English version of this page

Jusstudentenes Fosenopprop mottok Studentenes inkluderingspris

Studentenes inkluderingspris er med på å løfte frem initiativer på fakultetet som fremmer mangfold, inkludering og ikke-diskriminering. I år var det Jusstudentenes Fosenopprop som ble tildelt prisen.  

Gruppebilde av studentene bak Fosenoppropet. Lederen av gruppen holder frem diplomet.

Det var Jusstudentenes Fosenopprop som mottok studentenes inkluderingspris for sitt viktige arbeid i kjølvannet av Fosen-dommen. Foto: Privat.

Igjen var det duket for at Juridisk studentutvalg (JSU) skulle dele ut Studentenes inkluderingspris ved Det juridiske fakultet. Prisen skulle gå til en person eller organisasjon som har vært en pådriver for mangfold, inkludering og ikke-diskriminering for eller blant fakultetets studenter. 

Om prisen

  • Prisen ble delt ut av JSU mandag 27. mai 2024.
  • Alle studenter ved fakultetet kunne sende inn sine nominasjoner.
  • En jury bestående av likestillings- og diskriminerings-ombud Bjørn Erik Thon, samt Thea Toft, Patrick Løkken og Odd Syse fra JSU kåret en vinner basert på nominasjonene.

Danielle Draumås, leder i JSU, hadde gleden av å fortelle at prisen i år gikk til Jusstudentenes Fosenopprop.

Startet en underskriftskampanje

I 2021 konstaterte en dom i Høyesterett at det hadde skjedd et menneskerettighetsbrudd på Fosen i Trøndelag, hvor to vindkraftverk ble satt opp i beiteområdene til Fosen reinbeitedistrikt der to siidaer har reindrift.  

Da regjeringen høsten 2023, to år etter dommen, enda ikke hadde stanset bruddet eller kommet med reparerende tiltak, bestemte jusstudentene i Oslo seg for å ta grep. De startet en underskriftskampanje for jusstudenter som skulle leveres til regjeringen. Jusstudentenes Fosenopprop er aktive på sosiale medier og fikk raskt støtte fra ulike juridiske foreninger, jusstudenter og jusprofessorer som bidro med videoer til Fosenoppropets Facebook og Instagram.

Når oppropet ble levert i oktober 2023 hadde de samlet inn 808 underskrifter. 

Fosen Facebook

Takker for engasjementet rundt saken

Under prisutdelingen 27. mai tok leder for Jusstudentenes Fosenopprop, Sunniva D. Matre, imot prisen på vegne av gruppa og alle jusstudentene som har signert oppropet: 

Sunniva D. Mattre takker for prisen.
Sunniva D. Matre takket for prisen på vegne av gruppa og alle studentenene som har skrevet under på oppropet. Foto: Silje Naranjo/UiO.

– Vi vil gjerne takke de som har nominert oss. Vi vil takke JSU og universitetet for denne anerkjennelsen. Vi vil også takke de 13 studentforeningene som har stilt seg bak oppropet, alle jusstudenter som har skrevet under, og alle som har sendt inn og bidratt med videoer, både blant professorer og andre her på fakultetet, og for alle andre som har engasjert seg i saken, sa Matre. 

Hun ønsket også å takke de samiske aktivistene for arbeidet de har gjort, og for støtten de har vist til Jusstudentenes Fosenopprop. 

– I kjølvannet av høyesterettsdommen har siidaene og samiske aktivister måttet sette livene sine på vent for å sørge for at dommen skulle bli fulgt opp av regjeringen. Slik skal det ikke være i en rettsstat, og vi er utrolig glade for at jusstudentene ønsker å beskytte den, la hun til.  

JSU håper prisen vil inspirere andre

Danielle Draumås overrekker inkluderingsprisen til Sunniva D. Mattre under prisutdelingen.
Danielle Draumås, leder i JSU, delte ut Studentenes inkluderingspris til leder av Jusstudentenes Fosenopprop, Sunniva D. Matre. Foto: Silje Naranjo/UiO.

Dette er andre gang JSU er med på å dele ut Studentenes inkluderingspris. Med prisen ønsker de å gi en ekstra oppmerksomhet til grupper eller enkeltindivider som har tatt et ekstra initiativ for å fremme mangfold og inkludering, samt å inspirere andre til å gjøre det samme. 

– Dere har bidratt til å skape bevissthet rundt statens manglende oppfølging av Fosen-dommen, og bevissthet rundt menneskerettighetsbruddene i etterkant av dommen. Dere har drevet med opplysningsarbeid, dere har satt strukturelle problemer på agendaen, og dermed også bidratt til å legge press på staten. I tillegg har dere vist andre studenter at det er mulig å engasjere seg, sa Draumås under prisutdelingen.  

– Vi trenger ikke bare å være passive mottakere av kunnskap, men vi kan være aktive bidragsytere i demokratiske prosesser og være med på å ivareta menneskerettigheter. Tusen takk for arbeidet dere har gjort på vegne av studentmassen. Jeg håper dere vil ta dette som en oppfordring til å fortsette med det gode arbeidet deres, avsluttet hun. 

Av Tiril Guttormsen og Silje Naranjo
Publisert 11. juni 2024 15:16 - Sist endret 26. juni 2024 09:49