Kandidater til fakultetsstyrevalget: Faste vitenskapelige ansatte

Seks kandidater stiller til valg som representant for de faste vitenskapelige ansatte i fakultetsstyret.

Ivar Alvik (49)

Portrett av mann med blå skjorte, hendene foldet foran seg.
Kandidat Ivar Alvik. Foto: Privat.

Ivar Alvik er 49 år (født 20.3 1974). Han er professor ved Nordisk institutt for sjørett, avdeling for energi- og ressursrett. Viktigste arbeidsområder er kontrakts- og obligasjonsrett, konsesjonsrett og næringsregulering særlig innen energi- og ressurssektoren, samt internasjonal investeringsrett og voldgift. Han ble Cand. Jur ved UiO i 2000, har i tillegg graden M. Jur fra Universitetet i Oxford i 2001, og tok doktorgraden i 2007 ved UiO på en avhandling om kontraktskrav og voldgift mot stater i internasjonale investeringstvister. Under arbeidet med doktorgraden var han ansatt som stipendiat ved Institutt for Offentlig Rett, og deretter ansatt i som forsker ved Nordisk institutt for sjørett samtidig som han hadde 50 % stilling som seniorrådgiver i rettsavdelingen i UD. Fra 2008 til 2011 var han praktiserende advokat i advokatfirmaet Thommessen. Siden 2011 har han vært ansatt ved Nordisk institutt for sjørett, siden 2014 som professor. Han er i dag fagansvarlig for Obligasjonsrett I (kontraktsrett) på tredje studieår, og valgemnene i Tilvirkningskontrakter og Ressurs- og konsesjonsrett (nytt fra vår 24). I tillegg har han de siste fire årene vært medlem av PFF, med ansvar for Phd-kurset i Metode og vitenskapsteori.

Hvorfor stiller jeg til valg?

Jeg er særlig opptatt av at Det juridiske fakultet ved UiO skal ivareta og opprettholde sin stilling som det ledende fagmiljø for rettsvitenskapelig forskning og undervisning i Norge. I denne sammenheng mener jeg det er særlig viktig å sikre de juridiske basisfagenes stilling, både innenfor forskning og undervisning. Det bør være et sentralt mål for fakultetet å opprettholde levende fagmiljøer som driver grunnforskning innenfor de sentrale juridiske fagene, og som er i stand til å tilby forskningsbasert undervisning innenfor disse fagene. Fakultetet har samtidig også et ansvar for initiere, drive og delta i dagsaktuell forskning som svarer på de sentrale samfunnsmessige utfordringer vi står overfor i dag. Etter mitt syn er det ikke noen motsetning her. Gode og levende fagmiljøer innenfor de juridiske basis- og dannelsesfagene gir en nødvendig forankring også for mer spisset og dagsaktuell forskning og undervisning. Samtidig må de juridiske basisfagene også utvikles i lys av nye samfunnsmessige utfordringer og utviklingstrekk. Jeg er også opptatt av at fakultetet primært er og skal være en dannelsesinstitusjon som gir en bred plattform for ulike juridiske yrker, og ikke en yrkesskole, altså at studiet bør være orientert mot grunnleggende juridiske ferdigheter og forståelse av de sentrale juridiske fagene og deres plass i et større samfunnsmessig og historisk perspektiv.

Foreslått av Dag Michalsen.


John Asland (47)

Portrett av mann med briller, smiler til kamera.
Kandidat John Asland. Foto: Privat.

Jeg heter John Asland, er 47 år og er professor ved Institutt for privatrett. Min utdannelse har jeg fra UiO med gradene cand. jur. fra 2002 og ph.d. fra 2008. Jeg har vært ansatt ved Det juridiske fakultet fra 2001, kun med korte avbrekk. Utenfor fakultetet har jeg erfaring fra blant annet Borgarting lagmannsrett, Justisdepartementet, Lovavdelingen og advokatfirmaet BAHR. Jeg har også vært utvalgssekretær for Arvelovutvalget og rettskyndig medlem av Patentstyrets 2. avdeling (den nåværende klagenemnda for industrielle rettigheter).

Hvorfor stiller jeg til valg?

Etter mer enn 20 år ved fakultetet kjenner jeg Det juridiske fakultet godt. Jeg har også hatt roller som har satt meg inn i ulike sider av virksomheten: Fagansvarlig, studieårsansvarlig, medlem av programutvalget for master i rettsvitenskap (PMR), instituttleder, nestleder i styret for Universitetsbiblioteket også styremedlem i Det juridiske fakultets lovsamlingsfond. Jeg mener at det er et fortrinn for å kunne gjøre en god jobb som representant i fakultetsstyret, at jeg kjenner organisasjonen og de ulike enhetene og organisasjonsleddene ved fakultetet både på den faglige og den administrative siden.

