Vel gjennomført 2024 symposium i EU/EØS-energirett

14. mai 2024 arrangerte Avdeling for energi- og ressursrett sitt årlige symposium i EU/EØS-energirett, i samarbeid med UiO:Energi & miljø og Fornybar Norge.

Bildet kan inneholde: ledd, bukse, mikrofon, slips, sosial gruppe.

Leder UiO Energi, Vebjørn Bakken,  Avdelingsleder UiO/NIFS Avd. for energi og ressursrett Catherine Banet og Fornybar Norges Øistein Schmidt Galaaen, direktør for produksjon og bærekraft 

Foto: UiO/Camilla Arnøy

Valg til Europaparlamentet og Europakommisjonen for de neste fem årene

I juni 2024 arrangeres valg i EU, hvor rundt 370 millioner innbyggere inviteres til valgurnene for å avgjøre sammensetningen av Europaparlamentet de neste fem årene.

Det betyr et nytt parlament og en ny Europakommisjon, som står, sammen med Rådet, sentrale i EU-lovgivningsprosessen.

Ambisiøse mål

I sin åpningstale til symposiet redegjorde MEP Morten Helveg Petersen for de sentrale rettsaktene EU klarte å behandle i den nåværende perioden, under EU Green Deal initiativet, og deretter REpowerEU og European Green Deal Industrial Plan.

Listen er lang og inneholder både strategiske saker og ambisiøse mål for Europa rundt videreføring og fortgang i energiomstillingen, strategisk autonomi og konkurransedyktighet. Det viser også det arbeidet som gjenstår for å gjennomføre disse nye rettsaktene på nasjonalt nivå. Det inviteres også til refleksjon om tempo og utforming av rettsreglene på EU-nivå.

30 år med EØS

I 2024 markeres også 30 år med EØS-avtalen. Norges tidligere ambassadør til EU og medlem i EØS-utredingen Oda Helen Sletnes redegjorde for de sentrale funnene i den nye EØS-utredningen.

Symposiet ga et nærmere blikk på noen utvalgte energisaker av spesiell interesse for Norge og EØS-samarbeidet

Herunder betydningen av styringssystemet for Energiunion, Net Zero Industry Act, kraftmarkedsdesign og fremtidens energisystem, inkludert hybride nettforbindelser til havs, hvor enkelte funn og pågående arbeid i Ocean Grid-prosjektet ble presentert.

Takk

Vi takker alle som bidro til og deltok på symposiet!

En særskilt takk til Fornybar Norge for et godt samarbeid rundt dette årlige arrangementet hvor vi ønsker å løfte noen sentrale EU/EØS-rettslige spørsmål. Som forsknings- og utdanningsinstitusjon er UiO opptatt av å legge til rette for en faktabasert og åpen diskusjon om samarbeidet mellom EU og Norge rundt energilovgivningen.

 

 

 

Emneord: EUrett, Europarett, EØSrett, EØSavtalen, Energirett Av Catherine Banet
Publisert 22. mai 2024 11:11 - Sist endret 22. mai 2024 13:30