EMD-forum

Hva viser nylige avgjørelser fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD)? SMRs seminarserie ser nærmere på utvalgte aktuelle tema. Dette seminaret fokuserer på diskrimineringsforbudet i EMK artikkel 14, dommen mot Frankrike om repatriering fra Syria, en dom mot Sverige om cannabis, og EMDs tolkning av hva en "lovlig opprettet domstol" innebærer.

Bilde av en rettssal i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. EUs flagg som teppe.

Rettssal i EMD. Foto: Adrian Grycuk - Wikimedia Commons.

Om EMD-forum

EMD-prosjektet ved Norsk senter for menneskerettigheter (SMR) har i flere tiår publisert oversikt over og sammendrag av de siste og viktigste avgjørelsene fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) på norsk. Formålet med EMD-forum vil være å se nærmere på utvalgte tema basert på nyere dommer fra EMD. 

Seminarserien er utarbeidet av vitenskapelige assistenter ved Norsk senter for menneskerettigheter under ledelse av fagansvarlig emeritus Jan E. Helgesen. De vil sammen presentere aktuelle tema, før det åpnes opp for diskusjon.
Det planlegges totalt 3 seminarer i EMD-forum for 2022.

Meld deg på her

Program

  • Innledning ved Jan E. Helgesen
  • Vit.ass. Selma Kjellemo: «Diskrimineringsforbudet i EMK artikkel 14 – Storkammerets reversering av tidligere praksis i saker om forskjellsbehandling på bakgrunn av nasjonalitet.»
  • Vit. ass. Hanna Hågensen Aasen: «Dommen mot Frankrike om repatriering fra Syria.»
  • Vit.ass. Eva Erlendsdottir: «En dom mot Sverige om dyrking og bruk av cannabis.»
  • Vit.ass. Sander Stokke: «Hva er en ‘lovlig opprettet domstol’? Om EMD’s tolkning av artikkel 6 om at nasjonale domstoler skal være ‘opprettet ved lov’.» 
  • Åpen diskusjon

Tema 1: Diskrimineringsforbudet i EMK artikkel 14

Presentasjonen tar utgangspunkt i Storkammerdommen Savickis and Others v. Latvia som ble avsagt i juni 2022. Spørsmålet i dommen var om ulik utregning av pensjon på bakgrunn av nasjonalitet var i strid med diskrimineringsforbudet i EMK.

Storkammerdommen er særlig interessant fra et metodisk perspektiv ettersom Domstolen fraviker en tilnærmet identisk dom fra 2009 og dermed endrer kurs. 

Tema 2: Dommen mot Frankrike om repatriering fra Syria

"Gir EMK artikkel 3 § 2 i tilleggsprotokoll 4 staten en plikt til å repatriere egne statsborgere som ikke selv kan komme seg til grensen?

Spørsmålet ble til dels gitt et svar i dommen H.F. and others v. France, avsagt i september 2022. To kvinner som hadde reist til Syria og senere blitt sittende fast i leirene Al-Hol og Roj, hadde bedt franske myndigheter om hjelp til å sammen med sine barn komme tilbake til Frankrike. Dommen tar blant annet stilling til om staten i en slik ekstraordinær situasjon har en slik positiv handlingsplikt, og pliktens prosessuell og materielle side."

Tema 3: En dom mot Sverige om dyrking og bruk av cannabis

Tidligere denne måneden avsa EMD dom i en sak som gjaldt en svensk rullestolbruker som var straffedømt for fremstilling av cannabis til eget bruk. Domstolen kom til at straffeforfølgelsen ikke utgjorde et brudd på retten til privatliv etter EMK artikkel 8. Presentasjonen vil i hovedsak dreie seg om Domstolens generelle uttalelser om avveiningen mellom de berørte interessene, og hvordan dette kommer til uttrykk i den konkrete saken. 

Tema 4: Hva er en ‘lovlig opprettet domstol’? EMD’s tolkning av artikkel 6

Hva er en ‘lovlig opprettet domstol’? Retten til en rettferdig rettergang er grunnleggende i den europeiske rettsstaten. Retten til rettferdig rettergang innebærer at domstolene som dømmer er uavhengige og upartiske, og er opprettet i tråd med lovgivningen.

EMD har utviklet kriterier til vurderingen av om en domstol oppfyller de krav som stilles for å være opprettet ved lov i tråd med EMK artikkel 6. I denne presentasjonen ser vi nærmere på Domstolens praksis på vurderingen av hvilke krav som stilles for at en domstol er lovlig opprettet. 

Emneord: Menneskerettigheter, EMD, Den europeiske menneskerettsdomstolen, EMD-forum, SMR
Publisert 23. sep. 2022 11:55 - Sist endret 3. okt. 2022 11:46