Jeg har også faglig erfaring utenfra som kan være nyttig som representant i fakultetsstyret.  Jeg kjenner andre juridiske læresteder godt etter å ha vært professor II ved Høgskolen i Innlandet i en årrekke, gjennom undervisning for Universitetene i Tromsø, Agder og Stavanger og som leder av klagenemnd ved Handelshøyskolen BI. Videre har jeg et bredt internasjonalt kontaktnett etter mange års tett samarbeid med kollegaer i Norden og 20 år som medlem av The International Society of Family Law (styremedlem siden 2007). Jeg var i 2022 medlem av gruppen som evaluerte juristutdanningen ved Uppsala universitet under ledelse av Boel Flodgren.

Etter mitt syn er det viktig at fakultetet har kontakt med det praktiske rettsliv. Min kontakt med profesjonen får jeg dels som medlem av Juristenes utdanningssenters fagutvalg for familie- arve- og skifterett, dels ved hyppige foredrag for praktikere og dels gjennom daglige henvendelser fra advokater og dommere om faglige spørsmål. Jeg får også faglig input som hovedredaktør i Tidsskrift for familierett, arverett og barnevernrettslige spørsmål. 

Jeg ønsker å bidra til at Det juridiske fakultet fortsetter å utdanne jurister som kan fylle de juristrollene som samfunnet trenger, og som er i stand til å utvikle seg videre i takt med utviklingen av samfunnet og jussen. Videre ønsker jeg å legge til rette for at vi skal være en spydspiss for utviklingen av norsk juss i et stadig sterkere samspill med verden utenfor.

Foreslått av Herman Bruserud, Inger Berg Ørstavik, Harald Irgens-Jensen, Tone Linn Wærstad, Katrine Kjærheim Fredwall, Johann Mulder, Anders Bernhard Mikelsen og Birgitte Hagland.


Kristin Bergtora Sandvik (48)

Kvinne med blondt hår smiler til kamera.
Kandidat Kristin Bergtora Sandvik. Foto: UiO.

Kristin Bergtora Sandvik (48) er professor i rettssosiologi ved IKRS. Hun er Cand.jur fra UiO (2002) og LLM fra Harvard Law School ( 2002, waived for tuition purposes) og S.J.D (2008).

Hvorfor stiller jeg til valg?

Sandvik var vitenskapelig assistent på Offentlig rett og medlem av HumAks styre under studietiden. Sandvik var med på å utvikle CELL søknaden og er leder av fakultetets 22 juli satsing LAW22JULY:RIPPLES, som er finansiert av Forskningsrådet og involverer forskere fra IoR, IfP og IKRS.  Sandvik har ledet seks Forskningsrådsfinansierte prosjekter. Sandvik forsker på bla. digitalisering og regulering av humanitære kriser og det rettslige ettervirkningene av terror. Sandvik er initiativtaker til det årlige Samerettssymposiet og er en pådriver for å integrere samiske perspektiver og forfattere i sine fag. Sandvik har en tverrfaglig undervisningsportefølje og er aktiv på flere institutter. Hun har våren 2024 fagansvar på JUS5690 Robot Regulations, JUS4111 i etikk og JUS4122 rettssosiologi. Som medlem av fakultetsstyret håper hun å kunne bidra med erfaring som forsker og underviser med internasjonal erfaring, prosjektstyring og innovasjon.

Foreslått av Helene Oppen Ingebrigtsen Gundhus.


Kjersti Lohne (39)

Kvinne smiler til kamera ute i hage.
Kandidat Kjersti Lohne. Foto: UiO.

Jeg stiller til valg med forsknings- og universitetspolitisk erfaring. Som tidligere representant for midlertidig ansatte i Universitetsstyret har jeg fått kjennskap til organisasjonen UiO, og kunnskap i hvordan faglig virksomhet driftes ansvarlig og effektivt. Som tidligere nestleder i Akademiet for yngre forsker har jeg fått innsikt i norsk forskningspolitikk og styring i sektoren, og jobbet blant annet med akademisk frihet, forskningsetikk og forskningsintegritet. Jeg er for tiden fungerende nestleder og forskningsleder ved IKRS, og er oppnevnt medlem i Det Norske Vitenskaps-Akademis utvalg for vitenskapsrådgivning, og for Akademiets menneskerettighetskomite.

Jeg er professor i kriminologi ved IKRS og jobber hovedsakelig med rettssosiologiske tema. Jeg har ved to anledninger vært ansatt som forsker ved IOR, inkludert PluriCourts, og samarbeider med fakultetets ansatte på tvers av instituttene – både om undervisning og forskning. Jeg leder for tiden det NFR-finansierte forskningsprosjektet JustExports (om skandinaviske bidrag til rettsstatsbygging i andre land) og deltar i fakultetets RIPPLES-prosjekt (om de rettslige og rettssosiologiske endringene etter 22. juli). Jeg har bistilling som seniorforsker ved PRIO, og har tidligere vært gjesteforsker ved Vrije universitet, universitetet i Oxford, og Københavns universitet.

Når jeg ikke er på jobb, er jeg med Ronja (1), Leo (2) og Jakob (42).

