Reisebrev fra Hamburg

Hamburg er Tysklands nest største by med knappe 1,8 millioner innbyggere og man merker raskt forskjellen fra lille Oslo. Det er en utrolig fin storby som har enormt mye å tilby. Ikke minst for oss studenter.

Hamburg. Foto: privat

Da jeg kom til Hamburg var jeg først og fremst overrasket over hvor frodig, grønn og vakker denne byen er. Det er en sjeldenhet at man ser en innsjø (Alster) midt i bykjernen hvor det kjører store turistbåter inn i de trangeste kanaler som strekker seg ut over hele byen.
Universitetet i Hamburg er stort. Det er en koselig Campus med til sammen 5 store, gunstige kantiner. Jeg har aldri spist så god mat til 3 Euro!

Fakultetet

Det juridiske fakultet er i en av de nyeste bygningene på campus. Det er stort og består hovedsakelig av forelesningssaler, kollokvierom og bibliotek. De har ikke noe de kaller for lesesal, slik vi har det på UiO, men man sitter og leser i det som kalles biblioteket. Regler for bibliotekbruk og utlån er totalt ulike til Norge. Man kan ikke ta med seg veske eller sekk inn i selve bibliotekdelen og man kan ikke låne bøkene med seg hjem. Derfor ser man at studentene mer eller mindre sitter der hele dagen.

Kurs/forelesninger

På Universitetet i Hamburg er forelesninger/kurs, som tilbys på engelsk, forbeholdt de tyske studentene. Det vil si at alle forelesninger for deg som internasjonal student foregår på tysk. Dog er ikke dette noe å la seg skremme av. Alle professorene er veldig hyggelige og tar seg tid til å snakke med deg dersom du kunne trenge det. De liker at det er internasjonale studenter i undervisningen deres og man føler seg integrert.

Når vi er inne på integrasjon….

Universität Hamburg, Audimax. Foto: privat

Hvordan er det å bli integrert i Hamburg?

Da jeg kom hit i mars ble jeg møtt på flyplassen av ” Buddy’en” min som jeg allerede på forhånd var blitt tildelt av Universitet. Hans oppgave var å vise meg litt rundt og sørge for å være der når jeg har spørsmål. De har også noe de kaller for ”Buddy- Net” som arrangerer turer, sightseeing og internasjonale fester for oss Erasmus- studenter. Det har bl.a. vært tur til Bremen, museeumsbesøk, Explore - fester (for ulike land) og koselige Stammtischer. Man ikke sammenligne ”Buddy-Net” med fadderuken i Norge. Det er arrangementer gjennom hele semesteret her og kontakten til fadderen din har du hele tiden. Med min Buddy har jeg god kontakt, vi er blitt gode venner og finner på mye også utenom studiesammenheng. Jeg er veldig takknemlig for at man får en tysk student tildelt, da dette utvider kontaktnettet til tyske studenter, noe som er til fordel for oss språklig.

Hvor skal du bo?

Når jeg meldte meg opp for utenlandsoppholdet, fikk jeg i et informasjonsbrev fra Universitetet i Hamburg også en søknad om bolig i et studenthjem. Jeg fylte dette søknadsskjemaet ut, og vips, - der hadde jeg bolig i Hamburgs best omtalte studenthjem. Det heter ”Europahaus” og ligger rett ved en kanal som leder ut til innsjøen i byen, Alster. Studenthjemmet har en bar i første etasje og man kan leie både biljardrom, musikkrom, kinorom eller nøkkel til husets egne kanoer og kajakker. Det tilbys altså utrolig mye!

Årets største fest,- Multi Kulti, burde man absolutt ikke gå glipp av. Den er til for oss internasjonale studenter, og man får virkelig se hvor mange ulike nasjonaliteter som gjemmer seg her. Jeg lagde reklame for både Norge og Skandinavia denne kvelden.

Verden foran dine føtter

Hamburg har utrolig mange muligheter for å reise både innad i Tyskland eller til resten av Europa. Hvis man har tid, burde man absolutt benytte seg av reisenettet, - med tog til Berlin kjører man ca 1 time! Hvis en skal reise mye med tog, er det lurt å kjøpe et Bahncard50. Dette kortet gir 50% avslag på hver togbillett, noe som lønner seg hvis en har tenkt å reise litt rundt med tog.

Hamburg, Elben. Foto: privat

Det går mot slutten…

Det nærmer seg eksamen i juli, og for å fylle opp mine 30 ECTS må jeg avlegge eksamen i 5 fag. Jeg har også fulgt undervisningen i disse fagene hele semesteret og jeg har fått inntrykk av at de tyske studentene foretrekker undervisning framfor lesning på egen hånd. Alle eksamenene mine blir avlagt muntlig, og det er kun til min fordel. Det er vanskelig å skrive godt juridisk på et annet språk og også innenfor fag man ikke har tatt i Norge tidligere. Jeg er glad for at de er så åpne og hjelpsomme for oss internasjonale studenter.
Dette semesteret var jeg eneste norske student ved det juridiske fakultet i Hamburg, og jeg forstår overhodet ikke hvorfor. Det er virkelig verdt å reise hit for å oppleve tysk kultur og studentliv.

Jeg er veldig fornøyd med studieoppholdet mitt, og jeg vet jeg kommer til å savne denne vakre storbyen enormt når jeg kommer tilbake til Oslo.
 

Av Christine
Publisert 21. juni 2010 15:31 - Sist endret 21. juni 2010 15:42