Reisebrev fra Amsterdam

Amsterdam er en liten storby i hjertet av Europa. Det er en vakker by med om lag 100 km kanaler, spesiell historisk arkitektur og gale syklister. Byen er fantastisk, og når man har vært her én gang vil man aldri dra igjen!

Amsterdam, Foto: privat

Amsterdam er kanskje mest kjent for sin liberale holdning til narkotiske stoffer som hasj og marihuana og lettkledde damer i røde vinduer. Men Amsterdam har mye mer å by på enn Coffeeshops og Red Light District.

Amsterdam som by

Menneskene som bor i Amsterdam har en avslappet livsstil og byen er ikke hva man kan kalle hektisk. Stort sett over hele byen finner man fortauskafeer hvor man kan sette seg ned med en kopp kaffe eller te og bare nyte synet av byen.
Det er også mange store og små museer med noe for enhver smak, alt fra van Gogh museet til tortur museet. Amsterdam byr også på flere store grøntområdet, slik som Vondelpark og Amsterdam Bos, hvor man kan nyte late dager i det milde klimaet.

Skolen

Amsterdam, Foto: privat

Vrije Universiteit Amsterdam (det frie universitetet i Amsterdam, ofte forkortet til VU) ble grunnlagt i 1880 og ligger et lite stykke utenfor Amsterdam sentrum.

Skolen er delt opp i perioder fra 1-6. For vårsemesteret er man i periode 4 og 5. En periode varer ca to måneder, og alle fag man tar i den perioden blir avsluttet samtidig. Det lønner seg derfor å ikke ta for mange fag på en gang, maks tre i en periode. Selv tok jeg fire i første periode, men det ble litt vel hektisk.

De administrativt ansatte på skolen er også veldig snille og hjelpsomme. Som internasjonal student kan man bare møte opp på service senteret på juridisk fakultet, så får man all den hjelpen man trenger, og litt til.

Lærere med praktisk erfaring

Juridisk fakultet er relativt stort, med en stor kriminologi avdeling. For studenter som er interessert i internasjonal juss er det mye

spennende å velge mellom. Jeg har selv valgt Human Rights Protection in Europe, Children’s Rights from an International Perspective, Victimology of International Crime, Terrorism og International Labour Law. Min erfaring er at nivået på lærerne er høyt, spesielt har jeg likt barnerettsfaget og menneskerettighetsfaget. Lærerne i de juridiske fagene har ofte praktisk erfaring som kommer godt med i undervisningen. I tillegg har vi vært på to skoleturer med barnerettsfaget. Først til retten i Alkmaar for å høre på barnerettshøringer, og så til Det Internasjonale Barnerettssenteret i Leiden.

Så langt er jeg svært fornøyd med hvordan jeg har blitt mottatt på skolen og med fagene jeg har valgt.

Sosialt miljø

Amsterdam, Foto: privat

I velkomstuka ble det arrangert sosiale samlinger. Første dagen på skolen var det idrettsaktiviteter for alle internasjonale studenter, og på kvelden var det tradisjonell nederlandsk middag med noe godt å drikke til. Noen dager senere var det en pubtur med kun de internasjonale studentene på juridisk fakultet, og skolen spanderte en helaften på campus puben. I tillegg har skolen en stor organisasjon for internasjonale studenter, ESN, som gjennom hele semesteret arrangerer sosiale events, alt fra skiturer til Alpene til pub til pub runder i byen.

Verdifull erfaring

Å være utvekslingsstudent er veldig verdifullt og jeg angrer overhodet ikke på at jeg valgte et semester i utlandet. I begynnelsen er det veldig

hektisk og man føler seg som en fersking på jussen rett ut fra videregående igjen. Men etter noen dager er man inne i alt det praktiske og klarer å finne fram til timene sine, og da er den første erfaringen allerede glemt. Jeg anbefaler alle et semester i utlandet, og spesielt i

Amsterdam. Jeg har fått tatt fag jeg ellers aldri ville fått studert, opplevd en ny kultur og fått mange venner fra alle verdens kroker.

Av Lene
Publisert 2. mai 2011 16:03