Reisebrev fra Gøteborg

For mange virker kanskje ikke Gøteborg som den mest interessante destinasjonen for utveksling, men etter et semester her må jeg si meg uenig!

Gøteborg, Foto: privat

Her får man fordelene ved å bo i en Skandinavisk storby - og å være en del av et internasjonalt miljø i ett. I et moderne bygg i hjertet av Gøteborg ligger Handelshögskolan. Skolen er en del av Göteborg Universitet, og her undervises det i både business, økonomi og juss.

Anerkjent studiested

Handelshögskolan er Sveriges eneste Triple Crown-akkrediterte handelshøyskole, noe som viser at utdanningen holder høy kvalitet på et internasjonalt nivå.

Undervisningen

Gøteborg, Handelshögskolan, Foto: privat

Skolen tilbyr fordypningsfag på engelsk innenfor flere spennende juridiske emner. Som norsk utvekslingsstudent kan du også søke til fagene som undervises på svensk.

Undervisningsformen er ganske lik den vi er vant til hjemme, med forelesninger og kurs/seminarer, hvor det forventes at man er forberedt og deltar. Kursgruppene er derimot mindre enn vi er vant til. Dette skaper et godt studiemiljø, hvor terskelen for å delta er lav!

Det tilbys også gratis svenskkurs, men vær obs på at kurset ikke gir studiepoeng. Dette er imidlertid en god mulighet for å bli kjent med flere studenter og ikke minst lære seg språket. Selv om man stort sett kan gjøre seg forstått på norsk, er det alltid nyttig å kunne litt svensk, da flere ord og fraser skiller seg fra de norske.

Eksamensform

Gøteborg, Foto: privat

Det som kanskje skiller seg mest fra jusstudiet i Oslo er eksaminasjonsformen, som her gjennomføres både individuelt og i mindre grupper. I løpet av dette semesteret har jeg blant annet skrevet essay, holdt presentasjoner og opposisjoner, deltatt i forhandlinger, og gjennomført en prosedyreøvelse. Det har vært litt uvant og skummelt, men aller mest veldig lærerikt og gøy!

Aktiviteter

Gøteborg er en flott by med tilbud for enhver smak. Her kan du både se hockeykamper og konserter, ta turen til Liseberg (anbefales spesielt rundt Halloween og jul), botanisk hage, flotte Slottsskogen med dyrepark, Palmehuset i Trädgårdsföreningen og ikke minst den vakre skjærgården. Her er det også gode shoppingmuligheter og spennende spisesteder.  Sverige er generelt et billigere land å leve i enn Norge, noe som er et stort pluss for alle studenter!

Det sosiale

Gøteborg, Foto: privat

Handelshögskolan arrangerer et såkalt ”buddy-program” for alle nye utvekslingsstudenter, ikke ulikt fadderuken i Norge. Når du ankommer Gøteborg blir du møtt av en fadder som hjelper deg med alle praktiske spørsmål du måtte ha. I løpet av de første to ukene arrangeres det også mange morsomme aktiviteter i faddergruppene, som bidrar til at du blir kjent med de andre studentene og ikke minst byen.

Gjennom semesteret arrangeres både ”sittninger” (middager) med ulike temaer, fester, turer, lunsjer osv. både på – og utenfor skolen. Et begrep du raskt blir kjent med er ”fika” hvor man samles og tar en kaffe og for eksempel en velkjent ”kanelbulle”. På skolen ligger det også en egen pub kalt Handelspuben, hvor studenter møtes flere ganger i uken.

Tips

Om du kunne tenke deg å ta et semester i Gøteborg, er det et par ting du burde tenke på:

Søk om bosted tidlig og utforsk alle muligheter, da det generelt er høy etterspørsel og lang ventetid på bolig i Gøteborg.

For å få studentrabatt på for eksempel kollektivtrafikk i Sverige må man ha et såkalt ”Mecenat-kort”. Dette får man automatisk tilsendt noen uker etter registrering i skolens system. Det anbefales derfor å registrere seg tidlig, da det ofte tar litt ekstra tid i oppstarten av et nytt semester. Dette kan man få hjelp til hos Universitetets mange servicesentre rundt om i byen.

Dra på utveksling!

Uansett hvor du tenker på å dra på utveksling, anbefaler jeg deg virkelig å gjøre det! Man lærer så mye, både om seg selv og om andre kulturer. Det virker kanskje litt skummelt å skulle forlate trygge Norge, men jeg er sikker på du ikke kommer til å angre. Gøteborg er også et godt eksempel på at man ikke nødvendigvis behøver å reise så langt for å få fullt utbytte av utvekslingen.

Lykke til!

Av Sofie
Publisert 8. jan. 2018 15:17 - Sist endret 8. jan. 2018 15:18