Hvorfor stiller jeg til valg?

Jeg stiller til valg for faste vitenskapelig i fakultetsstyret fordi jeg ønsker å være en stemme for akademisk frihet, tverrfaglighet og et godt arbeids- og læringsmiljø.

Akademisk frihet er hverdagspraksis. Jeg vil jobbe for å verne ansatte og fakultetets autonomi, og universitetsdemokratiet – i møte med ulike aktuelle problemstillinger som ukritisk målstyring, uforutsigbare finansieringskilder (les: regjeringens plutselige kutt i finansiering til CELL og Klarspråk-satsingen, NFRs søknadsendringer, kutt i «tellekanter» m.m) og økt politisering av forskning både nasjonalt og internasjonalt.

Tverrfaglighet er nødvendig for å møte dagens komplekse problemer. I en verden preget av demokratisk tilbakegang, (geo)politisk polarisering og en eksplosiv teknologisk utvikling, trenger vi å kunne snakke sammen og samarbeide på tvers; dette innebærer også respekt for disipliners egenart, metoder, og bidrag. Jeg vil også jobbe for å verne og styrke internasjonalt samarbeid.

Arbeids- og læringsmiljø: Fakultetet utgjør hverdagen vår, og det er vi – sammen med administrasjonen og midlertidig ansatte – som utgjør fakultetets viktigste ressurs. Dette betyr at jeg vil jobbe for at fakultet er et godt sted å være, lære og jobbe. Jeg vil ha fokus på inkludering og muligheter for kompetanseheving og faglig utvikling for alle ansattgrupper.

Foreslått av Heidi Mork Lomell og May-Len Skilbrei.


Alla Pozdnakova (48)

Portrett av kvinne som holder Norges lover og lener seg mot en bokhylle.
Kandidat Alla Pozdnakova. Foto: UiO.

Jeg heter Alla Pozdnakova og er 48 år. Jeg vokste opp i Riga, ble utdannet som jurist ved Universitetet i Latvia og har LLM i International and European Law fra Riga Graduate School of Law. I 2007 forsvarte jeg doktoravhandlingen til graden dr.jur. ved det Juridiske fakultet. Jeg har vært ansatt i fast stilling siden 2012 og er professor i rettsvitenskap ved Nordisk institutt for sjørett. Før det har jeg vært postdoktor ved instituttet.

Hvorfor stiller jeg til valg?

Jeg har et ønske om og et grunnlag for å bidra til et mer inkluderende arbeidsmiljø for fakultetets ansatte. Jeg har lang fartstid som forsker og lærer ved Det juridiske fakultet, og vet av erfaring hvordan det er å jobbe her både i en midlertidig og fast vitenskapelig stilling og i ulike livsfaser. Som nyansatt på fakultetet med de mulighetene og utfordringene dette innebærer. Som ny førsteamanuensis i en livsperiode med små barn og nye forpliktelser innen undervisning og forskning.  Dette er erfaringer som kan nyttiggjøres til beste for fellesskapet.

Fakultetets viktigste oppdrag er etter mitt syn å forberede fremtidige jurister til å ivareta rettsstaten og rettsutviklingen i takt med tidsepoken vi lever i. Jeg har et sterkt ønske om å bidra til denne oppgaven, også i lys av de store samfunnsmessige og globale utfordringene vi står overfor og hvor jussen har en sentral rolle i å etablere rammer, plikter og rettigheter.  Jeg underviser i forvaltningsrett og EØS-rett på 2.studieår og på LLM Maritime Law og LLM Public International Law. Jeg har alltid hatt interesse for internasjonal og EU-rett og brenner mest for havrett. En sentral, personlige erkjennelse jeg har gjort som jusforsker er at det er viktig å ha åpent sinn mot andre fagfelt og synspunkter for å forstå samfunnsmessige utfordringer og hva jussen kan bidra med i løsningen av disse. Jeg mener at jeg, med faginnsikt i en rekke ulike juridiske fag, internasjonale interesser, erfaringer og kontaktnett, kan bidra til å styrke fakultetets arbeid innen rettsvitenskapelig utdanning og forskning.  

Foreslått av Katrine Broch Hauge.


Sigrid Stokstad (55)

Portrett av kvinne med briller foran en hekk av blader.
Kandidat Sigrid Stokstad. Foto: UiO.

Mitt navn er Sigrid Stokstad og jeg er 55 år.

Jeg er cand. jur. Phd. fra Universitet i Oslo og arbeider som førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett, der jeg har fagansvar for alminnelig forvaltningsrett og kommunalrett. Fra tidligere har jeg mange års arbeidserfaring fra By- og regionforskningsinstituttet NIBR og fra offentlig forvaltning.

Hvorfor stiller jeg til valg?

Jeg stiller til valg fordi jeg er interessert i styringen av fakultetet som helhet.

Foreslått av Jon Christian Fløysvik Nordrum og Dag Michalsen.

Publisert 15. nov. 2023 11:41 - Sist endra 20. nov. 2023 12:13