Protokoll fra møte 3/2024 i fakultetsstyret

Til stede: Ragnhild Hennum, Vibeke Blaker Strand (v-sak 1 og 2), Marianne Jenum Hotvedt (v-sak 3 og 4, samt orienteringssakene), Inger Berg Ørstavik, Heidi Mork Lomell, Tomas Midttun Tobiassen, Per Jørgen Ystehede, Sondre Aarflot Saksvik, Patrick Løkken og Gunnar Stokke Kjeldsen

Forfall: Bjørn Erik Thon, Siri Teigum og Bror Nissen

Fra administrasjonen: Oddrun Rangsæter, Steinar Hafto Myre og Eirik Haakstad (referent)

 

V-SAK 1 Godkjenning av protokoll fra styremøtet 22. juni

Arkivsaksnummer: 2023/3947

Vedtak:

Protokollen fra styremøtet 22. juni godkjennes.

(Enstemmig vedtatt)

 

V-SAK 2 Regnskap pr. 31. august 2023

Arkivsaksnummer: 2017/1402

Lars Botten presenterte regnskapet. Hittil i år har fakultetet et overforbruk på ca. 2,4 millioner som er i tråd med planlagt forbruk. Fakultetet har som planlagt fått økte personalkostnader gjennom året som følge av flere ansettelser i faste vitenskapelige stillinger og rekrutteringsstillinger. Dette er en underliggende trend som må hensyntas i budsjettarbeidet.

Vedtak:

Fakultetsstyret tar det fremlagte perioderegnskapet til etterretning.

(Enstemmig vedtatt)

 

V-SAK 3 Budsjett 2024 og langtidsbudsjett 2024-2028

Arkivsaksnummer: 2023/9509

Trond Skjeie presenterte forslaget til budsjett 2024 og langtidsbudsjett 2024-2028.

Styret diskuterte om det er hensiktsmessig å redusere antallet ansettelser av basisfinansierte stipendiater fra tre til to i langtidsbudsjettet. Til neste styremøte lager administrasjonen to scenarier for langtidsbudsjettet – et med to og et med tre nye basisstipendiater pr. semester.

Vedtak:

Styret slutter seg til hovedprioriteringer og forslag for budsjett 2024, med de endringer som fremkom i møtet.

(Enstemmig vedtatt)

 

V-SAK 4 Årsplan 2024-2026

Arkivsaksnummer: 2023/13198

Trond Skjeie presenterte forslaget til årsplan 2024-2026. Administrasjonen foreslår å ta ut tiltak som er avsluttet, men siden det blir både nytt dekanat og nytt fakultetsstyre neste år, foreslås ingen nye tiltak i denne omgangen.

Dekanen informerte om at instituttene skal involveres i arbeidet med årsplanen framover mot neste styremøte når endelig årsplan skal vedtas.

Styret stilte spørsmål om administrasjonen kan utvikle indikatorer for flere av tiltakene. Indikatorene i årsplanen er de fakultetet måles på og der data relativt enkelt kan hentes fra systemene våre. Administrasjonen vurderer om det er mulig å utvikle indikatorer som ikke krever omfattende manuelt arbeid for å måle.

Oppfølging av undersøkelsen av vitenskapelige arbeidsforhold og videreutvikling av pedagogikkurset for stipendiater, slik at det også kan gjelde for nyansatte i faste vitenskapelige stillinger, bør inn som nye tiltak i kommende årsplan. Pedagogisk opplæring for eksterne undervisere ble også spilt inn som et tiltakspunkt.

Under Hovedområde II ønsket styret at det skal komme inn et punkt om kursing/oppfølging av vitenskapelige assistenter – samt at vi skal se på muligheten av en forskerlinje for masterstudentene, etter modell fra Bergen Og Tromsø

Administrasjonen innarbeider styrets kommentarer i forslaget til årsplan som legges fram for endelig vedtak i desember.

Vedtak:

Styret slutter seg til forslag til årsplan 2024, med de endringer som fremkom i møtet.

(Enstemmig vedtatt)

 

V-SAK 5 Valg av dekanat for perioden 2024-2028

Arkivsaksnummer: 2023/11775

Dekanen innledet med at hun vil fratre under behandlingen av saken, men stilte spørsmål til styret om hennes stedfortreder, Vibeke Blaker Strand, som ikke er på valg, kan lede behandlingen av saken. Styret besluttet at både sittende dekan og hennes stedfortreder skulle fratre behandlingen.

Vedtak:

Ragnhild Hennum, Maria Astrup Hjort og Geir Stenseth velges til dekanat ved Det juridiske fakultet for perioden 2024-2027.

(Vedtaket ble enstemmig vedtatt av de tilstedeværende medlemmene Lomell, Ørstavik, Tobiassen, Ystehede, Saksvik, Løkken og Kjeldsen)

 

O-SAK 1 Orienteringer fra fakultetsledelsen

Mulig oppsigelse av Klarpråkavtalen

Kommunal- og distriktsdepartementet varslet før sommeren mulig oppsigelse av Klarspråkavtalen. Det er lite forutsigbart for forskning, drift og langtidsplanlegging om departementer skal si opp tiårige avtaler tidlig for å disponere midlene til andre formål. UiO ved rektor og fakultetet har vært i møte med departementet for å legge fram vårt syn. Forslaget om avslutning av Klarspråkavtalen er lagt inn i statsbudsjettet som nå er til politisk behandling.

Søknader til EU/ERC høsten 2023

Det planlegges å sende tre ERC Starting Grants og tre Synergisøknader i løpet av høsten.

