Reisebrev fra Mannheim

Vi var tre stykker fra juridisk fakultet på UiO som valgte å dra til Universität Mannheim høsten 2009. Tyskland er ikke det mest eksotiske valget når man velger utveksling, men fordelene er mange. Språket, beliggenhet og den nære kontakten det er mellom Norge og Tyskland er noen av elementene som var grunnen til at vi valgte å dra nettopp til Mannheim.

Mannheim, universitet/slottet. Foto: privat

I forberedelsen til et studieopphold i Tyskland, tilbyr Lånekassen et språkstipend på ca. 15 000 for å lære språket. Mannheim tilbyr her et Summer Academy som varer hele august måned. Dette er en god mulighet til å bli kjent med de andre utvekslingsstudentene samtidig som en selvfølgelig får en intensiv start på språkopplæringen. Et språkkurs kan man for så vidt ta hvor som helst, og to av oss valgte å ta et intensivkurs på Goethe-Institutt i Hamburg for å få oppleve mer av Tyskland.

Studiestart i september

I september setter selve skoleåret inn. Da strømmer også resten av de tyske studentene til byen, og det er et hav av underholdningsmuligheter. Den første måneden er for det meste fylt med bli-kjent aktiviteter, som international dinner, vinfestivaler og sightseeing turer.

Storby med oversiktelig bykjerne

Mannheim er en stor by med ca 380 000 innbyggere, men selve bykjernen er relativ liten, og det er lett å komme seg rundt. Man kan enten gå eller benytte seg av Straßenbahn (trikk).
Universitet ligger i et veldig vakkert, stort slott i sentrum av byen. Dette gjør at de beste områdene for å leie rom/leilighet er i sentrum (Quadrate), Lindenhof eller Neckarstadt West.

Mannheim, forelesning. Foto: privat

Attraktivt fagtilbud for utvekslingsstudenter

Det juridiske fakultetet har et godt utvalg av fag for utvekslingsstudenter, både på engelsk og på tysk. Dette gir en flott mulighet til selv å velge de fagområdene en finner interessante. Klassene er små, med rundt 20 deltakere og det er god kommunikasjon mellom elev og professor.

I Tyskland råder byråkratiet, og i begynnelsen er det endel ting som må ordnes. En må registrere seg på universitetet og få et studentkort. Videre må man innbyggerregistrere seg på Bürgeramt (servicekontor for offentlige tjenester). Språkkurset i regi av Universitetet må man også melde seg opp til og betale innenfor en bestemt dato. Vær nøye på å sjekke frister for oppmelding etc., da tyskerne ikke tar lett på forsømmelser ift. disse (selv om de vanligvis er greie med utvekslingsstudenter). Studentkortet som man får når man har immatrikulert seg, kan benyttes som betalingsmiddel i kantiner etc.

Skaff deg tysk bankkonto

Det er også lurt å åpne en konto i en tysk bank for å skaffe seg et tysk bankkort (EC kort). Det er vanlig å ha bankterminaler som bare godkjenner EC kort i Tyskland.Husk å sjekke åpningstidene på hvert enkelt kontor, da åpningstidene er noe annerledes enn det vi er vant med i Norge. Sparkasse og Deutsche Bank har gratis konto og EC kort for studenter, og det samme har også andre store banker. Husk at du kun kan ta ut penger gratis i minibanker tilhørende den bank du tilhører, så det er fordelaktig å velge en stor bank.

Perfekt utgangspunkt for å oppleve Europa

Mannheim er også det perfekte utgangspunket for å oppleve mer av Europa hvis en har tid. Togstasjonen i byen er et knutepunkt og herfra tar det ca 40 minutter til Frankfurt am Main, 3 timer til Paris, 4 til Berlin, 3 til Geneve og 5 timer til Amsterdam..  Hvis en skal reise mye med tog, er det lurt å kjøpe et Bahncard50 som koster ca 100 Euro. Dette kortet gir 50% avslag på hver togbillett, noe som lønner seg hvis en har tenkt å reise litt rundt med tog.

Mannheim, fritidsaktivitet. Foto: privat

Godt sosialt og faglig tilbud for utvekslingsstudenter

Visum er en gruppe som står for underholdningsarrangementer for utvekslingsstudenter gjennom semesteret. De arrangerer turer til Berlin, Praha og Oktoberfestivalen i München. I tillegg til dette har de bowlingkvelder, running dinner, bryggeritur og temafester hver tirsdag.
Visum tilbyr også et Buddy program hvor hver enkelt utvekslingsstudent får utdelt en tysk Buddy til å spørre om råd osv.

Skolen arrangerer også faglige turer til Geneve, Strasbourg og Frankfurt hvor en får delta på FNs komitémøter, besøke FNs hovedkvarter, EMD, Europabanken og den tyske børsen.

Lang utvekslingstradisjon med Norge

Mannheim har hatt norske utvekslingsstudenter siden 1980 tallet. Da var det flere hundre som utvekslet hit fra NHH hvert år. Det er fortsatt et stort norsk miljø, da studenter fra UiO, BI, UiB og NHH utveksler hit hvert semester. Tyskere er generelt veldig glad i skandinavere, så det er få steder man blir tatt like godt imot.

Et semester på Universität Mannheim gir gode muligheter til å treffe mennesker fra hele verden, knytte vennskap og å få gode kontakter. Miljøet på Universität Mannheim er svært internasjonalt.

Vi har vært storfornøyde med vårt opphold i Tyskland og kan anbefale det på det sterkeste.
 

Av Eivind, Caroline og Stine
Publisert 11. jan. 2010 13:01 - Sist endret 5. mai 2010 15:16