Reisebrev fra Groningen

Groningen ligger nord i Nederland, en 2,5 times togtur fra Amsterdam. Det er en skikkelig studentby som det er lett å bli kjent med både på grunn av størrelsen, og kanalen som omringer selve sentrum. De smale brosteinsgatene og kirketårnene bidrar til en koselig atmosfære. 

Groningen, Foto: privat

Tre ganger i uken er det marked på de to store plassene som utgjør sentrumskjernen. Her selges det mye godt og billig, blant annet grønnsaker, frukt, oster, nøtter osv. I helgene yrer det av liv og mennesker på sykkel. Groningen er en sykkelby og det første du må kjøpe er nettopp det. En god gammeldags en, helst for under 400-lappen.

Lett å dra på utflykter

Nederland er et flatt land og det er lett å dra på utflukter for å se vindmøller, innsjøer og annet. Fra Groningen er det heller ikke langt med tog til andre byer i Nederland, eller til nabolandene. Togene går så å si hele tiden og i helgene kan man reise billig med rabatterte dagskort. Det må også legges til at nederlenderne er de mest koselige og behjelpelige menneskene.

Mye EU- og internasjonal rett

Groningen, Foto: privat

Det juridiske fakultet er plassert midt i sentrum og det er kort vei med sykkel til alle studenthusene. Universitetet tilbyr egne fag for utvekslingsstudenter,  men også nederlandske studenter kan delta.  Det er varierte fag å velge mellom, og det tilbys mye EU-rett og internasjonal  rett. Kursene holdes i bolker, hvor første eksamensperiode er i oktober og videre i desember og januar.  Jeg opplevde det som litt intenst med eksamen allerede i oktober, da vi i Oslo er vant til ett år å lese på. Min anbefaling er å prøve å fordele fagene så godt som mulig utover semesteret. Fakultetet er og strenge med januar-eksamnene, hvilket vil si at man må tilbake til Groningen etter juleferien. Når jeg ser tilbake er det derimot bare økonomien som satte en demper på dette, da tiden frem til desember gikk altfor fort og jeg ville tilbake for å oppleve mer.

Annerledes eksamen

Eksamenene er også annerledes, hvor det i de fleste fag er en blanding av små teori-/definisjonsspørsmål og praktikumsspørsmål. Selve forelesningssalene kan minne mye om Urbygningen og noen lokaler er også mer moderne. Professorene snakker godt engelsk, og det er en mer uformell tone mellom studenter og professorer.

Bolig

Bortimot alle utvekslingsstudentene bor i studenthus og det bidrar stort til det sosiale. Det er alltid noen å være sammen med, både på godt og vondt. Det tok litt tid å venne seg til å dele kjøkken og bad med mange andre, men man tilpasser seg raskt og det anbefales virkelig.

Mange sosiale tilbud

Groningen, Foto: privat

Det er flust av sosiale tilbud å delta på og man blir dratt med på mye moro så fort man kommer hit. Den første uken var det fadderuke i regi av Erasmus (ESN). Det er her du treffer alle og blir kjent med byen, kulturen og ikke minst pubene /utestedene. ESN arrangerte også jevnlig sosiale aktiviteter og jeg har blant annet deltatt på internasjonale kvelder/middager, pubquiz, utkledningsfester, utflukt til julemarked i Tyskland osv. Ettersom Groningen er en studentby blir utelivet en stor del av utvekslingsoppholdet. Det fine med Groningen er at alt er samlet og man møter mange forskjellige mennesker. Jeg ville ikke vært foruten mitt utvekslingsopphold!

Av Thale
Publisert 23. des. 2011 12:22 - Sist endret 23. des. 2011 12:22