs årskonferanse 31 august – 2 september i Aix-en-Provence i Frankrike.

- Som forsker på internasjonal rett er dette en av de viktigste konferansene å delta på, både for å få tilbakemeldinger fra dyktige kolleger i andre land og for å få en forståelse av hvor den internasjonale diskursen beveger seg, sier Lie om konferansen.

Portrett av Runar Lie
Empirisk forskning med stort materiale: Runar Lies vinnerartikkel tar for seg hvilke stater som har på mest innflytelse på språket og bestemmelsene i det internasjonale investeringsrettsystemet. For å finne ut dette har han studert 3000 investeringsrettstraktater og samtlige offentlig tilgjengelige rettsavgjørelser på feltet. Foto: Zoha Shima Høegh-Omdal Saatchi/UiO. 
  • - Nye løsninger og nytt språk ser ikke ut til å slippe til

Lies vinnerartikkel er en empirisk studie av over 3000 investeringsrettstraktater og samtlige offentlig tilgjengelige rettsavgjørelser på feltet. Artikkelen fokuserer på hvilke stater som har mest innflytelse på språket og bestemmelsene i dette systemet.

  • - Artikkelen har to hovedfunn. Det ene er at hvem som har innflytelse på språket i internasjonal investeringsrettstraktater varierer stort avhengig om du kun ser på de traktatene som har blitt behandlet av en voldgiftsdomstol, eller om du ser hele systemet som en helhet. Det andre funnet er at i all vesentlighet er det nesten kun bestemmelser som har sitt opphav fra mer enn 30 år siden som dominerer fullstendig. Nye løsninger og nytt språk ser ikke ut til å slippe til, forklarer Lie.
  • Ideen til artikkelen oppsto da Lie analyserte investeringsrettstraktatene og ble oppmerksom på et stort paradoks.
  • - En rekke forskere har gjort overbevisende analyser som viser til at USA er en av de mest innflytelsesrike statene i systemet. Mine resultater talte dette midt imot, med USA langt nede på listen over stater med innflytelse på språket. Dette paradokset måtte løses og etter mye eksperimentering fant jeg ut at bruken av språket i praksis kunne være en mulig forklaring på dette paradokset, forklarer Lie.
Av Hanna Jarstø Ervik og Karen Johanne Østli.
Publisert 11. sep. 2023 15:04 - Sist endret 12. sep. 2023 10:21