Hvordan håndtere motstand hos parter i konflikt og krise? Et samtaleanalytisk perspektiv

Forum for tvisteløsning inviterer til seminar med førsteamanuensis Rein Ove Sikveland, Senter for faglig kommunikasjon (SEKOM), NTNU Trondheim.

Bildet kan inneholde: person, ansikt, panne, smil, kinn.

Foto: Elin Iversen/NTNU

Samtaleanalyse («conversation analysis»; CA) er en vitenskapelig metode for å systematisk undersøke hvordan man utfører sosiale handlinger i interaksjon med andre, og hvordan språkets utforming og bruk har konsekvenser for hvordan samtalen forløper. I dette foredraget presenterer Rein Ove Sikveland samtaleanalysen som metode for å forstå hvordan konflikt- og kriseforhandling fører fram, basert på forskningen hans på innsalgssamtaler med meklere, og på samtaler mellom krise- og gisselforhandlere og individ i krise. Sikveland presenterer ulike interaksjonelle utfordringer meklere og kriseforhandlere møter og hvordan de håndterer disse, tur for tur. Han viser hvordan også ordvalg kan gjøre en stor forskjell for forhandlingene.

Bio:

Rein Ove Sikveland er førsteamanuensis ved Senter for faglig kommunikasjon (SEKOM), NTNU. Han er samtaleanalytiker og forsker på samtaler i ulike profesjoner. Han har skrevet en rekke artikler om håndtering av krise og konflikt basert på samtaleanalyse, og har vært medutvikler av CARM-metoden («Conversation Analytic Role-play Method») for utforming av kommunikasjonstrening basert på samtaleanalytisk forskning. Han har gitt ut boka «Crisis talk: negotiating with individuals in crisis» (Routledge, 2022), samt vært medforfatter på boka «Samtaleanalyse: en praktisk innføring» (Cappelen Damm, 2021).

Publisert 26. okt. 2022 09:53 - Sist endret 26. okt. 2022 09:53