Reisebrev fra Luzern

Luzern er en by midt i Sveits, i den tysktalende delen av landet. Det er en vakker by som ligger ved Vierwaldstätter-sjøen, omgitt av de sveitsiske alper.

Luzern, Foto: privat

I Luzern befinner du deg midt i Europa. En to timers togtur tar deg til den tyske, franske, østerrikske eller italienske grensen.

Luzerns sentrale plassering gjør at sveitsiske reisemål heller ikke er langt unna – spennende byer som Zürich, Bern og Basel ligger bare en time unna med tog, og vakre fjellandsbyer er bare en liten dagstur unna.

Veldig god infrastruktur

Sveitsisk infrastruktur, og tognettverket spesielt, er svært godt utbygget – så godt som alle landsbyer har togforbindelse (eller taubaneforbindelse) – og har svært god standard. Men togbilletter er veldig dyrt.

Lungerersee, Foto: privat

Det vil lønne seg å kjøpe et Half Fare Travelcard, som gir deg halv pris på alle togreiser, og de fleste båt- og taubaneturer, i Sveits. Selv om kortet koster 185 sveitsiske franc (omtrent 1600 norske kroner), vil du spare inn dette raskt, da mange av emnene på universitetet har ekskursjoner, noen av dem obligatoriske. I tillegg er terskelen lav for å bare sette seg på toget og reise til et nært eller fjernt sted.

Levestandarden i Sveits er veldig høy, og prisnivået er høyt i forhold til andre europeiske land. Prisen på de fleste varer er omtrent som i Norge, noe som kan være uvant. Man får likevel ikke et like stort prissjokk som de fleste andre av utvekslingsstudentene.

Univerität Luzern

Universitetet er lite og koselig, og har bare fire fakulteter, hvorav ett er juridisk. Det er nytt og moderne, grunnlagt i år 2000.

Internasjonale emner

Appenzell, Foto: privat

Universitetet tilbyr et spekter av internasjonale og relevante emner. I de fleste av disse blir pensum utdelt av professoren, og man slipper å kjøpe materialet selv.

Selv om du kan tysk, vil du nok ikke komme langt med tyske emner – sveitsertysk er en noe spesiell variant av språket, og begge de tyske utvekslingsstudentene dette semesteret måtte gå over til utelukkende å ta internasjonale emner.

Gjesteforelesere

Studiepoengsystemet er veldig fleksibelt. Emnene gir alt fra 2 til 6 poeng (ECTS), hvor 2 poeng-emnene ofte bare varer en uke midt i semesteret med en én times eksamen en til to uker senere. Det er en fin måte å fylle ut eksamenplanen på hvis man bare trenger noen få poeng. Ofte kommer gjesteforelesere fra andre land og holder disse emnene.

Internasjonal studentgruppe

Schilthorn, Foto: privat

Til Luzern kommer personer fra alle verdenshjørner på utveksling. Dette semesteret var vi utelukkende jusstudenter, en liten sammensveiset gjeng. Men forvent ikke å bli kjent med mange sveitsere.

Til tross for at Sveits ligger midt i Europa, er det på mange måter – geografisk, økonomisk og politisk – lukket fra resten av kontinentet, noe innbyggerne i landet også bærer litt preg av.

Imøtekommende og hjelpsomme ansatte

På universitetet blir man likevel møtt av et veldig hyggelig miljø. De ansatte er veldig imøtekommende og hjelpsomme. Eventuelle spørsmål blir besvart omgående, og de er alltid lett tilgjengelige om man skulle lure på noe. Dette gjelder både før og under utvekslingsoppholdet.

Apéro!

Pilatus, Foto: privat

Universitetet arrangerer også mange sosiale arrangementer. Hvis universitetet inviterer deg på en «apéro», har man alltid lyst til å gå. Her er det god stemning, og gratis og god mat og drikke, ofte sveitsisk. Har du ikke prøvd fondue enda vil du garantert få sjansen her!

Jeg kjenner at jeg forlater Sveits med en liten klump i halsen, men trøster meg med at avstanden fra Oslo til Luzern er kort.

Av Sondre
Publisert 21. juni 2017 09:11 - Sist endret 21. juni 2017 09:11