Protokoll fra møte 3/2022 i fakultetsstyret

Til stede: Ragnhild Hennum, Vibeke Blaker Strand, Ole Kristian Fauchald, Heidi Mork Lomell, Trygve Harlem Losnedahl, Siri Teigum, Nicholas Solem, Bror Formo Nissen og Sander Bøe Bertelsen

Forfall: Inger Berg Ørstavik, Bjørn Erik Thon og Odd Erik Pedersen

Fra administrasjonen: Marianne Jenum Hotvedt og Oddrun Rangsæter (referent)

 

V-SAK 1 Godkjenning av protokoll fra styremøtet 17. juni

Arkivsaksnummer: 2022/966

Vedtak:

Protokollen fra styremøtet 17. februar juni godkjennes.

(Enstemmig vedtatt)

Protokolltilførsel: Styret ønsker at sakspapirene sendes ut tidligere enn en uke før møtet. Fakultetsledelsen vil se hvordan praksis kan endres for møtene fra og med 2023. Framdriftsplanen fram til styremøtet i desember er allerede lagt, og inkluderer blant annet drøftingsmøte med fagforeningene som er nødvendig før styrepapirene ferdigstilles.

 

V-SAK 2 Regnskap pr. 31.08.22

Arkivsaksnummer: 2017/1402

Lars Botten presenterte regnskapet.

Underforbruket på fakultetet har økt ytterligere i T2, noe som i hovedsak skyldes at aktivitetsnivået ikke har tatt seg helt opp etter pandemien, at fakultetet har færre ansatte i rekrutteringsstillinger enn finansieringen tilsier og at det tar lenger tid å ansette folk enn forutsatt. Instituttene har signalisert at aktiviteten vil øke utover høstsemesteret. Opprettelsen av nye fag- og forskergrupper fra 1. 8 vil også stimulere til økt aktivitet.

Fakultetsstyret stilte spørsmål om UiO har noe tak for hva som aksepteres av overskudd. Staten har en regel på fem prosent av grunnbevilgningen, men på statlig nivå måles UiO som en enhet. Hvert enkelt fakultet har litt handlingsrom internt ved UiO. Fakultetet måles mer på om langtidsbudsjettet går i balanse og om vi har en plan for hvordan midlene skal brukes.

Styret mente det er viktig å ha i mente at det sannsynligvis bli større gjennomtrekk på vitenskapelige stillinger i de kommende årene – og at vi derfor må øke takten på utlysninger, spesielt med tanke på at BI kanskje får etablert egen mastergrad i rettsvitenskap

Vedtak:

Fakultetsstyret tar det fremlagte perioderegnskapet til orientering.

(Enstemmig vedtatt)

 

V-SAK 3 Budsjett 2023 og langtidsbudsjett 2023-2027

Arkivsaksnummer: 2022/13045

Trond Skeie la fram utkast til endringer i budsjettet, der det gis rom for å øke takten på utlysninger av vitenskapelige stillinger. Langtidsbudsjettet vil med de forutsetninger som ligger til grunn i dag, komme i balanse i løpet av langtidsbudsjettperioden.
Det ble presisert at vi ennå ikke vet noe om effekten av lønnsoppgjøret, strømregninger og eventuelt nye kutt i bevilgningene og at den fremlagte prognosen ikke har hensynstatt slike endringer.

Hele styret støtter vedtaksforslaget, men noen representanter stilte spørsmål om styret skal ha noen mening om det skal ansettes lektor eller førstestilling. Styrets ansvar ligger først og fremst på et overordnet nivå som beslutninger om budsjett, langtidsbudsjett og strategi. Hvilken stillingstype som brukes, er på et lavere detaljeringsnivå enn styrer ved UiO normalt sett går inn i, og bør besluttes av dekanen etter råd fra instituttlederne som best kjenner og ser behovene.

Til et senere møte ønsker styret seg en demografisk oversikt over alle stillinger ved fakultetet med variabler som alder, stilling, hvor juridicum er tatt og hvilket institutt de ulike stillingene er tilknyttet.

