Oppsummering fra møte 20. november 2023

Det ble gjennomført et andre møte i 2023. Panelet fikk en presentasjon av planer for ny dekanatperiode og status i arbeidet med varierte eksamensformer. 

Møtet ble innledet med å orientere om større prosesser som pågår i UH-sektoren, Universitetet og Det juridiske fakultet. Valgemneprosessen, som var tema i møte i fjor i panelet er nå landet, og emnene er nå implementert. Det er gjort et pedagogisk løft i mange emner, læringsmålene i valgemnene er tydeliggjort og det stimuleres til opparbeidelse av mange ulike ferdigheter. Videre er valgemneprofilene startet opp og allerede det første semesteret har over 200 studenter meldt seg til en profil. Arbeidet med Ferdighetsstigen er i ferd med å lande, oppdaterte læringsmål for masterstudiet som helhet ble vedtatt før sommeren. I høst har vi arbeidet med læringsmålene i de obligatoriske emnene på studiet. Når dette er på plass håper vi at dette vil legge til rette for videre utvikling innenfor emnene.

CELL orienterte status for senteret som denne høsten fyller 5 år. Ett av de større prosjektene i CELL er arbeid med læringsmiljøet, og det ble pekt på at studentene svarer at karakterpresset kommer først og fremst fra medstudenter og arbeidsgivere, ikke fakultetet. Det er lagt opp til en nedlegging av SFU-ordningen i statsbudsjettet som ble lagt frem 6.10.23, siden dette har CELL vært i en beredskapsmodus og jobbet for å påvirke til videre finansiering av ordningen. Dersom dette ikke fører frem må man lage en plan for hvordan vi kan jobbe videre med undervisningsutvikling ved fakultetet når SFU-perioden avsluttes.

Det kom spørsmål om KI og språkverktøy og hvordan fakultetet forholder seg til dette. Fakultetet har dette på agendaen, når det gjelder det konkrete rundt regelverket for fusk så er dette felles for hele UiO, som har tydeliggjort i sine tekster at arbeidet må være selvstendig. Ved fakultetet har vi presisert og skjerpet kravene til å henvise riktig. Dette er først og fremst en problemstilling ved hjemmeeksamen og oppgaver.

Påtroppende studiedekan holdt en presentasjon om målene på studiesiden for det påtroppende dekanatet. Fakultetet skal fortsatt utdanne helhetlige jurister med ferdigheter og kompetanse til å gå inn i ulike juristjobber. Det skal sikres en god sammenheng mellom forskning og undervisning, at resultatene fra forskningen ved fakultetet kommer inn i undervisningen. Det er viktig å legge til rette for et godt læringsmiljø og legge til rette for utvikling og fagfornyelse. Et annet viktig prosjekt er å jobbe videre med Ferdighetsstigen, og et godt samarbeid med CELL.

Hva mener panelet fakultetet bør arbeide særlig med? 

  • Legge til rette for tverrfaglighet og forståelse for teknologi, at man får jurister som kan samarbeide med teknologier om å innarbeide regulering i systemer.
  • Tenke nytt – hva skal vi utdanne juristene til, tatt i betraktning de nye KI verktøyene?
  • Opparbeide kritisk sans og evner til å analysere og ta stilling til data, dette opparbeides ikke uten et kunnskapsgrunnlag i bunn

Den nye vurderingsformen i det obligatoriske emnet JUS4212 Sivilprosess ble presentert for panelet. Sivilprosess er opprettet som et eget 10 studiepoengs emne på 7. semester. Sivilprosess er et håndverk og fakultetet vil at studentene skal få oppøve seg ferdigheter og prøve seg på mer virkelighetsnær undervisning og eksamen. Studentene skal skrive et prosess-skriv og en kjennelse, de skal få besøke Oslo tingrett og de skal få øve seg på å prosedere. Under muntlig eksamen skal de få fremføre en forberedt prosedyre og de skal bli hørt i emnet som helhet.

Panelet var positiv til den nye undervisnings- og vurderingsformen i emnet, det at det er flere ulike vurderingsformer gir arbeidsgiverne et bedre grunnlag for å vurdere kandidatene på. Arbeidslivet vil videre være godt representert, da det vil være flest eksterne sensorer på denne eksamenen. Det ble nevnt at det kan være utfordrende å karaktersette på grunnlag av forberedte prosedyrer, men for dette emnet vil man også ha en ordinær muntlig som grunnlag for karakter.

Fakultetet har også hatt en større satsing på prosedyre det siste året, og det ble orientert om opprettelsen av et engelsk emne JUS5042 Moot Court og et nytt norsk emne JUS5043 Prosedyre. Moot Court er et 20 stp valgemne hvor noen utvalgte prosedyrekonkurranser inngår, det er fakultetet som velger ut og setter sammen lag, og studentene får bistand med det praktiske. Arbeidslivet er inne som sponsorer for reise og opphold.

Panelet er positive til at studenter deltar på slike emner, prosedyre aktiviserer og krever mye av studentene.

Panelet hadde spørsmål til hvordan fakultetet stiller seg til det nye studietilbudet til BI. Fakultetet har dialog med og samarbeid med alle institusjoner som tilbyr juridisk utdannelse. Videre så vil vi som fakultetet dyrke det vi er gode på.         

Publisert 29. nov. 2023 16:06 - Sist endra 29. nov. 2023 16:06