Integrasjon av kjønnsperspektiv på de fem studieårene

I 2018 gjennomførte fakultetet en større kartleggingsprosess hvor ansvarlig faglærere ble bedt om å svare på hvordan aktuelle kvinne- kjønns- og likestillingsperspektiver er integrert i fagene. Denne oversikten er basert på svarene fra denne gjennomgangen og viser at dette er et perspektiv på alle fem studieår, men på ulike måter.

Studieår Metode Lenke til aktuelle emner
1. studieår  På 1. studieår lærer studentene blant annet erstatningsrett. Dette faget omhandler både vilkår for erstatningsansvar og utmåling av erstatning. Kjønnsperspektiv er aktuelt på begge disse områdene. 
Videre møter studenter flere dommer som har klare kjønnsperspektiv. Dommer knyttet til husmorsameie er aktuelle både i Juridisk metodelære og i faget Familie- og arverett. I sistnevnte fag er perspektivet om grunnleggende økonomiske ulikheter mellom kjønnene en del av hele forelesningsrekken.

JUS1111 – Privatrett I

JUS1211 – Privatrett II 

2. studieår 

Offentligrettslige emner er tema på 2. studieår og kjønnsperspektiv inngår i mange av disse fagene, som folkerett og forvaltningsrett. I statsforfatningsretten behandles Grunnlovens krav om likhet for loven og diskrimineringsforbudet. Dette er også dekket i menneskerettighetsfaget.

I velferdsrettsfaget tas kjønnsperspektiv opp i en forelesning om økonomiske ytelser knyttet til barneomsorg og familieforhold.

I læremidlene til faget ex.fac er det inntatt feministisk kritikk av rett og betydningen av det rettslige likestillingsarbeidet for dagens samfunn.  

 

JFEXFAC04 – Examen facultatum - rettsvitenskapelig variant  

JUS2111 – Statsforfatningsrett, folkerett og menneskerettigheter

JUS2211 – Forvaltningsrett og EØS-rett

3. studieår 

Innenfor tredjepersonsfagene på 3. studieår er kjønnsperspektiv aktualisert blant annet ved å se på bruk av ekstinksjonsreglene ved likekjønnet ekteskapelig felleseie og sameie. 

I emnet Rettshistorie inngår stemmerettshistorien og utviklingen av retten til selvbestemt abort.

JUS3212 – Formuerett II

JUS3220 – Rettshistorie

 

4. studieår 

Kjønnsperspektiv inngår i alle de tre semi-obligatoriske fagene. Dette gjøres blant annet gjennom kritiske perspektiver, feministisk rettsteori, og teoretiske perspektiver med fokus på rettsliggjøring, rasjonalitet, makt og kjønn. 

I strafferett og prosessfagene blir studenter i undervisningen gjort særlig oppmerksom på særlige innfallsvinkler eller utfordringer knyttet til kjønn. En forsøker også å endre eksemplene i oppgaver som gis, slik at det ikke kun er Peder, men også Marte som begår kriminalitet. Det gjennomføres også en egen forelesning om kvinne-, kjønns- og likestillingsperspektiver i strafferetten.

I metodefaget er teorier om juridisk metode og kjønnsperspektiver del av fagets læringskrav. Dette er dekket både med et kapittel i hovedlitteraturen og med en egen forelesning.

JUS4121 – Rettsøkonomi I  JUS4122 – Rettssosiologi I  JUS4123 – Rettsfilosofi 

JUS4211 – Prosess og strafferett

JUS4111 - Metode og etikk

5. studieår 

Fakultetet tilbyr flere valgemner innenfor diskriminerings- og likestillingsrett. Kjønnsperspektiv er også godt integrert i mange andre fag. Studenter på rettsstudiet kan velge å gjennomføre praksis i rettshjelpstiltak som valgdelen på rettsstudiet, f.eks. JURK (Juridisk rådgivning for kvinner).

Studenter på master i rettsvitenskap kan velge å spesialisere seg ved å velge en kombinasjon av valgemner som knytter de sosiale og økonomiske rettighetene med utgjør velferdsstatens fundament opp mot vernet mot diskriminering på grunnlag av kjønn, i samspill med for eksempel etnisitet, funksjonsevne eller seksuell orientering og kjønnsidentitet. Dette er en del av profilen i Velferd og likeverd.     

JUS5590 – Diskriminerings- og likestillingsrett

JUS5910 – Women's Law and Human Rights

JUS5960 – Trygderett

JUS5511 – Arbeidsrett - den individuelle del

JUS5970 – Barnerett

JUS5530 – Refugee and Asylum Law

JUS5011 – Praksis i Juridisk rådgivning for kvinner, JURK

JUS5012 – Praktisk rettshjelpsarbeid i Juss-Buss

 

Publisert 8. apr. 2019 10:08 - Sist endret 8. okt. 2019 14:09