Reisebrev fra Lyon

Før jeg så på aktuelle utvekslingsavtaler hadde jeg aldri hørt om Lyon, men idéen om en koselig syd-fransk landsby, verdenskjent for sin mat, med kort vei til både Rivera og Alpene ble salgspunktet for meg. Og slik falt valget på Université Jean Moulin Lyon 3.

Bildet kan inneholde: vann, sky, himmel, vannforsyning, bygning.

Lyon, Juridisk fakultet, Foto: privat

Jeg oppdaget fort nok at Lyon ikke er en liten landsby, men heller Frankrikes nest største by (i hvert fall ifølge Lyoneserne selv). At det er mye god mat og kort vei til Alpene stemmer derimot 100 %. Et ekstra trekkpunkt for min del ble også muligheten for å studere der et helt år dersom det fristet (LL.M).

Studieopplegget på Jean Moulin

Studieopplegget på Jean Moulin er i utgangspunktet en LL.M. i European and International Business Law, men gjennom Erasmus+ utvekslingsavtalen med UiO tar man bare ett semester av LL.M'en.  I løpet av et semester har man 12 fag å velge mellom, hvorav man skal velge 10. Det høres unektelig ut som en del, men man skraper bare i overflaten av de ulike fagene. Målet er å oppnå en helhetlig forståelse av internasjonal kommersiell rett, og hvordan de ulike emnene henger sammen, ikke å bli spesialist i de enkelte fagfeltene.

Bildet kan inneholde: vann, himmel, tre, tre, innsjø.
Lyon, bokmarked ved elven, Foto: privat

Selv tok jeg Comparative Competition Law, International IP-Law, International Crime and Criminal Law, Current Issues in Business Law, Comparative Contracts Law, Privacy and Data Protection Law og Investment Arbitration for å nevne noe. I tillegg har man mulighet for å bytte ut ett eller flere fag for å skrive en avhandling om et relevant tema. Denne muligheten benyttet jeg, og byttet ut et fag for å skrive om tolkningen av CISG.

Studiehverdagen

I utgangspunktet var hver uke bygget opp nokså likt, med fire dager seminar hver uke, holdt av en gjesteforeleser. Fordi vi fikk nye forelesere hver uke, fra forskjellige land og med forskjellige bakgrunner, varierte det en del hva som var forventet av oss. De amerikanske professorene la opp til en del forberedelsesarbeid før timene, mens juristen og advokater fra Europa jevnt over hadde en mer avslappet tilnærming til læringen. Som så mye annet kommer det veldig an på hva du gjør det til. For min egen del var det et lite sjokk at det var så mye fellesundervisning, men tungt arbeid vil jeg ikke si det var. Her passer det seg å nevne at det nesten er et 3stp fag bare å forholde seg til den franske administrasjonen. Ting tar tid, så bli vandt med å purre og bruke RSVP.

Så må det også sies at semesteret totalt sett er veldig kort, på ikke mer enn 13 uker. Nå på våren endte semesteret medio april, og det det kan dermed lett kombineres med en lengre Europa-ferie etter endt semester eller med valgemner/gjenopptak av eksamener tilbake på UiO.

Hverdagslivet i Lyon

For meg er det rett og slett hverdagslivet som har vært det beste med oppholdet i Lyon. Byen har en herlig avslappet atmosfære; en mellomting mellom mañana mañana og carpe diem. Det er ikke latskap i luften, men en tilfredshet og glede i å nyte nuet. Sene morgener, lange lunsjer, sykkelturer og en utepils langs Rhônen, lufteturer med bikkja til Tête d'Or eller utkikkspunktet ved Fourviere, og middag på caféer og bouchons i gamlebyen. Når man tusler over en av Lyons titalls broer, gjennom bondemarked langs elvekanten eller gjennom snirklende brosteinsgater fra århundre siden kan man ikke unngå å av og til kjenne på følelsen av at man er med i en eller annen lettbent romcom film eller tv-serie. Fraværet av stress man kan føle på her er noe jeg tror alle jusstudenter kan ha godt av å oppleve! I Lyon skal man kunne ta seg god seg tid, feks. til en espresso i sola (take away kopper er en uting).

Bildet kan inneholde: himmel, atmosfære, sky, bygning, verden.
Lyon, Fouvriere, Foto: privat

Ellers har jeg hatt gleden av å dra på noen flotte utflukter til Italia, Belgia og Sveits, alpint- og topptur- destinasjoner rundt omkring, samt diverse idylliske småbyer utenfor Lyon. Så må det selvsagt sies at studiene har vært interessante de også, og at jeg reelt kjenner på at jeg har fått et faglig utbytte av å være på utveksling.

