Reisebrev fra Tübingen

Tübingen er en relativt liten by (ca. 85 000 innbyggere) som ligger sørvest i Tyskland. Dette er en tradisjonsrik studentby, og det store universitetet i den lille byen preger bylivet med mange studenter i parkene og på kafeene.

Tübingen, Foto: privat

Elven Neckar renner gjennom byen, og i sommermånedene tilbys båtturer på elven i trebåter som byen er kjent for. Tübingen har også en svært sjarmerende eldre bydel med vakre gamle hus og marked hver lørdag formiddag. Ettersom byen er relativt liten, fungerer sykkel utmerket som fremkomstmiddel. Hvis man skulle savne en større by, ligger Stuttgart ca. 40 min unna med tog.

Bolig

Jeg leide bolig privat under mitt studieopphold, men mange av mine medstudenter leide bolig gjennom Studentenwerk som tilbyr utleieleiligheter i ulike deler av byen. I bydelen WHO er det mange studentleiligheter, men dette er ikke den fineste delen av byen. Jeg vil heller anbefale Froschgasse eller Hechinger Strasse, hvor det også tilbys leiligheter gjennom Studentenwerk.

Språk og mottagelse på universitetet

Før semesteret begynte tilbød universitetet ulike språkkurs for utvekslingsstudenter. Jeg tok et språkkurs som varte i fem uker frem til semesterstart. Språkkursene tilbys på tvers av alle fakulteter slik at man møter mange forskjellige studenter. Foruten språkundervisningen, fikk vi hjelp med immatrikulering på universitetet og oppmelding til fag når studiestart nærmet seg.

Min opplevelse både ved deltagelse på språkkurset og ved resten av utvekslingsoppholdet, var at universitetet var vant til å ta imot utvekslingsstudenter, og at det var godt tilrettelagt for å orientere seg om det praktiske.

Tübingen, Foto: privat

Det juridiske fakultet

På det juridiske fakultetet var det en egen kontaktperson for utvekslingsstudentene, mens flere at de andre fakultetene delte en kontaktperson. Det var lett å orientere seg om hvilke emner som ble tilbudt og hvor undervisning fant sted. Det enkelte emne hadde også en egen nettside hvor det ble lagt ut sammendrag av tidligere forelesninger, samt oversikt over pensumlitteratur.

Det tilbys ulike undervisningsformer/eksamensformer avhengig av hvilke fag man ønsker å studere. Foruten forelesninger tilbys seminarer hvor det arbeides i mindre grupper og hvor karakteren settes på bakgrunn av et foredrag, samt en mindre semesteroppgave. Jeg valgte å følge fem forelesninger med en avsluttende muntlig eksamen i hvert fag. For å få oppholdet godkjent som valgfag i masterstudiet i Norge, må man ta 30 ECTS - poeng. Ved universitetet i Tübingen ble det gitt 6 ECTS - poeng for hver forelesningsrekke man fulgte, etterfulgt av en avsluttende muntlig eksamen. Jeg avtalte tidspunkt for en muntlig eksamen direkte med den enkelte professor, og hadde alle eksamenene i løpet av to uker på slutten av semesteret. En overveiende del av de forelesningsrekkene som ble tilbudt var på tysk, og det meste av pensumlitteraturen var også på tysk.

Jeg opplevde meg også godt tatt imot av professorene, og benyttet jeg meg ofte av tilbudet om å snakke med de etter forelesningene for å få oppklart ting som var uklart. Med hensyn til hva som kreves vises det forståelse for at man er utvekslingsstudent. Jeg opplevde imidlertid at det forventes at studentene er forberedt til forelesningene, og flere av professorene la opp til at det skulle være interaktivt også i forelesningene.

Når det gjelder pensumlitteratur er det vanlige er at studentene ikke kjøper egne bøker, men benytter seg av bøkene som er på biblioteket. Siden det ikke var lov å låne med seg bøker hjem, var det alltid mange studenter på biblioteket som åpnet tidlig og stengte sent.

Livet ellers i Tübingen

Tübingen, Foto: privat

Å gå på et forutgående språkkurs før studiestart gjør at man blir kjent med mange nye slik at man har en del kontakter når studiet starter. Ellers er det tilbud om mange studentaktiviteter, som gjør at det er lett å bli kjent med nye. Ved begynnelsen av semesteret fikk alle utvekslingsstudentene tilbud om en kontaktstudent på fakultetet som man kunne henvende seg til dersom man hadde noen spørsmål, noe som var nyttig tidlig i semesteret. Foruten alminnelig undervisning, var det ofte andre faglige tilbud som foredrag av tyske politikere og debatter.

Tübingen ligger nære grensen til både Frankrike og Sveits, noe som gir gode muligheter for å reise.

Jeg hadde stort utbytte av mitt utvekslingsopphold, og kan anbefale dette på det varmeste. Det er spennende å studere faget sitt i et annet land, og få mulighet til å se det faget man kjenner fra et annet perspektiv. Videre kan jeg anbefale å dra til Tyskland både fordi det er en unik mulighet til å lære bedre tysk, og fordi norsk rett har mange likhetspunkter med tysk rett. Både med hensyn til det økonomiske og praktiske, ble jeg overrasket over hvor tilgjengelig et utvekslingsopphold faktisk er, og vil anbefale å utnytte denne unike muligheten.
 

Av Kristin
Publisert 10. jan. 2011 13:26