Fritekstmerknader i Lovdata på eksamen avvikles

I fjor ble det nedsatt en arbeidsgruppe til å evaluere dagens ordning med fritekstmerknader i Lovdata Pro på eksamen. Nå er det vedtatt at fritekstmerknadene skal avvikles fra og med høsten 2024, og erstattes med henvisningsmerknader på inntil 30 tegn. 

Bilde av Domus Media på campus i sentrum, med blomster foran.

Etter et grundig arbeid i å evaluere dagens ordning med fritekstmerknader, har Programrådet for Master i rettsvitenskap (PMR) nå vedtatt at fritekstmerknadene skal avvikles. Foto: Jarli & Jordan/UiO.

Siden høsten 2022 har studentene i Oslo, som eneste jusstudentene i landet, hatt mulighet til å benytte fritekstmerknader i Lovdata Pro på inntil 1000 tegn under skoleeksamen. Etter to semestre med ordningen ble det høsten 2023 uttrykt bekymringer rundt feilbruk av fritekstmerknadene i Lovdata. På samme tid informerte fakultetet om at ordningen nå var under vurdering.

På bakgrunn av dette ble det nedsatt en arbeidsgruppe ledet av professor Erling Hjelmeng som skulle evaluere dagens ordning og vurdere hvorvidt fritekstmerknadene skulle videreføres.  

Etter anbefalinger fra arbeidsgruppens flertall, har Programrådet for Master i rettsvitenskap (PMR) nå vedtatt at fritekstmerknadene skal avvikles fra og med høsten 2024, og erstattes med henvisningsmerknader på inntil 30 tegn, slik det var før koronapandemien.

Det nåværende kildetilfanget som er tilgjengelig i Lovdata under skoleeksamen (vedtatt høsten 2022) ble vedtatt videreført. 

Til nytte for studentene

Bakgrunnen for å nedsette arbeidsgruppen var et inntrykk blant sensorene og faglærerne om at studentene bruker mye tid på å innarbeide Lovdata med fritekstmerknader. For å vurdere ordningen innhentet arbeidsgruppen tilbakemeldinger fra Lovdata og sensorene. Gruppa gjennomførte også et gruppeintervju med 14 av fakultetets jusstudenter, og vurderte funnene fra JSU sin undersøkelse om temaet.  

Resultatene fra disse undersøkelsene viser at det er grunn for bekymring, selv om enkelte studenter bruker fritekstmerknadene på en hensiktsmessig måte. Spesielt fire negative trender synes å ha kommet etter at fritekstmerknader med 1000 tegn ble lov på eksamen: 

  • Studentenes metodebruk har blitt dårligere 
  • Studentene bruker uhensiktsmessig mye tid på å skrive inn merknader 
  • Studentene klipper gjerne inn tekst fra juridisk litteratur, som de ikke skal ha tilgang til på eksamen
  • Det har blitt vanskelig for sensorene å vurdere hvor selvstendig arbeidet til kandidatene er, samt nivået på besvarelsene

Fakultetet håper at den nye ordningen totalt sett vil gjøre eksamenssituasjonen bedre for studentene. Fakultetet vil komme tilbake med mer informasjon om hvordan studentene skal jobbe med de nye begrensningene i friteksmerknadene.

JSU ønsket at fritekstmerknadene ble videreført

Studentrepresentantene fra JSU som stilte både i arbeidsgruppen og under PMR, stemte mot å fjerne fritekstmerknadene. JSU peker på at et flertall av studentene selv ønsker at ordningene skal videreføres, og at flere av problemene som har oppstått kan møtes med å gi bedre opplæring i hvordan dette verktøyet best bør brukes.    

Publisert 14. mai 2024 16:28 - Sist endret 15. mai 2024 13:25