Aktuelle saker - Side 6

Published Nov. 16, 2012 2:10 PM

17,5 mill. Norwegian kroner yearly – over ten years. The Norwegian Research Council grant enables professors Andreas Føllesdal and Geir Ulfstein to establish and run a research Centre of Excellence – with roots in the Norwegian Centre for Human Rights.(NCHR)

Publisert 30. okt. 2012 12:03

«Kriger» eller «sivilist»? Spørsmålet om kombattantstatus har lenge vært drøftet innen internasjonal humanitærrett, men har siviles deltakelse i voldshandlinger  fått tilstrekkelig oppmerksomhet innen internasjonal strafferett? I SMR arbeider Ph.d-kandidat Joanna Nicholson med et doktorgradsprosjekt om problemstillingen. Nå står midtveisevaluering for døren.

Publisert 11. okt. 2012 14:54

Rettighetene til funksjonshemmede har vært nedprioritert i norsk og internasjonal bistand. Dette til tross for at nettopp funksjonshemmede er spesielt utsatt for fattigdom, sosial isolasjon og generell stigmatisering.

Mer om den tematiske arbeidsgruppen Human Rights and Development

Publisert 18. juni 2012 14:09

-Rettsanvendelsen av menneskerettighetskonvensjonene kan ikke begrenses til å omfatte sivile og politiske rettigheter, slik tendensen lenge har vært i en stor del av Vest-Europa. Min avhandling forsøker å gi et gammelt spørsmål en ny kontekst: Er rettsavgjørelser under henvisning til sosiale og økonomiske rettigheter legitime, effektive, og i så fall under hvilke betingelser? 

Publisert 24. apr. 2012 13:23

-For meg  har arbeidet tilknyttet forskningsprosjektet DETECTER (Detection Technologies, Terrorism, Ethics, and Human Rights) gitt verdifulle erfaringer med de dilemmaer som kan oppstå når samfunnet skal bekjempe terror. 

Publisert 9. mars 2012 12:19

Blir den politiske debatten dårligere etter at politikerne har blitt enige i en sak? Dette skal Johan Karlsson Schaffer forske på i sitt nye prosjekt. Schaffer har fått prosjektbevilgning fra Forskningsrådet via Fellesløftet, som den eneste ved Det juridiske fakultet.

Published Jan. 28, 2012 4:50 PM

Is human rights research methodologically sloppy? If so, what can we do about it? These are some of the questions behind the new incarnation of the NordForsk-financed Nordic Network in Human Rights Research, where methodological challenges is the main research topic.

Publisert 28. jan. 2012 16:29

Er menneskerettighetsforskning metodologisk slurvete, og hva kan vi i så fall gjøre med det? Dette er noen av spørsmålene bak den nye inkarnasjonen av det NordForsk-finansierte Nordic Network in Human Rights Research, hvor hovedtemaet er metodologiske utfordringer. 

Publisert 28. nov. 2011 13:11

Når det er krig, kan man ta liv og ødelegge eiendom for å vinne krigen.  Men denne retten er ikke ubegrenset. Det som styrer den, er prinsippet om militær nødvendighet. Men hva er, strengt tatt, militært nødvendig? 

Dette er i all korthet spørsmålet som opptar det meste av Sigrid Redse Johansens tid. Hun er ekstern ph.d.-kandidat, tilsatt ved Forsvarets Høgskole, men også aktuell for midtveisevaluering ved Det juridiske fakultet, og med sterke veilederbånd til Norsk senter for menneskerettigheter - SMR.

Publisert 7. nov. 2011 10:13

- Avhandlingen min handler om hva den oppvoksende generasjon i Norge skal lære om det samiske folk. Med utgangspunkt i Barnekonvensjonen viser avhandlingen at det er svært langt mellom liv og lov hva angår det barn skal lære. Undervisningen i Norge er mangelfull, både kunnskapsmessig og holdningsmessig.  

Publisert 21. okt. 2011 12:35

Electoral Quotas and the Challenges of Democratic Transition in Conflict-Ridden Societies (Valgkvoteordninger og utfordringer ved overgang til demokrati i konfliktfylte samfunn).

Dette  er tittelen på en rapport forfattet av Nils Butenschøn og Kåre Vollan, utarbeidet med støtte fra Utenriksdepartementet og publisert som NORDEM Special Report.

Publisert 9. sep. 2011 12:22

-Dette er et ettprosjekts destillat av Universitetet i Oslos samlede ambisjoner.

Slik oppsummerte UiOs rektor, Ole Petter Ottersen prosjektet The Legitimacy of Multi-level Human Rights Judiciary da han i begynnelsen av september talte under prosjektets offisielle åpning i SMRs lokaler.

Publisert 3. des. 2010 14:20

SMRs forskningsleder, professor Andreas Føllesdal, har mottatt nærmere 2,5 millioner euro i Advanced Grant fra Det europeiske forskningsrådet for å lede prosjektet The Legitimacy of Multi-level Human Rights Judiciary.

- Prosjektet skal undersøke legitimiteten til menneskerettighetsdomstoler og liknende organer på flere nivåer - særlig nasjonalt, europeisk og internasjonalt, sier Føllesdal, som vil lede prosjektet i nært faglig samarbeid med professor Geir Ulfstein.

Publisert 22. nov. 2010 12:31

– De kinesiske makthaverne er i prinsippet ikke interessert i hva du tror på, antagelig fordi de selv ikke har noen tro. Det er når troen blir oppfattet som en trussel for Kommunistpartiets maktmonopol, at de reagerer.

Publisert 12. mai 2010 10:54

-Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) har såpass mange sikkerhetsmekanismer at den ikke representerer noen trussel mot effektiviteten til fredsbevarende operasjoner.  Og selv om den skulle representere en kompliserende faktor, ville det utvilsomt være best om Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) vedkjente seg dette, og klart og tydelig fastslo at EMD ikke kan anvendes i slike operasjoner.

Publisert 25. feb. 2010 14:54

-Rundt halvparten av alle fagartiklene er med over i den indonesiske utgaven, sammen med en nyskrevet artikkel om situasjonen i Indonesia og engenerell oppdatering av hva som har skjedd innen menneskerettigheter til tros- og livssynsfrihet mellom 2004 og 2009.

Publisert 9. feb. 2010 12:32

-Offerbegrepet har en tendens til å ekspandere, i den forstand at det er stadig flere som inkluderes i denne kategorien ettersom tiden går. Dette påpeker dr.polit. Jemima García-Godos som en av flere observasjoner tilknyttet det post.doc-prosjektet hun nå er i ferd med å sammenfatte: Mending the past: A comparative study of victim reparations in three Latin American countries.

Publisert 13. nov. 2009 12:52

Eritrea fremstår som oftest som et internasjonalt uromoment. Men det er lite fokus på landets interne brudd på menneskerettighetene, viser SMR-forsker Kjetil Tronvoll i boken The Lasting Struggle for Freedom in Eritrea.