Styret ønsker seg også en orientering om hvordan fakultetet jobber med prosjektsøknader siden eksternt finansierte prosjekter gir et vesentlig bidrag til økonomien på fakultetet.

Vedtak:

Styret slutter seg til forslag til nye tiltak for budsjett 2023.

(Enstemmig vedtatt)

 

O-SAK 1 Orienteringer fra fakultetsledelsen

Studiedekanen orienterte om studiestart og at fakultetet nå endelig har et helt normalt semester uten koronarestriksjoner. På skoleeksamen vil studentene få muligheter til å lage seg notater i LovData på inntil 1000 tegn. Videre arbeides det med å gjøre ExFac mer relevant for studiet – også evalueringsform skal vurderes.

Forskningsdekanen orienterte om arbeidet med EØS-søknaden som ble sendt inn i september. Søknaden er et flott eksempel på godt tverrfaglig samarbeid mellom ulike fagmiljøer og med 11 vitenskapelige involvert i søknaden – senteret vil ledes av Ole Andreas Rognstad. Styret ønsker presentasjon av senteret og dets innhold, og hvordan det legges til rette for tverrfaglig samarbeid når senteret skal startes opp.

 

O-SAK 2 Ferdighetsstigen

Fungerende leder av CELL: Centre on Experiential Legal Learning, professor Erling Hjelmeng og CELLs studentleder Nashida Noorestany presenterte ferdighetsstigen.

Se presentasjon av ferdighettsigen på CELLs nettsider Ferdighetsstigen - CELL: Centre on Experiential Legal Learning (uio.no)

Det er konsensus i arbeidsgruppen som har utarbeidet ferdighetsstigen, om at de gjeldende læringsmålene for Master i rettsvitenskap er svært gode og bør videreføres. Funnene viser imidlertid at om læringsmålene skal realiseres, må læringsmålene i større utstrekning enn i dag gjenspeiles i de enkelte emnene. I tillegg må det utarbeides en plan for hvordan læringsmålene skal oppnås, gjerne ved bruk av nye undervisnings- og vurderingsformer.

CELL vil i sitt arbeid legge inn erfaringsbaserte læringselementer og ferdigheter som for eksempel:

  • trening i muntlig formidling
  • kurs i prosjektdesign kombinert med små arbeidsgrupper for å forberede masteroppgaven.
  • prosedyreøvelser og konkurranser
  • skriveverksted på 1111 – men det er planer om å utvide denne aktiviteten også til 2 studieår

CELL vil søke om en fase to av SFUet fra 2025, men denne søknaden vil utarbeides i tettere samarbeid med fakultetene i Bergen og Tromsø.

PMR har vedtatt en plan for diskusjon rundt ferdighetsstigen blant alle lærere. I tillegg informerer studiedekanen på lærermøter og allmøter om aktiviteter og planer i CELL En bredere forankring av ferdighetsstigen på fakultetet vil dermed etableres.

 

O-SAK 3 Årsplan 2022-2024 - Statusrapport pr 2. tertial 2022

Arkivsaksnummer: 2021/5698

Styret setter pris på å bli oppdatert gjennom statusrapportene som følger tertialrapportene.

Mentorordning for stipendiater og postdoktorer er innført, men styret etterlyser at fadder- eller mentorordning innføres for alle nyansatte ved fakultetet.

Styret stilte ellers spørsmål om ikke forskerutdanningen også bør inkludere opplæring i søknadsskriving.

Styret etterlyser strategi for å håndtere utfordringer/muligheter i forbindelse med at BI og andre kanskje etter hvert skal tilby master i jus. En bør ha høyttenkning rundt hvilke incentiver som må til for å sikre rekrutteringen til fakultetet.

Styret etterlyste også internasjonaliseringsstrategien og at denne må hentes fram og bearbeides/brukes.

Når det gjelder saken om å kartlegge og lage oversikt over faktisk arbeidsbelastning for vitenskapelig ansatte, så arbeides det for å få til en best mulig oversikt som vil presenteres for styret

Styret ønsker oversikt over antall studenter/internasjonale studenter, herunder antall EØS-studenter og studenter fra resten av verden.

