Reisebrev fra Paris

Et utvekslingssemester i Frankrike innebærer mye planlegging og en krevende studiehverdag. Denne innsatsen er det absolutt verdt når en får mulighet til å være student ved Panthéon-Sorbonne i hjertet av Paris.

Paris, Foto: privat

Det er kanskje ikke nødvendig å selge Paris som studiedestinasjon. Revolusjonens vugge, verdens mest besøkte by, motehovedstad.

Hvorfor Paris?

Alle med en frankofil legning har en drøm om å kunne bo i kontinentaleuropas største metropol. Å innbille seg om at en (midlertidig) kan kalle seg en «parisien» - en borger av lysets by. Før livet skaper for mange forpliktelser ville jeg gjøre nettopp dette. Når Erasmus-programmet tilrettela praktisk og økonomisk for bl.a. å lese rettsfilosofi på dagtid, og diskutere EUs fremtid på kveldstid, gjerne over et kortreist glass med edle dråper, var det ikke tvil om hvor jeg skulle.

Dessuten er det umulig å ikke føle en viss tiltrekning til tanken på å utgjøre en del av studentmassen ved Sorbonne – Franksikets kanskje mest prestisjefylte jusfakultet som attpåtil holder til i storslagne omgivelser i Latinerkvarteret; et steinkast unna Jardin de Luxembourg, Notre Dame, og Louvre.

På mange måter er ikke fransk like dominerende som før. På jussens område er det derimot litt annerledes. Enhver med interesse for folke-, EU-, EMK-, samt komparativ rett vil ha en stor fordel ved å beherske språket som lenge var helt dominerende innenfor diplomatiet og som fortsatt er svært utbredt innenfor internasjonale organisasjoner.

La belle vie à Paris

Paris, Foto: privat

Det aller beste med oppholdet mitt var livsstilen det ble lagt til rette for. Ferske bakervarer til frokost, treningsmuligheter i vakre parker, bysykkel til universitetet (forbi verdens flotteste attraksjoner så klart), herskapelige biblioteker og forførende kvelder på bohemske barer.

De aller fleste medstudentene mine var en del yngre enn meg , gjerne helt i begynnelsen av 20-årene, men i Paris er det som regel ikke problematisk å finne jevnaldrende.

Det viste seg at ”les parisiens” ikke er så arrogante som ryktet deres tilsier. De lokale studentene var mer enn villig til å dele forelesningsnotater og det var lav tersker, i motsetning til her hjemme, for være sosial og inkluderende etter endt skoledag. En god dose egeninnsats gjør det fullt mulig å bli kjent med franskmenn!

Språk

Paris, Foto: privat

Det skal ikke legges skjul på at et vellykket opphold på Sorbonne krever sin fransk. Uten gode forhåndskunnskaper vil fagene, som nesten utelukkende undervises på fransk, være svært vanskelige å komme seg gjennom.

Det legges opp til mye fellesundervisning - i gjennomsnitt fire skoletimer hver eneste dag. Pensum er alt professoren sier i løpet av en lang monolog – som regel uten noen form for pedagogiske hjelpemidler.

Når det gjelder det sosiale vil det også være en stor fordel å ha et godt muntlig utgangspunkt. Pariserne vil ofte avbryte deg og slå over til engelsk hvis du stotrer frem noen gloser fra videregående.

Sant skal sies: unge og utdannede franskmenn er flinke i engelsk og de er leie av rike utlendinger, altså nordmenn, som har en romantisk idé (den jeg beskriver ovenfor) om å leve, kun i noen måneder, som Amelie Poulin i Montmartre.

Skole

Semester ved Panthéon-Sorbonne tilsvarer på ingen måte et badestudie på Bali. Det kreves mye innsats og språkutfordringer kan oppleves som frustrerende. Det er ingen selvfølge å bestå alle eksamener. Det er derfor viktig å være strategisk, og kanskje ikke for ambisiøs, når en velger fag. Det er likevel ikke grunn til å bli for stresset; enhver som tar smarte valg og nedlegger et seriøst stykke arbeid vil komme seg gjennom semesteret.

Praktisk

Paris, Foto: privat

Det er en grunn til at ordet byråkrati kommer fra Frankrike. Prosesser tar lang tid og dokumentasjon skal fremlegges i form av papirer en aldri har brukt før (eks: på et tidspunkt fikk jeg tilsendt fødselsattest fra Norge).

Studentmassen på Sorbonne er så stor at administrasjonskapasiteten er sprengt. Det betyr at du må være veldig selvstendig. Heldigvis funket systemet godt da det administrative først var på plass og særlig da jeg endelig fant den riktige kontaktpersonen.

Et utvekslingssemester ved Sorbonne er oppsummeringsvis noe ganske annet enn den trygge hverdagen her hjemme. Læringskurven er bratt. Det du sitter igjen med er til gjengjeld masse kunnskap om deg selv og om et fremmed språk og system. For den ambisiøse er det helt klart en erfaring som gjør deg mer spennende som person og som jobbsøker.

Tips og triks

Forbered deg med valgfaget Fransk for jurister ved Det juridiske fakultet i Oslo.

Ta et intensivspråkkurs på forhånd. Lånekassen gir språkstipend.

Sett i gang alle søknadsprosesser så tidlig som mulig – Lånekassen, bolig, oppmelding i fag osv. Cité International har studentboliger og er alt tatt i betraktning et godt alternativ.

Velg fag du allerede har noe forståelse for, gjerne de med et internasjonalt perspektiv. Ren nasjonal rett forutsetter bakgrunnsreferanser som utlendinger ofte ikke har.

Snakk med UiO-studenter som har vært på Sorbonne tidligere.

Bli med i en studentforening. For eksempel ELSA Paris 1. ANSA har også et hyggelig lokallag.

Før forelesning: les gjennom notater fra tidligere semestre og bli noe kjent med det som skal gjennomgås. På forelesning: sett deg ved siden av lokale studenter, vær snill og grei og så vil de kanskje sende deg sine notater. Etter forelesning: finn ut hvor det er apéro og praktiser fransk i uformelle omgivelser.

Sørg for å være medlem i alle relevante studentgrupper på Facebook. Her annonseres sosiale eventer og det utveksles skolerelaterte notater.

Av Olav
Publisert 21. mars 2017 11:30 - Sist endret 21. mars 2017 11:30