Reisebrev fra Strasbourg

Strasbourg kalles ofte Europas hovedstad, blant annet på grunn av beliggenheten midt i Europa. Fra Strasbourg er det bare noen minutter til Tysklandsgrensen, og mang en fattig student har krysset grensen ved hjelp av sykkel eller buss for å handle billige dagligvarer i Kehl, Strasbourgs tvillingby rett over elven.

Strasbourg, Europaparlamentets bygning. Foto: privat

Strasbourg er en middels stor by nordøst i Frankrike med ca 250 000 innbyggere. Som hovedsete for både Europarådet, Europaparlamentet og den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen, er Strasbourg en viktig by i europeisk sammenheng.

Utvekslingsstudenter fra hele verden

Universitetet i Strasbourg er et av Frankrikes største, og har et bredt studietilbud. Juridisk fakultet ligger på Campus Central, ca en kilometer fra sentrum. Her ligger også de fleste andre fakultetene. Juridisk fakultet holder til i et av hovedbyggene på campus, og er en viktig del av universitetet. Her er det ca 5000 studenter, inkludert mange utvekslingsstudenter fra hele verden. Som Erasmusstudent ved Juridisk fakultet får man muligheten til å velge fag fra alle trinn på det franske jusstudiet. Det er et bredt spekter av privatrett og offentlig rett, og det er mulig å velge både internasjonal rett samt nasjonale fag. Forelesningene og eksamen foregår i hovedsak på fransk, men det er mulig å velge et eller to fag på engelsk. Fakultetet tilbyr også franskkurs til de internasjonale studentene ved siden av det ordinære fagtilbudet, og holder kurs på alle nivåer. Forelesningene foregår sammen med de franske studentene, men mange forelesere holder muntlige eksamener for utenlandsstudentene i stedet for de ordinære skriftlige eksamenene.

Strasbourg. Foto: privat

Pittoresk by

Strasbourg ligger i departementet Alsace, som har vært både tysk og fransk en rekke ganger, men som siden 2. verdenskrigs slutt i 1945 har tilhørt Frankrike. På grunn av dette er byen sterkt preget av både tyske og franske tradisjoner, og bykjernen er nydelig og pittoresk med en god blanding av tysk og fransk arkitektur. Fra gammelt av snakker de et eget språk i Alsace, ”alsacien,” som likner både på tysk og fransk. I dag er det ikke så mange igjen som har det som morsmål, men man kan fremdeles høre eldre mennesker snakke dette i gatene. De fleste skiltene i gatene står også både på fransk og ”alsacien.”

Et spennende semester

Franskmenn er engasjerte på andre måter enn vi nordmenn, og under vårt opphold i Strasbourg har vi opplevd både streik blant professorene og studentokkupasjon av Juridisk fakultet med barrikadering av dører og vinduer. Ganske uvant for to fredelige norske jusstudenter! I tillegg er byen i seg selv spennende, og vi rakk også å oppleve et NATO-toppmøte som medførte at hele byen var sperret av for å gi plass til hundrevis av politimenn, samt skarpskyttere på hustakene som skulle beskytte Barack Obama.

 

Alt i alt er et semester ved Universitetet i Strasbourg spennende både faglig og sosialt, med mange muligheter for å bli kjent med både franske og internasjonale studenter. Byen er også veldig hyggelig med sine mange kanaler og tysk-franske innslag, og bør absolutt oppleves!

Av Inger og Helene
Publisert 22. apr. 2009 14:17 - Sist endret 5. mai 2010 15:28