Reisebrev fra Calgary

Litt amerikansk, litt europeisk. Høye fjell og endeløse prærier. Masse hyggelige folk og internasjonal atmosfære. Det er et semester i Calgary, kort oppsummert.

Calgary, Foto: privat

Calgary er den største byen i provinsen Alberta og den tredje største byen i Canada. Byen har godt og vel en million innbyggere, og de blir stadig flere.

Oljebyen

Hvis du spør noen om hvor de jobber, er det stor sjanse for at de svarer Shell eller Suncor eller kanskje Statoil, som startet produksjon i provinsen for et års tid siden. Oljepengene setter sitt preg på byen i form av skyskrapere, store hus og dyre biler.

Blant de fancy, men også litt kjølige fasadene i sentrum finnes mange hyggelige kafeer og restauranter, og ikke minst barer og klubber. Tjuvholmen møter Youngstorget i en miks av korte skjørt og musikkfrelste Calgarians.

Calgary, Foto: privat

Naturen

I kontrast til de kontroversielle oljesandsprosjektene er Alberta også kjent for nærheten til vill og vakker natur. Rocky Mountains er kun et par timers bilkjøring unna Calgary og kan best beskrives som en gigantisk lekeplass for friluftsinteresserte.

Et annet yndet utfluktsmål er tettstedet Drumheller, hvor man kan oppleve ørkenlignende "badlands" og dinosaurmuseet Royal Tyrrell Museum of Palaeontology. Museet har en samling på over 130 000 fossiler.

Universitetet arrangerer turer både hit og andre steder i løpet av semesteret. En perfekt måte å bli kjent med folk på!

Universitetet

Nå er det jo først og fremst studiene som brakte oss til Calgary, så det er på plass med et par ord om livet på jussen også. Mens UofC er på størrelse med UiO hva gjelder antall studenter totalt, er juridisk fakultet nokså lite og oversiktelig. Fakultetet har et særlig fokus på energi og miljø, noe som gjenspeiler seg i kursutvalget. I tillegg til emner som Oil and Gas Law, Water Law og Environmental Law kan man også velge internasjonale fag som folkerett og internasjonal handelsrett.

Ønsker man å koble av fra lesingen med litt trening er det gode muligheter for dette på Universitetets fitness centre, nesten alltid åpent og helt gratis!

Et sted å bo

Bolig er alltid et tema når man skal på utveksling. Det enkleste er å bo på campus, man er nærme til alt og man vet hva man får. Det er rift om plassene, så om man ønsker å bo på campus må man søke tidlig. En annen mulighet er å leie privat. Motsatt av det vi er vant til hjemmefra kan dette være atskillig rimeligere enn studenthybel. Det er fullt mulig å finne bra bolig i gangavstand fra campus, enten før man drar eller ved semesterstart.

Hva sitter vi igjen med?

I skrivende stund er det under to uker til eksamen, så nå føles det som om det er slutt på moroa. I løpet av et kort og intensivt semester har vi møtt studenter fra så å si hele verden, vi er blitt tryggere på å snakke og skrive engelsk, lært at i Canada spiser man burger med hendene, og om vi ikke var klar over det fra før; skjønt at Norge er et lite land i en stor verden.

Av Johannes og Lene
Publisert 12. des. 2012 14:08