Protokoll fra møte 1/2023 i fakultetsstyret

Til stede: Ragnhild Hennum, Vibeke Blaker Strand, Ole Kristian Fauchald, Heidi Mork Lomell, Tomas Midttun Tobiassen, Per Jørgen Ystehede, Siri Teigum, Bjørn Erik Thon, Nicholas B. Solem, Johannes Aas og Gunnar Stokke Kjeldsen

Forfall: Inger Berg Ørstavik

Fra administrasjonen: Marianne Jenum Hotvedt, Oddrun Rangsæter og Eirik Haakstad (referent)

Saker til styremøtet kl. 1000-1200

V-SAK 1 Godkjenning av protokoll fra styremøtet 5. desember

Arkivsaksnummer: 2022/966

Vedtak:

Protokollen fra styremøtet 5. desember godkjennes.

(Enstemmig vedtatt)

 

V-SAK 2 Årsregnskap 2022

Arkivsaksnummer: 2017/1402

Økonomisjef Lars Botten presenterte regnskapet.

Fakultetet hadde ved årsskiftet fortsatt et stort akkumulert underforbruk på drøyt 75 millioner NOK som primært skyldes tre faktorer:

  1. Fakultetet har fått tilslag på mange eksternfinansierte prosjekter de siste årene, og nettobidraget fra prosjektene til basis er på 45 millioner NOK.
  2. Fakultetet har noen år hatt færre ansatte i rekrutteringsstillinger enn finansieringen tilsier.
  3. Fakultetet hadde lav aktivitet på reiser og arrangementer under pandemien.

Selv om fakultetets underforbruk tilsvarer omtrent 25 prosent av budsjettet, ligger UiO som juridisk enhet under Kunnskapsdepartementets femprosentregel.

Styret påpekte at nettobidraget kunne ha blitt brukt mer offensivt, eksempelvis til frikjøp av og vikarer for vitenskapelige prosjektledere.

Fakultetsledelsen informerte om revisjonsrutinene ved fakultetet og UiO.

Uavhengig av økonomien jobber fakultetet for å bedre tilbudet til både studenter og stipendiater. Eksempelvis har fakultetet tatt alle kostnader ved «koronaforlengelser» av stipendiater, og vi ansetter nå flere vitenskapelige i både rekrutteringsstillinger og faste førstestillinger. Dette vil også bedre forholdstallet mellom lærer-student, samtidig som kvaliteten i studietilbudet forbedres gjennom blant annet implementering av læreformer som er utprøvd av CELL.

Vedtak:

Fakultetsstyret vedtar det fremlagte årsregnskapet for 2022.

(Enstemmig vedtatt)

 

O-SAK 1 Orienteringer fra fakultetsledelsen

Bachelorgraden i kriminologi er blitt evaluert av NOKUT med gode resultater. Fakultetet fikk rapporten ved månedsskiftet, og vil legge den fram til neste styremøte.

UiO har protestert mot regjerings forslag om studieavgift for studenter utenfor EU/EØS, men det er et stort politisk flertall på Stortinget for denne avgiften. Det er imidlertid ikke hjemmel i opptaksforskriften for å kreve slik studieavgift, og det finnes heller ikke noe system ved offentlige utdanningsinstitusjoner for innbetaling av studieavgift. Kunnskapsdepartementet har, etter forespørsel fra flere rektorer, sagt nei til overgangsordninger. Ved fakultetet rammes primært de engelskspråklige mastergradene av den nye avgiften, og det er lite trolig at vi får tatt opp studenter utenfra EU/EØS til høsten. Både UiO og fakultetet jobber videre med å synliggjøre konsekvensene av studieavgiften.

I mars gjennomføres to viktige arrangementer på fakultetsnivå – 8. mars med presentasjon av boken «Juss og kjønn», og markering av den internasjonale dagen mot rasediskriminering 21. mars med utdeling av prisene for beste masteroppgave om rasediskriminering og studentenes inkluderingspris.

