Forbrukerrettsfredag: Det tredje boligmarkedet med Hannah Gitmark og Marte Eidsand Kjørven

Oslo Senter for Kommersiell Rett, Arena for forbrukerrett arrangerer Forbrukerrettsfredag ca. en gang i måneden. Vi møtes til en times faglunsj om aktuelle forbrukerrettslige temaer. Inntil videre avholdes arrangementene digitalt på zoom.

Vi har et boligmarked som stenger helt vanlige folk med helt vanlige inntekter ute. Politikken subsidierer dem som allerede er innenfor, og bidrar til at den norske husholdningsgjelden er på verdenstoppen. Det kan ikke fortsette. En mulig løsning kan være utvikling av en såkalt «tredje boligsektor», et tilbud mellom det kommersielle leie- og eiemarkedet og tilbudet for de aller mest vanskeligstilte. Dette inkluderer blant annet «leie til eie»-løsninger, som i dag tilbys av flere store aktører, som for eksempel OBOS. Hannah Gitmark er nestleder i Tankesmien Agenda og forfatter av boka «Det norske hjem Fra velferdsgode til spekulasjonsobjekt». Gitmark presenterer utviklingen av en tredje boligsektor i Norge, og reiser spørsmål om på hvilke måter en tredje boligsektor kan bidra til å løse noen av problemene i boligmarkedet.

En utfordring med nye kontraktstyper i det tredje boligmarkedet er at forbrukerlovgivningen ikke er tilpasset hybride løsninger som «leie til eie». Hvilke regler gjelder egentlig for denne typer kontrakter? Og trenger vi egne kontraktsregler for de nye kontraktstypene hvis den tredje boligsektoren skal bidra til å løse problemer på boligmarkedet? Marte Eidsand Kjørven er professor ved Institutt for privatrett, og vil løfte forbrukervernrettslige spørsmål som oppstår i kjølevannet av en gryende tredje boligsektor.

Zoomlink vil bli sendt alle påmeldte i god tid før faglunsjen.

Frist for påmelding er onsdag 6. april.

Publisert 21. jan. 2022 10:12 - Sist endret 7. apr. 2022 11:31