Reisebrev fra Southampton

Det er ingenting som er mer engelsk enn Sør-England. Og i Southampton får du alt på en gang. Det stemmer at det var her «Titanic» forlot kaia en aprildag i 1912. Og har du besteforeldre som dro til USA på 1950-tallet, seilte de ganske sikkert ut fra samme sted; fra piren midt i havna og ut gjennom sundet som skiller Isle of Wight og de britiske øyer.

Southampton, Foto: privat

I dag, hundre år etter, er Southampton mer enn minner om transatlantiske seilinger og imperiets storhetstid. Havna er stadig en av Europas mest trafikkerte innen cruisetrafikk, og når det gjelder kommersiell sjøtransport er Southampton en av de største i England.

Blant de beste innen sjørett

Dermed er det kanskje ikke tilfeldig at University of Southampton regnes som en av de fremste institusjonene innen sjørett i Europa. Universitetet har en rekke spennende fag å by på, men det er ingen tvil om at det er nettopp innen sjørett at universitetet virkelig har internasjonal anerkjennelse.

Tett kontakt mellom professorer og studenter

Professorene er enere på sine områder i britisk sammenheng, og produksjonen av lærebøker og annet arbeid ser ikke ut til å gå ut over interessen for studentene. Det er langt større kontakt mellom studenter og fagansatte enn her hjemme, og professorene legger opp til at det skal være lett å snakke med dem.

For en norsk student er dette befriende og inspirerende. Og for det faglige utbyttet er det åpenbart at det har noe for seg.

Miljøet er oppdatert og i tett kontakt med London og det som skjer innen den maritime næringen for øvrig. Dermed er det ikke bare teoretisk, men også svært praktisk og relevant.

Del av et internasjonalt miljø

Southampton, Foto: privat

Vi studerte utelukkende sjørettslige fag i løpet av høstsemesteret 2014, men vi skulle gjerne vært der lengre. Du møter studenter fra hele verden, og maritime law-miljøet er ganske oversiktlig. Det er i seg selv inspirerende å være del av et såpass internasjonalt miljø, og om du vil det eller ikke: Du får bekjentskaper som betyr mer enn en ekstra venn i sosiale medier.

Så til fagene. Tar du et halvår er det LLB-fag som gjelder. Enkelte fag er imidlertid slått sammen med LLM-emner, så her møter du også studenter på masternivå. Og siden fagene og undervisningen varer over et helt skoleår, får internasjonale studenter som kun tar ett semester en tilpasset eksamensordning. Fagansvarlig bestemmer eksamensordningen, men stort sett er det hjemmeeksamen som er løsningen – i hvert fall på sjørett.

Obligatorisk oppmøte

I starten av semesteret har du også stor frihet til å velge de fagene du finner interessante. Du trenger nemlig ikke å følge de fagene du har søkt om, og i løpet av den første tiden kan du teste ut flere fag før du sender inn endelig fagkombinasjon.

Fagene er ulikt lagt opp, men de fleste har obligatorisk oppmøte på forelesninger og kurs. Dette er uvant, men det er slik det er. Og dermed blir man også tvunget til å komme gjennom mye stoff i løpet av et semester.

Tross lange leselister og et ukjent antall dommer: Det er tid til overs! Universitetet har en studentforening for det meste, og det tilbys ukentlig sosiale arrangementer og ekskursjoner til hele Storbritannia.

Spennende utfluktsmuligheter

Isle of Wight, Foto: privat

Det beste med Southampton er kanskje ikke Southampton, men området rundt. Nasjonalparken New Forest ligger femten minutter fra byen. Ta toget til Brockenhurst og besøk noen av Sør-Englands beste puber. Eller sving innom Beaulieu og besøk slottet til den høyst originale og skandaliserte lord Montagu.

Winchester, for eksempel, er en vakker, liten middelalderby som også ligger i umiddelbar nærhet til Southampton. Hampshire, grevskapet rundt Southampton, er uten tvil et av de mest grønne og naturskjønne områdene i hele England. Mulighetene er med andre ord enorme. Det er også lett å ta seg inn til London, og hit kommer man på omtrent to timer med buss eller tog.

Stort utbytte

Vi kan på det sterkeste anbefale studier ved University of Southampton. Er du interessert i sjørett, er det åpenbart at du får stort utbytte av et opphold i Southampton.

PS! Snakk med tidligere Southampton-studenter om praktiske forhold før avreise. Bosted må du for eksempel ordne selv. Det løser seg, men det er lurt å være ute i god tid.

Av Lillian Siggerud og Jonas Tjersland
Publisert 12. feb. 2014 15:49 - Sist endret 21. aug. 2014 15:48