Reisebrev fra Leiden, Nederland

Nederlenderne kaller Leiden for «Lille Amsterdam».

Kanal i Leiden, bilde tatt fra bro

Leiden, Foto: privat

Et vakkert bysentrum preges av klassiske nederlandske kanaler og det vanligste fremkomstmiddelet – sykkel.

Semesteret delt i 2 blokker

Fagkatalogen slippes i april for høstsemesteret og valg av fag gjøres ved elektronisk søknad. Fagene fylles som regel opp, så det lønner seg å søke så tidlig som mulig. 

Et semester ved Leiden regnes som 30 ECTS. Semesteret i Leiden er delt i to (blokk I og II) og vi anbefaler å velge fag slik at man avlegger 15 ECTS (studiepoeng) i blokk I og 15 ECTS i blokk II. Blokk I varer fra starten av september til slutten av oktober. Blokk II er fra starten av november til jul. Vær obs på at enkelte fag strekker seg over blokkene, slik at de begynner i blokk I og avsluttes i blokk II.

Faglig anerkjent

Leiden, Foto: Privat

Fagopplegget varierer fra fag til fag med en blanding av forelesninger, seminarundervisning, innleveringer og presentasjoner.

Deltakelse og presentasjoner teller som en del av karakteren, fra 10 til 50 prosent. De aller fleste fagene avsluttes med en 3-timers eksamen, som regel med «åpen bok» (alle hjelpemidler som ikke er elektroniske).

Leiden University er faglig anerkjent og det må påregnes en forholdsvis stor arbeidsmengde.

Start boligjakten tidlig

Leiden, Foto: privat

Boligmarkedet i området rundt Leiden er presset og man må forvente å legge ned en del arbeid om man ønsker å finne bolig selv. Dette gjøres enklest ved å benytte nederlandske boligsøkemotorer som finnes på internett.

Den enkleste måten å skaffe bolig på er ved å søke studentbolig gjennom Leiden University sin avtale med DUWO, som er en lokal aktør som bistår. Det er begrenset med boliger, så hvis man tenker å søke via universitetet bør det gjøres umiddelbart etter at søkeportalen åpner. Du finner mer informasjon om dette på Leiden University sine hjemmesider.

Internasjonalt studentmiljø

Det internasjonale studentmiljøet i Leiden består av studenter fra mange ulike nasjonaliteter. Andelen skandinaviske studenter er beskjeden, noe som medfører at all kommunikasjon i det daglige går på engelsk. Dette er gunstig for den språklige utviklingen.

Gode togforbindelser

Leiden, Foto: privat

Leiden ligger sentralt plassert i Europa og Nederland, med gode togforbindelser til andre nederlandske og europeiske byer. For bruk av det innenlandske togtilbudet er det mulig å oppnå rabatterte priser ved å skaffe seg et personlig «OV-kort» for studenter. Det forutsetter at man har nederlandsk bankkonto og søknadsprosessen kan ta noe tid. Derfor er det lurt å begynne prosessen allerede før avreise dersom man vil benytte seg av tilbudet.

Rik kulturarv

Leiden, Foto: privat

Leiden var Rembrandts hjemby og nederlenderne vet å sette pris på sin kulturarv. De fleste utstillinger må man imidlertid reise til Amsterdam for å finne, men til gjengjeld er utvalget bredt – der vi særlig kan anbefale et besøk til «Rijksmuseum». Fra og med det fjerde besøket i et av Nederlands mange offentlige museer vil det lønne seg å kjøpe et «Museumkaart», som er et årskort. Dette kan kjøpes i billettboden på et museum eller bestilles på internett. Andre steder man bør besøke er «Castle De Haar» i Utrecht, Anne Franks hus i Amsterdam og ICJ i Den Haag.

Hver onsdag og lørdag er det marked i Leiden. Hovedkanalen omkranses da med lokale tilbydere av klassiske nederlandske matvarer og gjenstander. Markedet er et hyggelig samlingspunkt som bør oppleves.

3. oktober er Leidens egen «nasjonaldag», der frigjøringen fra Spania markeres. På denne dagen omgjøres byen til et stort festivalområde og det avholdes parader og ulike markeringer døgnet rundt. 27. april feires «Koningsdag» (Kongens dag) i hele Nederland, og igjen er innbyggerne i Leiden klare for en behøvelig feiring. Er man i Nederland noen av disse dagene bør man oppleve den hyggelige og morsomme atmosfæren byen byr på.

Av Olav, Ida
Publisert 25. apr. 2019 15:36 - Sist endret 20. des. 2021 14:31