English version of this page

Disputas: Julius Rumpf

Julius Rumpf ved Nordisk institutt for sjørett vil forsvare sin avhandling for graden ph.d: Network Codes and Cross-Border Interconnectors: Analysing the Legal Framework for Achieving the Aims of European Electricity Market Integration.

Bildet kan inneholde: briller, panne, briller, smil, hake.

Julius Rumpf    Foto: Camilla Arnøy

Disputasen vil bli streamet og noen av setene bak kandidaten og opponentene vil være synlige for de som ser på.

Delta på disputasen her 

Tid og sted for prøveforelesningen 

Bedømmelseskomité

  • Professor Erling Hjelmeng, Universitetet i Oslo (leder)
  • Professor Kim Talus, Universitetet i Øst-Finland (1. opponent)
  • Førsteamanuensis II Dr. Silke Goldberg, Nordisk institutt for sjørett (2. opponent)

Leder av disputas

Dekan Ragnhild Hennum 

Veiledere

  • Professor Ola Mestad 
  • Partner Henrik Bjørnebye

Sammendrag

Min doktorgradsavhandling tar for seg EUs ambisiøse prosjekt å realisere et sammenhengende indre elektrisitetsmarked, også kjent som Energiunionen. Dette skal bli ryggraden i energisikkerhet, økonomisk vitalitet og miljømessig bærekraft i alle medlemslandene. Integrasjonen av de europeiske elektrisitetssystemene er dermed avgjørende for Europas fremtid under den pågående energiomstillingen. 
I denne sammenheng undersøker jeg en overraskende problemstilling: til tross for klare fordeler og betydelig innsats er de grenseoverskridende sammenkoblingene mellom de nasjonale kraftsystemene i Europa fortsatt utilstrekkelige. 

Delegert lovgivning i fokus

Forskningen min setter søkelys på det komplekse og svært tekniske EU-regelverket som regulerer utenlandskabler. EU har de siste årene jobbet hardt for å harmonisere reglene for mellomlandsforbindelser i hele Europa etter en tilnærming som jeg kaller “Network Code Strategy". I henhold til denne strategien har EU gitt private strømselskaper og spesialiserte reguleringsmyndigheter i oppgave å utvikle et tett nett av delegert lovgivning: Såkalte nettverkskoder, retningslinjer og metoder.

Disse delegerte reglene er nøkkelen til en effektiv sammenkobling av de nasjonale nettene. Samtidig mangler det fortsatt rettsvitenskapelige undersøkelser. Målet mitt var å tette dette forskningsgapet ved å belyse hvordan nettverksreglene kan bidra til et integrert marked der "grønn" elektrisitet flyter fritt over landegrensene.

Evaluering av kompleksiteten

Betydningen av funnene mine ligger i implikasjonene de har for Europas vei mot grønn energi og den planlagte Energiunionen. Funnene tyder på at selv om det detaljerte regelverket er robust på papiret, klarer det ikke å sikre en bedre sammenkobling av de nasjonale kraftsystemene. To faktorer kan forklare denne viktige innsikten. For det første stilles det høye krav til reguleringen av utenlandskabler: Den må sikre best mulig bruk av eksisterende utenlandskabler og oppmuntre til investeringer i nye mellomlandsforbindelser for å avhjelpe den nåværende kapasitetsmangelen. For det andre gjør den tekniske kompleksiteten i kraftsystemene, kombinert med en blanding av sterke konkurrerende interesser, reguleringen av utenlandskabler enda mer komplisert.

Min forskning har som mål å løse opp i denne kompleksiteten. Funnene mine viser at operatører av mellomlandsforbindelser har muligheten, og til og med incentiver, til å strupe kapasiteten på eksisterende mellomlandsforbindelser. Samtidig er beslutninger om investeringer i elektrisitetsinfrastruktur i stor grad avhengig av medlemsstatenes skjønn, og EU-harmoniseringen er begrenset. Selv om Network Code-strategien er nyskapende, sliter den med å forene motstridende interesser og teknisk kompleksitet. I tillegg bidrar det omfattende og tette nettet av delegerte regler til å gjøre et allerede komplisert regelverk enda mer komplisert. 

Disse funnene bidrar til å forklare hvorfor Network Code-strategien ennå ikke har vært effektivt når det gjelder å sikre tilstrekkelig sammenkobling av de europeiske elektrisitetssystemene. Denne konklusjonen er kritisk, ettersom EU holder fast ved Network Code-strategien i energisektoren og kan komme til å anvende lignende tilnærminger i andre tekniske sektorer.

Konsekvenser for juridisk forskning, praksis og politikkutforming

Avhandlingen min påpeker den store kompleksiteten bak Europas høye ambisjoner på energiområdet. Funnene gir oss en dypere forståelse av EU-lovgivningen som gjelder for utenlandskabler, og av den regulatoriske dynamikken som er i spill. De peker på betydelige juridiske og praktiske utfordringer som bidrar til utilstrekkelig sammenkobling. Innsiktene som følger av arbeidet mitt, oppfordrer til en kritisk revurdering av Europas strategi for energiintegrasjon. Avhandlingen oppmuntrer til dialog mellom jurister, praktikere og beslutningstakere som er engasjert i Europas energiomstilling.

Avhandlingen har også en bredere relevans. For øyeblikket er Network Code-strategien begrenset til kraftsektoren, men den kan fungere som en modell for regulering av andre tekniske områder. Ved å kaste et kritisk blikk på den nåværende tilnærmingen til EUs elektrisitetsregulering, gir avhandlingen et verdifullt perspektiv for alle som er opptatt av europeisk integrasjon i tekniske sektorer.
 


 

Publisert 6. mars 2024 15:51 - Sist endret 15. apr. 2024 09:54