Reisebrev fra Leiden

Leiden er en liten by i Nederland som ser ut slik du tenker at en by i Nederland vil se ut. Det er små, tettbygde hus, kanaler, broer og trange gater. Det er en hyggelig by hvor det meste kan nåes til fots eller til sykkel.

Leiden, Foto: privat

Det er gode muligheter for å leie en sykkel for et semester eller kjøpe en. Hvis du blir lei av Leidens landsbyfølelse er det kort vei til Amsterdam (30 min) og Haag (12 min) med toget. Det er gode togforbindelser med flere avganger per time.

 

Studentby

 

Leiden er absolutt en studentby og har mye å by på sosialt. Semesteret innledes med en ukes fadderuke eller OWL-week for høstsemesteret og vårsemesteret. Det koster ca 90 euro å være med på, men anbefales på det sterkeste. Her får du faddere og en gruppe med andre utvekslingsstudenter som du vil finne på ting med underveis i uken.

 

OWL-week ligner i stor grad på fadderuken i Oslo, bortsett fra at OWL-week inkluderer to måltider per dag og har noen dager med fokus på nederlandsk kultur og språk. Ellers er det mange grupper og foreninger det er mulig å melde seg inn i. ISN Leiden holder jevnlig arrangementer som sykkeltur til stranden, omvisning i Haag eller tur til Brussel. Vi var begge med i Leiden United, en organisasjon for nederlandske studenter og utvekslingsstudenter. Vi ble delt inn i grupper og møttes en gang annenhver uke for å spise middag sammen hos en av Leidens mange fraternities eller sorrorities.

 

Kinderdijk, Foto: privat

Semesteret er delt i to blokker

 

Semesteret i Leiden er delt inn i 2 blokker, med 3 fag i hver blokk. Det er eksamen eller vurdering for fagene i blokk 1 i oktober og for blokk 2 i desember. Du får en liste over tilgjengelige fag noen måneder før avreise, og må melde deg opp over nettet hjemme.

 

Karoline anbefaler at du melder deg opp til mer enn 6 fag første gangen. Fagene kan bli fylt opp og det er lurt å ha noen fag ekstra å gå på. Det er ikke noe problem å droppe fag senere, men det kan være vanskelig å finne nye fag å melde seg opp til etter fristen. De fleste fag har undervisning to ganger i uken, med forelesninger og arbeidsgrupper. Du får en detaljert plan med hva som skal leses til hver time. Vær klar over at arbeidsmengden er stor. Det er ofte oppgaver eller innleveringer for å sjekke at pensum blir lest, og minimum et essay per fag i tillegg til eksamen.

 

Bolig

 

Vi leide begge bolig gjennom universitetet. Ida bodde i Leiden og Karoline i Haag. Å bo i Haag fungerer fint, da tar det ca 15 min inn til Leiden og 15 min til frem til juridisk fakultet. Boligene til Universitetet i Haag ligger like ved togstasjonen Den Haag Hollande Spoor. Toget går 4 ganger i timen, og det er gode togforbindelser hele døgnet.

 

Boligene i Haag er veldig fine og litt billigere enn i Leiden, men månedskortet for toget er ganske dyrt. Det er ingen studentrabatter tilgjengelige for utvekslingsstudenter. For at universitetet skal finne bolig til deg må du betale 350 euro i Housing fee, men dette er vanlig praksis i Nederland. Når du er på utveksling et semester kan du få tilbake 100 euro av dette beløpet senere.

 

Systemet fungerer slik at det settes opp en venteliste etter når du betaler de 350 euroene. Vi anbefaler at du betaler så snart du vet at du skal dra til Leiden. Da slipper du å måtte finne bolig på egenhånd eller være på venteliste for studentbolig. Å finne bolig på egenhånd kan gi deg en mye billigere bolig, men å finne en bolig på et presset leiemarked i en by i et annet land kan være en utfordring.

 

Den Haag, Foto: privat

Anbefalinger

 

Andre anbefalinger er å skaffe en nederlandsk bankkonto. Det er flere butikker og steder som ikke godtar andre kort enn Maestro. Har du nederlandsk bankkonto kan du også bestille et personlig reisekort (personal ov-chip card) for månedskort til toget og et produkt på toget som gir 40% rabatt på alle togturer utenom rushtidene.

Har du lyst til å dra mye på museum finnes det et museumskort til 60 euro, som gir inngang til de fleste museene i Nederland. En billett koster 10-15 euro, så dette er noe å vurdere for de som er opptatt av kultur.

Alt i alt er Nederland et fint land og Leiden en fin by å studere i.

Av Karoline, Ida
Publisert 9. feb. 2017 14:41 - Sist endret 9. feb. 2017 14:42