Det foreligger rapporter fra to store utvalg - Opptaksutvalget og Finansieringsutvalget – som på sikt får konsekvenser for UiO og oss. Fakultetsstyrets medlemmer kan finne rapportene på disse sidene:

 

O-SAK 2 Valgemneprosessen

Informasjon om valgemneprosessen ble tatt opp som del av «Undervisningstema» under seminardelen.

 

O-SAK 3 Årsplan 2022-2024 - Statusrapport pr 3. tertial 2022

Arkivsaksnummer: 2021/5698

Dekanen informerte om at styret etter hvert tertial får en statusrapport på tiltakene i årsplanen. Rapporten ble ikke gjennomgått, men styret ble invitert til å stille spørsmål til rapporten.

Fakultetsstyret ønsket å ta opp igjen saken i neste møte når indikatorene for 2022 er klare. Styret vil da få forelagt en fullstendig rapport for 2022, samt en statusrapport for første tertial 2023.

 

O-SAK 4 Endringer i fakultetsstyrets sammensetning for 2023

Arkivsaksnummer: 2023/3947

Saken ble ikke kommentert i møtet.

 

O-SAK 5 Informasjons- og drøftingsmøter (IDF)

Arkivsaksnummer: 2016/5529

Referatet fra møtet 17. februar ble ikke kommentert i styremøtet.

 

O-SAK 6 Ansettelsessaker

Innstillings- og tilsettingsutvalget (ITU) har i perioden desember 2022 til februar 2023 fattet følgende ansettelsesvedtak:

  • ITU ansetter i tråd med bedømmelseskomiteens rangering og innstilling fra PFF. Ingvild Ånestad gis tilbud om ansettelse som stipendiat (SKO 1017). Dersom Ånestad takker nei til tilbudet går det videre til Olsi Shehi (arkivsaksnr. 2022/10260).
  • Silje Bakken tilbys ansettelse i stilling som postdoktor (SKO 1352) ved Det juridiske fakultet, Institutt for kriminologi og rettssosiologi. Dersom Bakken takker nei går tilbudet videre til annenrangerte Anna Ratecka (arkivsaksnr. 2022/5960).
  • Sehoya Cotner ansettes i 10 % bistilling som professor II (SKO 1013) ved Det juridiske fakultet, CELL, på åremål i perioden 01.01.2023–31.05.2025 (arkivsaksnr. 2022/47047).
  • Henrik Ringbom ansettes i 20 % bistilling som professor II (SKO 1013) i åremål i perioden 01.01.2023–30.06.2026 (arkivsaksnr. 2022/45732).
  • Kristina Maria Siig ansettes i 20 % bistilling som professor II (SKO 1013) i åremål for perioden 01.01.2023–31.12.2025 (arkivsaksnr. 2022/45732).
  • Guri Hjallen Eriksen ansettes i stilling som postdoktor (SKO 1352) ved Det juridiske fakultet, Nordisk institutt for sjørett (arkivsaksnr. 2022/33702).
  • Stian Øby Johansen og Sofie Høgestøl får tilbud om stilling som førsteamanuensis (SKO 1011) ved Institutt for offentlig rett, PluriCourts (arkivsaksnr. 2022/10972).
  • Magnus Esmark får tilbud om stillingen som postdoktor (SKO 1352) ved Institutt for offentlig rett, PluriCourts. Dersom Esmark takker nei går tilbudet videre til Nicola Strain (arkivsaksnr. 2022/12150).
  • Sondre Dyrland gis tilbud om stilling som førsteamanuensis (SKO 1011) ved Det juridiske fakultet, Nordisk institutt for sjørett (arkivsaksnr. 2022/5462).
  • Opprykket til førsteamanuensis godkjennes. Morten Nadim tilstås opprykk til førsteamanuensis (SKO 1011) med virkning fra 01.01.2023. Opprykket til førsteamanuensis er personlig og vil ikke ha konsekvenser for stillingsinnehaverens oppgaver (arkivsaksnr. 2023/1772).
  • Runar Hilleren Lie tilbys ansettelse i stilling som postdoktor (SKO 1352) ved Det juridiske fakultet, Institutt for offentlig rett. Vedtaket forutsetter oppnådd doktorgrad (arkivsaksnr. 2022/3979).
  • Julia Sandahl tilbys 20 % midlertidig bistilling i tre år som førsteamanuensis II (arkivsaksnr. 2023/2916).

