Reisebrev fra Hamburg (Bucerius Law School)

Hamburg er Tysklands nest største by bak Berlin og en av de mest sentrale handelsbyene i hele Europa. Det er en veldig fin og ren by, med god velstand som inneholder det aller meste.

Bildet kan inneholde: anlegg, bygning, himmel, vindu, sky.

Bucerius Law School, Foto: privat

Tysklands første private høyere utdanningsinstitusjon for juss

Bucerius Law School var den første privatskolen for juss i Tyskland, og er av mange rangert som det beste universitetet for å studere juss i hele landet. Det er mange spennende fag å velge mellom, og de undervises av professorer fra hele verden. All undervisning foregår på engelsk.

Fokuset er på forretningsjus, men det er mange fag som omhandler andre temaer også. Studieopplegget er en seminar variant hvor timene er en blanding av forelesning fra professor og interaksjon fra studenter. Det er obligatorisk oppmøte i fagene, men avhengig av størrelsen på faget kan man ha ett eller to ubegrunnede fravær. Jeg følte ikke at oppmøte var et stort problem, selv om jeg hadde noen lange dager.

To «sessions» per semester

Bildet kan inneholde: bygning, eiendom, vindu, høyblokk, vann.
Hamburg, Foto: privat

En stor forskjell sammenlignet med UiO er at semesteret er delt inn i to «sessions», hvor hver session ender med en eksamensuke. For å oppnå 30 ECTS må man ta ganske mange fag, jeg tok selv 10 fag, og hadde dermed også 10 eksamener. Eksamenene er korte, som regel 1,5-2 timer og varierer mellom muntlig eksamen, skriftlig eksamen med og uten hjelpemidler og innleveringer. Man kan fort ende opp med å ha 3-4 eksamener på én uke, men jeg følte ikke at det var et stort problem.

Fokus på studentene

Det internasjonale kontoret på skolen er svært opptatt av å ta godt vare på de internasjonale studentene, og er flinke til å gi god informasjon i forkant av oppholdet. De arrangerer også flere sosiale arrangementer som fester, seminarer og turer til andre byer.

Sosialt

Det er veldig lett å bli kjent med de andre utvekslingsstudentene og jeg opplevde at alle som var der var veldig interessert i å møte nye mennesker. Det arrangeres mye sosiale sammenkomster både av skolen og av tyske studenter, og hvis man blir med på det meste er det lett å bli kjent med folk. Det er også mulig å bli med i studentgrupper og foreninger, selv var jeg med på Bucerius sitt fotballag, noe som er en fin måte å bli kjent med tyske studenter på også. Generelt er det en livlig og god atmosfære i hele byen.

Noen tips

Hamburg har et godt transportsystem med t-baner, tog og busser, og nettverket er meget godt utbygget, slik at man kommer seg lett rundt i hele byen. Skolen gir gratis semesterkort for hele semesteret, slik at offentlig transport er gratis.

Bildet kan inneholde: sky, vann, himmel, vannforsyning, tre.
Hamburg, Foto: privat

Vær tidlig ute med å skaffe bolig. Boligmarkedet i Hamburg kan være nokså dyrt og hvis man vil skaffe seg en god deal bør man være tidlig ute. Skolen tilbyr veldig få studenthybler, så man må være forberedt på å gå ut på det lokale leiemarkedet. Universitetet sender også ut god informasjon om dette, og linker til forskjellige nettsteder man kan lete på.

Det er en del steder som barer og restauranter som bare tar kontanter, så man bør alltid ha kontanter på seg når man går rundt i byen. Reeperbahn, Hamburgs festgate, er en morsom blanding av klubber, barer og puber hvis man er glad i å dra ut. Hvis du blir hjemsyk kan du ta en tur innom den norske sjømannskirka hvor du kan kjøpe vafler og slå av en prat med andre nordmenn. Videre er det også veldig lett å reise rundt i resten av Europa, og Berlin er bare en 3-4 timers busstur unna.

Til slutt ville jeg anbefalt å prøve å lære seg litt tysk. Nesten alle i Hamburg snakker godt engelsk, så det kan være vanskelig å få øvd seg på tysk, men jeg ville absolutt prøvd å gjøre en innsats. Hamburg anbefales på det varmeste og er en kjempefin by å studere utenlands i.

Av Espen
Publisert 25. jan. 2024 15:32 - Sist endret 25. jan. 2024 16:53