Reisebrev fra Utrecht

Jeg har nå vært student på universitetet i Utrecht i Nederland i litt over tre måneder. Det har vært deilig å ta et semester i utlandet, og jeg anbefaler å reise hit.

Utrecht, Foto: privat

Utrecht er en trivelig studentby med nærhet til det meste – herfra kan du reise rundt i Europa med buss og tog for en billig penge! I tillegg har universitetet god faglig kompetanse – de er spesielt gode på EU-rett.

Utrecht (ch-lyden må du ”harke” frem, som om du har satt fast noe i halsen) er en veldig fin by i hjertet av Nederland – kun 30 minutter med tog fra Amsterdam. Byen har ca. 300 000 innbyggere, men arkitekturen og de mange kanalene får byen til å virke som en koselig landsby.

Flott studentby

Det er en flott studentby med et yrende studentliv – barer, uteplasser og restauranter gjør livet bra! I tillegg har Utrecht en bra lokal ESN-gruppe (Erasmus Student Network) som arrangerer masse aktiviteter og turer – som blir utsolgt på et par timer (så her må du være rask!). Som på mange andre universiteter kan det være litt vanskelig å få seg lokale venner – men det er absolutt mulig hvis du står på!

Hvis du vil være med på organisert idrett anbefaler jeg å ta initiativ FØR du kommer hit – idrett organiseres gjennom treningssenteret ”Sportcentrum Olympos”. Uansett vil du få masse internasjonale venner – Utrecht har et stor internasjonalt miljø.

Bolig – studentbolig eller privat

Utrecht, Foto: privat

Jeg har bodd i studentbolig gjennom ”SSH” – og anbefaler dette. Det er greit å vite på forhånd at med SSH blir du boende kun med internasjonale studenter – så hvis du vil lære deg nederlandsk bør du ikke velge dette. Det private markedet er også mulig (og er ofte billigere), men det er trangt om plassene så du må være tidlig ute. Det er faktisk ikke nok plasser til alle studentene på leiemarkedet her, så noen må bo litt utenfor byen.

Stort universitet

Utrecht Universitet (UU) er et av Nederlands eldste og et av Europas største universiteter med over 30 000 studenter. Skoleåret er delt inn i to semestre (september-januar og februar-juni), og hvert semester er delt inn i to ”blocks” – i hver block tar du to fag. Er du her i ett semester tar du altså to blocks og fire fag tilsammen.

Undervisningsstil annerledes enn på UiO

Undervisningsstilen er annerledes enn på UiO på spesielt tre punkter; for det første er terskelen mye lavere for å snakke på kurs, for det andre man får man nærere tilknytning til læreren, og for det tredje er det mindre fokus på juridisk metode og mer på teori og ”store linjer” (dette kan selvfølgelig ha noe å gjøre med at jeg kun har tatt fag på engelsk).

Utrecht, Foto: privat

I de fleste fag har man forelesninger og deretter kurs (”small-group sessions”). På kurs er man forventet å komme godt forberedt. Når læreren spør et spørsmål ingen svarer på – lar han/hun stillheten bli så ubehagelig at noen til slutt svarer. Det kan også hende at læreren sier et navn og så må vedkommende svare – så det lønner seg å komme forberedt. Jeg synes dette er positivt – det gir meg et insentiv til å lese jevnt og trutt hver uke (og jeg vet nøyaktig HVA jeg må lese).

Godt undervisningsmiljø

Personlig synes jeg også at det er en forbedring at studentene er mer muntlig aktive – det er lov å si meningen sin mer fritt (le lege ferenda-style) og det gir en mer avslappet stemning på kurs. En annen ting jeg liker er at mange lærere faktisk lærer seg navnet ditt (eller i det minste vil ha navnelapper) – jeg føler meg mye bedre ”sett” fra fakultetets side her enn jeg gjør på UiO.

Nivået på fagene er bra – man går gjennom mye stoff på kort tid (man har hvert fag i kun 8 uker før man begynner på en ny block med nye fag) og lærerne er engasjerte og flinke. Jeg anbefaler sterkt å ta minst ett EU-fag mens du er her – lærerne er veldig kompetente, og Nederland er generelt kjent for å kunne sin EU-rett. De har også et bra L.L.M-program i EU-rett her – hadde jeg valgt igjen, hadde jeg valgt dette!

Sykkel et must

Utrecht, Foto: privat

Til slutt er det greit å nevne to ting; alle bruker sykkel her, året rundt. Så det er uunngåelig å bo her uten sykkel. Man får fint kjøpt en brukt sykkel for 65-100 euro. For det andre er været overraskende dårlig – verre enn i Norge! Så hvis du hater regn kan det bli litt trist her om høsten. Tror det er finere å være her om våren – da er været bedre OG du får med deg noen viktige høytidsdager man går glipp av på høsten (f.eks. King’s Day).

Av Hedda
Publisert 8. des. 2015 13:37 - Sist endret 8. des. 2015 13:38