 

O-SAK 7 Dekanvedtak

Dekanvedtakene ble ikke kommentert i møtet.

 

O-SAK 8 Eventuelt

Ingen saker ble tatt opp under eventuelt.

 

Saker til styreseminar kl. 1300-1800

SAK 1 Presentasjon av Institutt for offentlig rett og Institutt for privatrett

Instituttleder Kirsten Sandberg presenterte Institutt for offentlig rett, og instituttleder Margrethe Buskerud Christoffersen presenterte Institutt for privatrett.

Styret stilte spørsmål om hvordan fakultetet jobber med stilling knyttet til rettsøkonomi. Fakultetets holdning er at vi må ha en klar plan for slike stillinger og hva slags kompetanse, eventuelt dobbeltkompetanse, som skal kreves for stillingene. For rettsøkonomi er det på kort sikt mulig å fylle undervisningsbehovet uten en ny full stilling, og kortsiktige undervisningsbehov bør ikke styre faste ansettelser.

 

Sak 2 Ansattmassen og rekrutteringsprosesser ved fakultetet

Eirik Haakstad presentert utviklingstrekk i fakultetets ansattmasse, herunder årsverksutvikling, gjennomsnittsalder og kjønnsfordeling for vitenskapelige stillinger, og spredningen i de ansattes nasjonalitet. Videre fikk styret en kort presentasjon av tidsbruk i vitenskapelige rekrutteringer og hvordan fakultetet jobber med stillingsplanen.

Styret etterlyste informasjon om det er forskjeller mellom fakultetene – både internt ved UiO og de juridiske fakultetene ved UiB og UiT. Videre diskuterte styret hvordan fakultetet bedre kan rekruttere medarbeidere med annen etnisk bakgrunn enn norsk, eksempelvis gjennom krav som stilles til ledere og hvordan kunngjøringstekster utformes.

 

SAK 3 Undervisningstema

Marianne Jenum Hotvedt orienterte først om vedtakene i valgemneprosessen. Disse ble fattet kun få dager etter forrige styremøte, og var i tråd med det som ble presentert for styret 5. desember.

Marianne Jenum Hotvedt innledet deretter til diskusjon med følgende punkter i fokus:

  • gjentakskvote, emnesperre og kvalitetsutviklingstiltak
  • gjennomstrømming og frafall
  • studiepoengs- og kandidatproduksjon
  • eksamensstatistikk – trender
  • kvalitetsutvikling og tiltak fremover

Styret stilte spørsmål om fakultetet har noen «bench mark» for å måle om karakterpresset blir mindre. Fakultetet prøver å måle dette gjennom evalueringer og spørreskjema, og disse indikerer en bedring på første og andre semester, men også presset øker ut over i studiet. Det er også opprettet en læringsmiljøgruppe under CELL som blant annet vurderer om flere elementer kan telle inn på sluttresultatet, som igjen kan føre til presset på enkeltelementene og den store avsluttende eksamen går ned.

Styret kommenterte ellers at profilordningen anses som en styrke, og det er positivt at fakultetet jobber med innholdet i studiet.

 

SAK 4 Forskningstema

Vibeke Blaker Strand informerte om fakultetets stipendiater og ph.d.-kandidater, herunder de ulike mulighetene for å avlegge doktorgrad, utviklingstrekk i stipendiatmassen og hvor de eksterne kandidatene har sin hovedarbeidsplass. Styret ønsket mer informasjon om gjennomføringstid og frafall, samt tall på omarbeidinger og underkjennelser.

Oddrun Rangsæter orienterte om hvordan fakultetet jobber med søknader om eksterne prosjekter, og viste fakultetets ressurssider for søknadsprosessene.
 

 

Det juridiske fakultet, 24. mars 2023
 

 

Publisert 23. juni 2023 08:34 - Sist endra 23. juni 2023 08:34