 

O-SAK 4 Valgemneprosessen

Studiedekanen ga en kort orientering om framdriften for å ferdigstille arbeidet med fornyelse av fakultetets valgemner og innretningen med valgemneprofiler.

Se egen nettside for valgemneprosessen.

Styret vil orienteres på nytt når prosessen er ferdigstilt og den nye valgemneporteføljen er landet.

 

O-SAK 5 Informasjons- og drøftingsmøter (IDF)

Arkivsaksnummer: 2016/5529

Referatene fra IDF-møtene 26. august og 30. september ble ikke kommentert i møtet.

 

O-SAK 6 Ansettelsessaker

Innstillings- og tilsettingsutvalget (ITU) har i perioden juni til september fattet følgende ansettelsesvedtak:

  • Victoria Skeie får tilbud om stilling som stipendiat (SKO 1017) ved Norsk senter for menneskerettigheter. Dersom Skeie takker nei til stillingen gis tilbud om stilling til neste innstilte kandidat i den rekkefølgen de er innstilt (arkivsaksnr. 2021/13905).
  • Freya Baetens ansettes i 20 % stilling som professor II ved Det juridiske fakultet, Institutt for offentlig rett, PluriCourts tilknyttet PluriCourts i perioden 03.10.2022-30.09.2023(arkivsaksnr. 2022/14435).
  • Freya Baetens innstilles til 15% stilling som professor II i perioden 01.10.2023 – 31.10.2024 og i 10% stilling som professor II i perioden 01.11.2024–30.09.2025 ved Det juridiske fakultet, Institutt for privatrett (arkivsaksnr. 2022/14637).
  • Samson Essayas tilbys 10 % midlertidig bistilling som førsteamanuensis II i perioden 01.08.2022-30.07.2023. Margorzata Cyndecka tilbys 10 % midlertidig bistilling som førsteamanuensis II i perioden 01.08.2022-31.12.2023 (arkivsaksnr. 2022/15074).
  • Kristine Korsnes innstilles til 10% stilling som førstelektor II i perioden 01.07.2022–31.05.2025 ved Det juridiske fakultet, Institutt for privatrett (arkivsaksnr. 2022/15110).
  • Silke Goldberg ansettes i 10 % bistilling som førsteamanuensis II fra juni 2022 – desember 2024 ved NIFS (arkivsaksnr. 2022/16722).
  • Evangelina Papada tilbys stillingen som postdoktor (SKO 1352) ved Det juridiske fakultet, Institutt for kriminologi og rettssosiologi. Dersom Papada takker nei til stillingen går tilbudet videre til annenrangerte Todd-Kvam, og deretter tredjerangerte Kruse (arkivsaksnr. 2021/17645)
  • Randi Solhjell tilbys ansettelse i stillingen som postdoktor (SKO 1352) ved Det juridiske fakultet, Instituttfor kriminologi og rettssosiologi (arkivsaksnr. 2022/4617).
  • Hanna Buer Haddeland tilbys stillingen som postdoktor (SKO 1352) ved Det juridiske fakultet, Institutt for offentlig rett (arkivsaksnr.2022/11293).
  • King Men Teoh tilbys stilling som stipendiat (SKO1017) ved Institutt for privatrett, EMPOWER. Om hun takker nei vil tilbud om stilling som stipendiat gå til Anatolii Doludenko (arkivsaksnr. 2022/2312).
  • Innstillingen godkjennes. Ingvild Bruce tilbys 15 % midlertidig bistilling som førsteamanuensis II i perioden 01.11.2022–31.05.2025 (arkivsaksnr. 2022/36701).

 

O-SAK 7 Dekanvedtak

Dekanvedtakene publiseres på egen nettside.

 

O-SAK 8 Eventuelt

Ingen saker ble tatt opp under eventuelt.

 

Det juridiske fakultet, 20. oktober 2022

 

Publisert 8. des. 2022 10:53 - Sist endra 8. des. 2022 10:53