Reisebrev fra Utrecht

For å kunne virkelig verdsette internasjonaliseringen av rettsvitenskap er det viktig å komme seg ut i verden for å få andre perspektiver. Utrecht i Nederland er strategisk og praktisk plassert mellom internasjonale rettsvitenskapelige knutepunkter.

Utrecht, Det juridiske fakultet, Foto: privat

Den Haag, Brussels, Luxembourg, og Strasbourg ligger alle en kort tur med tog fra byen.Denne beliggenheten preger og former undervisningen og den akademiske oppbygningen til Universitetet i Utrecht, som tilbyr et sterkt forskningsbasert studiemiljø.

Nederland og Utrecht

Nederland er et liberalt land og har mye kultur og historie å by på, hvor handels- og næringstradisjonene står sterkt i landet. Som by er Utrecht i episentret av Nederland, bestående av klassiske nederlandske bygninger og kanaler, blandet sammen med moderne Rietveld Schröder arkitektur. Byen er ”komprimert” med 300 000 innbyggere, men har alt hva en millionby har å by på. Infrastrukturen er praktisk oppbygget, hvor sykkel er det viktigste fremkomstmiddelet. Bylivet kan tilby noe for enhver smak.

Ypperlig studentby

Utrecht er en ypperlig studentby, med et meget godt studentmiljø. Miljøet er internasjonalt orientert, men man kan lett komme i kontakt med nederlandske studenter. Opplegget for de internasjonale studentene er profesjonelt lagt opp. Det er nok av sosiale arrangementer å være med på; man får ikke tid til å være med på alt! Det er et rikt tilbud av studentorganisasjoner å være med på, både forretningsjuridiske og menneskerettighetsorganisasjoner, som alle har et vell av arrangementer.

Godt fagtilbud

Utrecht, utvekslingsstudenter, Foto: privat

Da det juridiske fakultet er slått sammen med det ”økonomiske og administrative”-fakultet, har jusstudenter tilgang til økonomiske og administrative fag. Dette er en gylden mulighet for den som er interessert i å gå i dybden på slike fag, uten å måtte f. eks. ta enda en studielinje. Selv valgte jeg forretningsjuridiske og rettsøkonomiske fag, men universitetet har et bredt spekter av andre fag. Menneskerettigheter og internasjonal offentlig rett holder et spesielt høyt akademisk nivå.

Undervisningen

Undervisningen er bygget opp rundt mindre klasser (25-40 stk), som enten er forelesninger i kombinasjon med såkalte tutorials, som er klasser der elevene er mer aktivt involvert. Både forelesningene og klassene er profesjonelt lagt opp; hadde selv professorer fra forskjellige universiteter, partnere fra internasjonale advokatfirmaer, phd-studenter, og forskere som gjennomførte undervisningen.

Undervisningen er på engelsk, men man kan også velge fag hvor undervisningen foregår på nederlandsk. Språkkurs er tilgjengelig, men foregår over hele semesteret, og ikke før undervisningen starter; nederlendere er flytende i engelsk, så de er lette å komme i kontakt.

For å følge masterkurs, kan det hende man må ta språktester; dette kan være dyrt, men se på det som en investering for fremtiden, særlig dersom man tenker på å ta en LLM. Selv kom jeg unna med ”letter of recommendation”; universitetet har lagt seg opp en policy om at skandinaviske studenter generelt har gode nok engelsk kunnskaper.

Organisering av semesteret

Utrecht, utflukt, Foto: privat

Semesteret er lagt opp i to blokker, fra 1-4 avhengig av om man drar på høst eller vårsemester, som igjen er delt opp i tidsperioder fra A-D, hvor man maks kan velge to fag fra hver periode, fordelt på to blokker; dvs. at du har 4 fag i løpet av hele semesteret. Vårsemesteret strekker seg fra februar til juni og høstsemesteret fra september til januar; dette kan kollidere med eventuelle semester i Norge.

Hvert av fagene har en størrelse på 7,5 studiepoeng, og arbeidsmengden er noenlunde den samme som ved UiO, selv om da vurderingsordningen er mer ”fragmentert” og pulverisert over lengre tid. Karakterer gis på bakgrunn av ukentlige enkelt og/eller gruppeinnleveringer, enkelt og/eller gruppefremføringer, vanlige eksamener, og såkalte enkelt eller gruppe-”papers”.

Moderne fasiliteter

Undervisningsmaterialet består av bøker, såkalte readers/syllabus (samling av aktuelle artikler), og materiale publisert på nettet. Bøkene kan være dyre, men bibliotekene har nødvendig litteratur for kopiering. Fasilitetene er moderne og lett tilgjengelige; dog har man ikke tradisjonelle lesesaler som ved Domus Nova.

Bolig – vær tidlig ute

Det kan være vanskelig å få tak i bolig dersom man er sent ute. Jeg leide gjennom Short Stay Solutions, men det er fullt mulig å leie gjennom andre private aktører. Prøv å være så tidlig ute som mulig. På grunn av Utrecht sin sentrale beliggenhet kan leien være dyr, men da undertegnede var der, var den norske krona meget sterk. Kost og losji er derfor forholdsvis billig.

Dersom man jobber ved siden av studiene, eller har hatt sommerjobb for å spare opp penger, kan man med Erasmus stipend faktisk tjene penger på å være utlandet. Det er ikke nødvendig med visum, men registreringer med byen er nødvendig. Alt det formelle og byråkratisk gikk fort og greit; ha alle nødvendige papirer/kopier klart, så går det fortere.

Av Magnus
Publisert 29. juli 2011 13:49 - Sist endret 29. juli 2011 13:51