Irma Mignon-dommen fyller 100 år: velkommen til paneldiskusjon

Høyesterett avsa 25. september 1923 dom om lovvalg for erstatningskravet som sprang ut av en kollisjon i engelsk farvann mellom de norske skipene Irma og Mignon. Et panel vil diskutere betydningen av dommen for den norske internasjonale privatretten.

Paneldeltagere er Ivar Alvik (Universitetet i Oslo), Borger Høgetveit Berg (Høyesterett), Torstein Franzen (Gulating Lagmannsrett), Katrine Kjærheim Fredwall (Universitetet i Oslo) og Marie Nesvik (Wikborg Rein).

Ordstyrer er Giuditta Cordero-Moss (Universitetet i Oslo).

I Irma Mignon-dommen uttalte Høyesterett blant annet at et rettsforhold er underlagt retten i det landet som det har sin nærmeste tilknytning til.

I nesten 100 år har dette blitt tatt til inntekt for skjønnsmessige helhetsvurderinger, den såkalte individualiserende metode. Men er denne forståelsen i tråd med metoden som lå til grunn for Irma Mignon-dommen?

I dag har Høyesterett en mer objektiv tilnærming til lovvalg, basert på faste kriterier som anvendes på typetilfeller. Er denne objektive tilnærmingen mer i tråd med Irma Mignon-formelen enn den individualiserende metode?

Frist for påmelding 19. september.

Publisert 29. aug. 2023 09:04 - Sist endret 20. sep. 2023 08:55