Reisebrev fra Reykjavik

Reykjavík. En værbitt by på et lite nes, midt ute i Atlanterhavet. Navnet betyr «røykvik», og henviser til vanndampen fra de naturlige varme kildene i området.

Reykjavik, Foto: privat

I byen finner man Háskóli Íslands, et universitet som er i overkant av hundre år gammelt, hvor vi var så heldige å få tilbringe et semester. Háskóli Íslands er et lite og oversiktlig universitet, og det er lett å komme seg inn i det internasjonale studentmiljøet.

Godt klassemiljø

Til forskjell fra jussen ved Universitetet i Oslo, der kullene er så store at det tidvis blir upersonlig, ble vi positivt overrasket over klasseromsundervisningen med rundt 20 studenter i rommet. Det førte til at vi kjapt fikk et godt klassemiljø, primært bestående av studenter fra hele verden, men også islandske jusstudenter som tok internasjonale fag.

Island, Foto: privat

God kontakt med professorene

Undervisningen var ganske ulik den vi kjente fra UiO.

En typisk time var som en mellomting mellom forelesning og kurs, med større rom for spørsmål og diskusjon enn hva vi er vant med. Vi opplevde at det var lett å komme i kontakt med professorene.

Blandete vurderingsformer

Den endelige karakteren ble vanligvis satt etter en vurdering av en skriftlig innlevering på rundt 2000 ord, en liten gruppepresentasjon og en muntlig eksamen.

Å ha muntlig eksamen ved et juridisk fakultet var nytt for oss, men det viste seg at det ikke var noe å grue seg til. Sensorene sørget for at stemningen ikke var for anspent. Noe som gjorde muntlig eksamen enda mer overkommelig, var at det var så kort vei fra eksamenslokalet til Stúdentakjallarinn, universitetets studentpub.

Mangfoldig uteliv

Reykjavik, Foto: privat

Sammenliknet med de studentpubene vi er vant med, er Stúdentakjallarinn en soleklar vinner. Her får man studentvennlige priser på både øl og mat fra morgen til kveld. I tillegg har de mange arrangementer, blant annet quizer, karaoke og stand-up. Beveger man seg lenger mot sentrum fra Stúdentakjallarinn, har Reykjavík et fargerikt og mangfoldig uteliv.

Enten du vil danse hele natta, spille Mario Kart eller bare sitte på en trendy hipsterbar, finner du din favoritt. Forbered deg på tidvis stive ølpriser, det må vi advare om, men de har heldigvis happy-hours overalt, og til og med en app for å vise deg hvor du finner godene.

Island, Foto: privat

Fantastisk fin by 

Ellers er Reykjavík en fantastisk fin by. Den er akkurat passe stor, og har en lun og koselig atmosfære. Det travleste stedet er nok hovedgata Laugavegur, som har en jevn strøm med turister både med og uten polfarerutstyr. Og innimellom turistbutikkene, som er fulle av lundefugler og vikinger, er Reykjavík full av skjulte perler.

Heitir pottar

Vi likte spesielt den islandske tradisjonen med heitir pottar, som er varme bad under åpen himmel, oftest oppvarmet med geotermisk varme. Og selv om turistmagneten Blue Lagoon ser flott ut, fant vi den ekte islandske folkesjela i byens syv offentlige bad. De er akkurat passe nedslitte, og er absolutt den enkleste måten å komme i kontakt med den islandske befolkningen på. Det er ikke mye som slår å slappe av i 40 graders vann og se opp på nordlyset som danser over himmelen.

Storslått natur

Island, Foto: privat

Og hvis du liker varme bad, så finnes det flust av heitir pottar ute i den eventyrlige islandske naturen. Man må leie bil for å komme seg til dem, men opplevelsene vi står igjen med etter utfluktene veier helt klart opp for dette. Naturen er storslått, med ville vulkanske fjellformasjoner og med utenomjordiske farger. Det lar seg fint gjøre å dra på utflukter i helgene - og i hverdagen også - uten at dette går ut over studiene.

Bolig en utfordring

En utfordring man bør være obs på, er at det kan være litt vanskelig å finne seg bolig i Reykjavík. Man kan ikke være for kresen, og man må være forberedt på å betale det samme som i Oslo. Vi fant hver vår løsning på dette: Hanne bodde midt i sentrum, men delte rom med en annen student. Helge bodde i utkanten av byen, hadde eget rom, men måtte leve med uforutsigbare busser og høye taxiregninger.

Per skrivende stund er det ingen nattbuss i Reykjavik, og kollektivtransport later ikke til å være veldig høyt prioritert av myndighetene, men ryktene vil ha det til at dette er i endring. Alle fant seg likevel bolig til slutt, for Reykjavík har rom for alle.

Vi anbefaler Reykjavík på det varmeste. Góða ferð!

Av Hanne, Helge
Publisert 14. feb. 2018 11:47 - Sist endret 14. feb. 2018 11:47