Reisebrev fra Sheffield

Sheffield er en liten by med et stort hjerte, der den ligger nord i England, omtrent midt på øya vi kaller Storbritannia. Selv om innbyggertallet overstiger Oslo, føles byen ganske liten, og det meste ligger innen gangavstand.

Sheffield, Peace Gardens, Foto: privat

Skal man bevege seg litt utenfor bykjernen, for eksempel til byens kjøpesenter Meadowhall, er både buss og trikk et godt alternativ. Sheffield regnes som en av Englands grønneste byer og har flere koselige parker. Nasjonalparken Peak District er nærmeste nabo, og kan tilby en vakker utsikt over byen.

Trygg og inkluderende by

Sheffield er definitivt ikke verdens – eller UKs – mest spennende by, men den oppleves som trygg og inkluderende. Beliggenheten gjør byen til et fortreffelig utgangspunkt for utflukter til resten av øya, noe vi benyttet oss av under oppholdet. Det tilbys organiserte turer, men det er også veldig enkelt å ta seg frem i landet på egenhånd, mye takket være britenes stolthet, jernbanen.

Utpreget studentby

Sheffield, School of Law, Foto: privat

Det fine med Sheffield er at byen er en utpreget studentby. Byen har to universiteter på størrelse med UiO, University of Sheffield og Sheffield Hallam University. Førstnevnte ble i 2011 kåret til “University of the Year” av Times Higher Education og i 2014 ble universitetet rangert som nummer én for “student experience, social life, university facilities and accommodation” av The Times Higher Education Student Experience Survey.

Stort antall studentforeninger

Universitetet har utallige studentforeninger, og tilbyr et veldig godt hjelpeapparat. På Student’s Union, flere ganger kåret til den beste studentforeningen i UK (!), kan du få hjelp til absolutt alt, fra å finne bolig og hjelp til økonomistyring til å komme deg til legen.

God kontakt mellom lærer og student

Det juridiske fakultetet er relativt lite. Lærerne er hyggelige og opptatt av å hjelpe studenter med det de måtte ha av spørsmål. Generelt oppleves kontakten mellom lærer og student som tettere enn det man er vant til fra UiO.

Undervisningsopplegget er imidlertid ikke ulikt, men varierer litt mellom under- og postgraduate-fag. Undergraduate-fagene består av forelesninger og kurs, mens postgraduate kun har kurs og generelt mindre undervisning. Eksamensformen i postgraduate-fag består i stor grad av essayskriving, mens undergraduate-fagene i hovedsak har skoleeksamen eller en blanding av de to eksamensformene. Det forventes at man møter forberedt til kursene. Tilnærmingen av kunnskap er annerledes enn hva vi var vant med, og en hverdag med artikler og et til tider meget fragmentert pensum var et lite sjokk i starten. Som det meste annet, gikk det seg imidlertid til.

Studentbolig gjennom universitetet

Sheffield, Winter Garden, Foto: privat

Når det gjelder studentbolig er ikke det noe problem i Sheffield. Vi fikk begge studentbolig gjennom universitetet. Dette var på plass omtrent seks uker før vi dro, slik at vi gikk juleferien i møte med vissheten om at det var i orden.

Vi bodde i Endcliffe Village, et vakkert område hvor det bor flere tusen studenter. Skulle man være litt uheldig og ikke få bolig gjennom universitetet, er det ingenting å frykte! Mange studenter bor privat, og byen er full av utleiebyråer og universitetet er behjelpelige: På Student’s Union har de for eksempel et eget kontor som hjelper studenter med å finne bolig på det private leiemarkedet. Det kan nevnes at på den tjue minutter lange strekningen det er fra Endcliffe til universitetet, er omtrent annet hvert hus merket med et utleieskilt. 

Sheffield - enkelt valg

Sheffield var begges førstevalg og ingen av oss angrer på det valget. Ønsker man et utvekslingssemester i et engelskspråklig land, så er Sheffield på mange måter et enkelt valg. Det er trygt, godt og tilrettelagt og man føler seg ivaretatt.

Et tips for å gjøre studiehverdagen litt enklere og veldig mye mindre frustrerende, er å styre unna alt som er ren common law og heller velge fag med internasjonalt eller europeisk tilsnitt. I skrivende stund vet ingen hva som er konsekvensene av Brexit, men vår erfaring er at University of Sheffield er så internasjonalt rettet at europeiske jusstudenter forhåpentligvis fortsatt vil ha en fremtid og plass der.

Av Magdalena, Katrine
Publisert 29. juni 2016 10:35 - Sist endret 30. juni 2016 13:44