Hærverk i Domus Juridica 29. august

I hærverket ble en del møbler og skjermer ødelagt i tillegg til noe kunst. Fakultetet må ta kostander for skjermer og inventar (ca kr 900 000), mens UiO tar kostnadene for reparasjoner i bygget. UiO har også dialog med kunstneren om mulighet for å erstatte kunstverket. Det var kun materielle skader.

Vedtatt internasjonaliseringsstrategi

Internasjonaliseringsstrategien fulgte saksdokumentene til orientering.

Arbeidet med forskningsstrategi

Arbeidet er påbegynt av sittende forskningsdekan og skal sluttføres av ny forskningsdekan. Forslaget til strategi skal også på åpen høring på fakultetet.

 

O-SAK 2 Årsplan 2023-2025 - Statusrapport pr 2. tertial 2023

Arkivsaksnummer: 2022/45836

Fakultetsdirektøren orienterte kort statusrapporten.

Styret etterlyste muligheten for å se endringer fra år til år, og eventuelt om det er mulig å sammenligne med andre fakulteter ved UiO der dette er relevant.

På neste styremøte kan administrasjonen presentere utvikling på indikatorene som er felles for UiO.

 

O-SAK 3 Utvikling i årsverk og ansattmasse for stipendiater

Eirik Haakstad presenterte utviklingen i årsverk for rekrutteringsstillinger. Med utgangspunkt i kjente ansettelser ser det ut til at vi når måltallet i 2024 og også vil ligge over måltallet i 2025 selv uten tilførsel av nye stillinger. Hensikten er å ligge stabilt relativt nært måltallet over tid. Det også et spørsmål om veiledningskapasitet om det totale antallet stipendiater blir for høyt. Presentasjonen sendes styret sammen med protokollen.

I styremøtet i desember presenteres oppdatert utvikling av årsverk for både faste vitenskapelige og rekrutteringsstillinger.

 

O-SAK 4 Endringer i ledelsen ved Norsk senter for menneskerettigheter (SMR)

Arkivsaksnummer: 2016/5529

Dekanen informerte om at senterleder ved Norsk senter for menneskerettigheter (SMR) skal gå av med pensjon til nyttår og dermed også fratrer som senterleder. Fakultetsstyret må oppnevne valgkomité, og bes om å gjøre dette på sirkulasjonsbehandling før neste styremøte.

 

O-SAK 5 Informasjons- og drøftingsmøter

Arkivsaksnummer: 2016/5529

Referatene fra møtene 25. august og 29. september var lagt ved saksdokumentene, men ble ikke kommentert i møtet.

 

O-SAK 6 Ansettelsessaker

Innstillings- og tilsettingsutvalget (ITU) har i perioden juni til september 2023 fattet følgende ansettelsesvedtak:

  • Ida Gundersby Rognlien og Markus Jerkø tilbys stillinger som førsteamanuensis (SKO 1011) i rettsvitenskap ved Institutt for offentlig rett. Dersom én av disse takker nei går tilbudet videre til tredjeinnstilte Merete Havre (arkivsaksnr. 2018/7878).
  • ITU godkjenner bedømmelsen for opprykk til professor i rettsvitenskap for søkeren Jakob Elster. Jakob Elster tilståes opprykk til professor i filosofi med virkning fra 15 september 2022 (arkivsaksnr. 2022/44779).
  • Johannes Hygen Meyer, Arne Tjaum og Sverre Salvesen får tilbud om stilling som førsteamanuensis (SKO 1011) ved Institutt for privatrett (arkivsaksnr. 2022/41458).
  • Lars Arnesen får tilbud om stilling som stipendiat, SKO 1017, ved institutt for privatrett, SERI (arkivsaksnr. 2022/10766).
  • Inger Skeimo tilbys stilling som stipendiat i rettsvitenskap ved Institutt for offentlig rett. Dersom Skeimo takker nei går tilbudet videre til andreinnstilte Kristin Tosterud Holte (arkivsaksnr. 2023/4133).
  • Sophie Angelis, Ida Andenæs Galtung, Iram Ali og Marte Kvinnegard tilbys stillinger som stipendiat i rettsvitenskap (arkivsaksnr. 2022/42501).
  • Camilla Langeland tilbys stilling som stipendiat i kriminologi ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi. Dersom Langeland takker nei går tilbud om stilling som postdoktor i kriminologi til Marijke Roosen (arkivsaksnr. 2022/45121).
  • Thea Myrvang tilbys stilling som stipendiat i rettssosiologi ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi. Dersom Myrvang takker nei går tilbud om stilling som postdoktor i rettssosiologi til Lisbeth Skyberg (arkivsaksnr. 2022/45113).
  • Stian Øyre Caspersen får tilbud om ansettelse i stilling som stipendiat (SKO 1017) ved Det juridiske fakultet, Nordisk institutt for sjørett (arkivsaksnr. 2022/45672).
  • My Xerenia Magnusdatter Rafstedt tilbys stilling som postdoktor (SKO 1352) i rettssosiologi (arkivsaksnr. 2023/7225).
  • Arne Bendik Rekve gis tilbud om stilling som stipendiat (SKO 1017) ved Det juridiske fakultet, CELL. Dersom Rekve takker nei går tilbudet videre til Eirik Chambe-Eng (arkivsaksnr. 2023/595).

 

O-SAK 7 Dekanvedtak

Dekanvedtakene publiseres på egen nettside.

 

O-SAK 8 Eventuelt

 Ingen saker ble tatt opp under eventuelt.

 

 

Det juridiske fakultet, 12. oktober 2023

 

Publisert 14. des. 2023 09:32 - Sist endra 8. mars 2024 08:39