Ny publikasjon av Julius Rumpf og Catherine Banet

Ny publikasjon av Julius Rumpf og Catherine Banet: «Energy Law» i Miroslava Scholten(ed), Research Handbook on the Enforcement of EU Law. Edward Elgar, 2023, pp. 365-380.

Bildet kan inneholde: azure, font, triangel, linje, parallell.

Bokens forside

Julius Rumpf og Catherine Banet er medforfattere av en nylig publisert bokkapittel som forklarer hvordan EU-energirett håndheves av EU-kommisjonen, ACER og nasjonale myndigheter. Forfatterne nevner også faktorer som bidrar til vellykket håndheving av EU-energirett, så vel som faktorer som begrenser effektiv håndheving. Til slutt kommenterer de nåværende trender og skisserer mulige juridiske begrensninger for dagens håndhevelsesstrategi.

 

Artikkelen konkluderer at håndhevelse av EU-energilovgivningen er en tosidig affære. EU prøver å etablere et indre energimarked med grunnleggende rettigheter og harmonisere det rettslige rammeverket. Implementering og håndhevelse av EUs energilovgivning er imidlertid medlemslandenes ansvar. På den ene siden har EU lykkes med å liberalisere og integrere de europeiske energimarkedene, anerkjenne nye rettigheter for energiforbrukere og sørge for mer åpen og likvid energihandel. På den andre siden er fremgangen forsinket på viktige områder. Energisektoren er strategisk for medlemslandene og samarbeidet med EU, men det er ikke alltid enighet om energipolitiske mål. Dessuten er EUs energimål til dels motstridende.

 

Generelt sett lykkes EU med håndhevelsen til tross for disse konfliktene. Ressursbegrensninger hos Kommisjonen og ACER taler imot en hard håndhevingsstrategi på EU-nivå. En slik tilnærming kan også forverre eksisterende konflikter. I stedet bør EU dra nytte av enigheten som oppnås gjennom harmoniserte regler for energimarkedene for å overvinne uenigheter. Dette vil trolig bidra mer til en effektiv håndhevelse av energilovgivningen enn en spesifikk håndhevingsstrategi.

 

Boka finner du her: Research Handbook on the Enforcement of EU Law - Edward Elgar publishing.com

Bokkapittelet finner du her: Chapter 23: Energy Law

Emneord: Energirett Av Hannah Ruud
Publisert 8. nov. 2023 09:15 - Sist endret 8. nov. 2023 09:15