Økonomien

Lyon er ikke en veldig dyr by, men med 19-Michelin-stjerne-restauranter, og LVMH, Kering og alle tenkelige klokkemakere på plass i bybildet er det alltids mulig å bruke penger for de som vil. Det blir nesten for dumt å dra til Lyon for så å leve på barilla spaghetti og heinz ketchup. Det hører med å bestille seg noe godt i glasset her og der, utforske litt av hva Lyon har å by på av restauranter, kjøpe noe godt på et boulangerie eller patisserie, samt å dra på noen utflukter ut av byen. Et hot tip er å ta en titt på Michelin's Bib-gourmand-restauranter, hvor man kan oppleve fantastiske treretters-middager til rundt 35 euro. Når man ikke spiser ute, er det en del å spare på å handle grønnsaker på bondemarkedene rundt om i byen. Hvert distrikt har marked to ganger i uken, så det er alltid mulig å få ferske råvarer. Tilsvarende er det også ukentlige markeder for brukte klær, kunst og bøker. Hva gjelder utflukter er det gode bussforbindelser til alpene og tog-ruter til Paris og Rivieraen, om du ikke reiser med egen bil. Studentforeningen til Erasmus+ arrangerer også tidvis felles-turer til alpint-anlegg for en billig penge, samt andre sammenkomster i Lyon.

Leieprisene i Lyon er ikke helt urimelige, men her som ellers kan man sikte både høyt og lavt. Jeg leide via AirBnB og betalte ca 15k i måneden for å bo alene med hunden min. Da bodde jeg midt i gamlebyen, ca 20 minutter gange fra fakultetet, og ellers i nærheten av "alt". Bor du i et kollektiv eller en studentbolig kan man regne med å betale ca 4-5k for de enkleste rommene med noe sentrumsnærhet. Det er ikke én enkelt "finn.no" aktør i Frankrike hvor alle som leier ut annonserer, så du kan måtte lete litt rundt om på franske sider for å finne noe. Det er flust av vandrehistorier om de som har betalt depositum for en leilighet som ikke eksisterer, så det er greit å være litt påpasselig. Hvis du vil bruke noe kjent så er AirBnB nokså utbredt i Lyon, og du finner både billigere leiligheter enn det jeg leide og kollektiver på plattformen.

Bildet kan inneholde: vann, himmel, bygning, sky, skumring.
Lyon, Foto: privat

Avhengig av hvor du bor i byen kan du klare deg fint til fots eller med bysykkel (ca. 30 euro for årsabonnement). Lyon er jo en stor by, men det er begrenset hvor interessant det er utenfor de to første distriktene og umiddelbart tilgrensende områder. Ellers er det også et utbredt kollektivtilbud med buss og undergrunn.  

Et stort pluss ved utveksling i Europa via en av fakultetets avtaler er at man mottar Erasmus+ støtte som man kan spe på forbruket med.

Noen tips

Det er ikke alle som er så stø i engelsk i Lyon, særlig blant den eldre garde. Litt kløneri må du nok påregne her og der om du ikke snakker fransk. Samtidig blir de fleste franskmenn her nede ekstra imøtekommende dersom du forsøker å snakke un peu fransk - også får det heller gå over til engelsk og gestikulering når franskkunskapene stopper. Du klarer deg helt fint her nede med engelsk, men for å få den beste opplevelsen vil jeg likevel anbefale å lære noen fraser i forkant. Fakultetet tilbyr et 10-timers språkkurs som går over hele semesteret, og som tilpasses studentenes nivå. For de viderekommende er det mange andre muligheter til å forbedre språkkyndigheten, f.eks. ved organiserte snakke-kvelder.

Det er ikke så lett å bli kjent med de lokale her, og LL.M-studentene er nokså adskilt fra den øvrige studentmassen ved fakultetet. Du gjør derfor lurt i å bli kjent med de andre i klassen din om du vil ha noe sosialt samvær. I tillegg er det flere norske studenter på andre universiteter i byen, så man trenger ikke glemme norsken mens man er borte heller! Å alliere seg med andre nordmenn i forkant av utvekslingsoppholdet kan være lurt av mange grunner. På den måten kan man finne noen å leie bolig sammen med, kanskje det er noen som kan ta med alpintutstyret ditt i takboksen om de kjører, også er det noen man kan sightse sammen med.

Av Oscar
Publisert 13. juni 2023 10:06 - Sist endret 25. jan. 2024 15:31