Reisebrev fra Leuven

Leuven er en sjarmerende ”liten storby”, 20 min med tog fra Brussel og midt i hjertet av Europa. Størrelsen på byen gjør den lett å bli kjent i, og med mange av Europas storbyer få timer med tog unna, er den et perfekt utgangspunkt for et opplevelsesrikt utvekslingsopphold.

Universitetet i Leuven, Foto: privat

Leuven er anerkjent for sitt universitet og bærer preg av å være en studentby. Universitetet ble grunnlagt i 1425, og er i dag langt oppe på listene over de beste universitetene i Europa. Da er det kanskje ikke så rart at professoren i EU-rett er dommer i EU-domstolen i Luxembourg, og at professoren i menneskerettigheter sitter i FN´s Human Rights Advisory Panel i Kosovo? Når det er sagt, er professorene jordnære og man føler virkelig at de vil studentene sine alt godt.

Ideelt for å studere EU-rett

Med sin umiddelbare nærhet til Brussel, er det ideelt å studere i Leuven om man er interessert i EU rett. EU-domstolen i Luxembourg er heller ikke lang unna, og et besøk dit for å være ”publikum” til en høring var en del av studieopplegget. Selv føler jeg at den lite oversiktelige EU-retten ble mer virkelighetsnær og interessant. Dersom man ikke brenner for EU rett, tilbyr universitetet mange andre spennende kurs. Man kan ta all undervisning på engelsk, eller man kan prøve seg på litt flamsk. I sistnevnte tilfelle er det mulighet for støtte fra Lånekassen til språkkurs.

Untervisning og eksamen

Universitetsbiblioteket, Foto: privat

Undervisningen er forelesningsbasert. Man har undervisning i hvert fag hver uke, og ikke et fag i en periode slik vi er vant med i Oslo. Eksamensperioden for høstsemesteret er fra midten av januar til begynnelsen av februar. Det er grunn til å være obs på dette dersom man eksempelvis har obligatorisk undervisning i Oslo på starten av nyåret. Det er også viktig å merke seg at eksamener i de ulike fag kan kollidere. Derfor er det viktig å følge undervisning i ”alle” aktuelle fag de første ukene, og deretter bestemme seg for de fagene som har eksamener på ulike tidspunkt.

Helgeaktiviteter

Leuven er imidlertid så mye mer enn undervisning. Byen kan skilte med ”Europas lengste bargate” som fylles opp av studenter fra mandag til fredag. I helgene er det imidlertid mer tomt da belgierne pakker trillekoffertene sine hver fredag og drar hjem til mor og far… Men av de nærmere 50 000 som studerer i byen, er rundt 10 000 internasjonale studenter, så man føler seg aldri alene. En typisk helgeaktivitet er å dra på tur til koselige belgiske byer eller på storbytur til Amsterdam, London eller Paris!

Stor idrettsforening

De ulike fakultetene har også organisasjoner som arrangerer ulike happenings for utvekslingsstudenter; alt fra helgetur til landsbygda til bar til bar runde. Oppholdet i Leuven trenger imidlertid ikke bare bety øl og fest. Universitetet har en stor idrettsforening som tilbyr alle tenkelige aktiviteter, som f. eks dykking, triatlon, kajakk, løping, sykling, trampoline og zumba!

Bolig

City Hall, Foto: privat

Det å finne seg bolig var noe av det mest stressende i starten. Man kan enten bo på noen av universitetets studenthus, eller man kan prøve lykken privat. Jeg anbefaler å få tak i sted å bo før man flytter ned. Det lureste er å ta noen feriedager i Leuven på sommeren for å få fikset dette. Selv bodde jeg på et av universitetets studenthus, og fordelen med det er at man blir kjent med belgiere samt at man slipper eventuelle problemer med huseier. Mange av studenthusene ligger litt unna sentrum, men til gjengjeld midt i store grøntområder som er perfekte i forhold til å drive med idrett. Det er en selvfølge å ha sykkel i Leuven, og avstandene er så korte at ingenting blir usentralt.


Belgia er et deilig land å bo i og jeg ville ikke vært oppholdet mitt i Leuven foruten!

Av Ingjerd
Publisert 22. feb. 2012 13:19