Reisebrev fra SOAS (LL.M.), London

Ta en LL.M. og bo et år i verdensmetropolen London.

Bildet kan inneholde: bro, landemerke, hengebro, elv, drawbridge.

London, Foto: privat

Du er kanskje litt lei studentlivet i Oslo; den samme kjedelige lunsjen, den faste plassen på lesesalen, de samme vennene og den norske lovsamlingen. Dra til London og bo her ett helt år! Jeg lover at du får nye venner, ny leseplass midt i sentrum av byen og null bruk for lovsamlingen – rett og slett et skikkelig miljøskifte.

For ikke å glemme noe av det beste: Gratis lunsj og middag av en frivillig organisasjon hver dag, så den kjedelige lunsjen slipper du også unna (rugsprø med avokado er ikke en greie her).

Studielivet

London, Foto: privat

Avtalen med SOAS gir deg muligheten til å ta 180 credits, noe som tilsvarer 90 studiepoeng, fordelt på 12 måneder. Dette inkluderer 120 credits valgfag og en 60 credits masteroppgave. Når du har bestått året oppnår du graden LL.M., «Master of Law», noe som er ganske kult å ha på CVen.

Noe annet som er kult, er at du kan velge mellom hele 7 LL.M.-spesialiseringer, i tillegg til en generell LL.M. Jeg har valgt spesialiseringen Environmental Law and Sustainable Development, mens mange andre har valgt Human Rights eller International Law. Noen har også gått for International Commercial and Economic Law. Det skal nevnes at alle fagene har et overordnet blikk på problemstillinger i Asia, Afrika og Midtøsten, noe som er naturlig siden SOAS er anerkjent for sitt unike fokus på disse områdene. Men hvor interessant er det ikke å lære om Islamic Finance eller Law and Justice in Contemporary China?  

Undervisningen strekker seg over 11 uker hvert semester, hvor uke 6 er en såkalt «reading week». Jeg trodde dette betydde at man skulle lese, starte på innleveringer og den slags, men tydeligvis er det mange som ser på dette som det vi kaller (eller kalte før vi visste hvordan det var å studere juss) «høstferie» og «vinterferie». Uansett, hvis du vil farte litt rundt i England, dra hjem til mor og far eller kjæreste, er dette uken for det. Masteroppgaven leveres i starten av september hvert år, så du trenger ikke stresse med sommerjobb - den er sikret allerede.

Sosiallivet

London, Foto: privat

«Skal jeg reise helt alene? Hva om jeg ikke får meg venner?» Har tanken slått deg? Kanskje ikke? Uansett, det er ingen grunn til å bekymre seg. Det er veldig mange andre som er i akkurat samme situasjon som deg, så det er bare å kaste seg med på det som arrangeres og ikke være redd for å snakke med den som sitter ved siden av deg i forelesning (selv om dette er veldig uvant fra hva du er vant til i Oslo, hvor ingen gjør det).

I løpet av de to første ukene arrangeres det en Freshers’ Fayre hvor alle studentforeningene har stand. Det er en forening for alle, jeg garanterer. Kanskje debattforeningen er noe for deg? Eller hva med nudist-, strikke- eller pizzaforeningen?

Jeg meldte meg inn i fotballforeningen og spiller på jentelaget til SOAS, noe jeg stortrives med. Det er trening hver onsdag, kamp hver søndag og regelmessige sports nights sammen med de andre sportsgruppene. En fin måte å møte nye folk, samtidig som jeg forbrenner ølen som ofte konsumeres på en av Londons mange barer.

Bolig

London, Foto: privat

SOAS tilbyr flere studentboliger til en redusert pris. I tillegg er det mange private studentboliger, både nære SOAS og andre steder i byen. Det er også mange muligheter for leie av rom i et kollektiv eller en egen leilighet, om man ønsker det. Men vær forberedt på å betale mer enn det du gjør hjemme da leieprisene i London er ganske stive. 

Hvis du ikke ønsker å bruke altfor mye tid på reising til og fra skolen er det et absolutt must å bo i nærheten av en tube-stasjon. Rushtrafikken er heavy her, så busser er det bare å glemme. Du får kjøpt månedskort til studentpris (likevel det dobbelte av prisen hjemme), men det er veldig praktisk med tanke på hvor stor denne byen er og det facto at man må oppleve hva London har å by på når man først bor her ett år. 

Anbefales

London, Foto: privat

Tolv måneder med studier kan virke som mye arbeid og kanskje litt lite fristende. Men tenk på alle fordelene det gir deg! Du får muligheten til å studere jussen på en annen måte og fra en annet perspektiv, nye bekjentskap på tvers av landegrenser, særegen kunnskap innenfor Afrika, Asia og Midtøsten og engelskferdighetene dine når nye høyder. Jeg anbefaler SOAS på det varmeste.

Til dere som vurderer å søke skoleåret 2020/2021: Hvis dere har spørsmål må dere gjerne kontakte undertegnede via Infosenteret eller internasjonal koordinator.

Av Pernille
Publisert 6. des. 2019 16:02 - Sist endret 20. des. 2021 14:32