Reisebrev fra Brussel

Her kommer et reisebrev fra Brussel hvor jeg studerer dette halvåret, fra midten av september til slutten av januar. Før man drar ut er det veldig mye man lurer på, men jeg kan fortelle at alt det administrative ordner seg, man får god hjelp av vertsuniversitetet.

Brussel. Foto: privat

Den sosiale delen er de også veldig flinke til å ta vare på her, det finnes en egen forening her som leier utesteder og organiserer fester, utflukter osv flere ganger i uken (Association EXPRESS Erasmus heter den, og har en gruppe på facebook for de som er interesserte).

Eneste nordmann

Jeg studerer ved l’Université Libre de Bruxelles (eller ULB som det kalles), et av de 3 store universitetene i byen. Det går ca 20 000 studenter her, 2000 av disse er Erasmusstudenter.

Jeg er imidlertid eneste nordmann her, og har ikke møtt noen andre skandinaver på universitet hittil. Men det er ikke noe problem, da blir man bare bedre kjent med folk fra andre land. All undervisning foregår på fransk, men det er mange språkkurs man kan ta. Jeg snakker flytende fransk så jeg går ikke på noen franskundervisning, men de aller fleste utvekslingsstudentene har fransk som B eller C-språk og de klarer seg fint i timen. Man kommer veldig fort inn i alt når man hører og snakker språket hele tiden.

Stor arbeidsmengde

Det er verdt å nevne at man må ta ganske mange fag som norsk utvekslingsstudent i forhold til andre Eramusstudenter. Spania og Italia f eks godtar kun at studentene deres tar 15 studiepoeng i løpet av Erasmusoppholdet, hvilket vil si at studentene fra disse landene kun tar 3-4 fag. Mens jeg tar hele 7.

I begynnelsen får man lov til å gå i forskjellige timer og finne ut av hvilke fag man liker før man trenger å bestemme seg helt for hvilke fag man vil ta. Det er kje

mpebra at denne muligheten finnes, jeg sitter igjen med kun et fag fra min opprinnelige Learning Agreement, alle andre har jeg valgt etter at jeg kom ned. Det blir mye internasjonal juss, i og med at det er vanskelig (og ikke så nyttig for min del) å sette seg inn i det belgiske rettssystemet.

Brussel. Foto: privat

Sentral beliggenhet

Ellers er Brussel en koselig by, selv om det er en hovedstad så er sentrum ganske lite og oversiktlig. Det er mye som skjer hele tiden. I tillegg er det kjempelett å reise både innenlands og utenlands herfra. Bare de siste 2 ukene har jeg vært i Antwerpen, Ungarn og Madrid. Og neste uke skal jeg til London (med hurtigtog som tar under 2 timer!).

I Brussel er det to offisielle språk: fransk og flamsk. Som sikkert mange har fått med seg er det en del problemer mellom de fransktalende og flamsktalende i landet. Dette betyr at hvis du reiser til en by i Flandern så må du for all del ikke snakke fransk, det tar folk veldig ille opp.

Mye spennende

Brussel byr på mye spennende, for de politisk interesserte er det så klart mye å følge med på både i EU og NATO-sammenheng. Belgiere er også veldig flinke på øl som sikkert mange vet, og andre spesialiteter her er belgiske vafler og belgisk sjokolade (som selges bokstavelig talt på hvert gatehjørne).
Jeg trives kjempegodt her, og har virkelig fått sansen for å leve ’på kontinentet’. Nå kan jeg godt tenke meg å jobbe noen år i utlandet senere.

Verdifull erfaring

Alt i alt anbefaler jeg alle å ta et semester til utlandet, ja det er litt skummelt i begynnelsen, men så absolutt verdt det!
Du blir kjent med masse nye folk, lærer et nytt språk, og får innsikt i en helt ny kultur. Semesteret her nede har også bidratt til at jeg har funnet ut av jeg vil jobbe med senere som jurist. Det blir uansett noe internasjonalt!
 

Av Marie-Astrid
Publisert 14. des. 2009 14:15 - Sist endret 5. mai 2010 15:04