Nyhetsbrev fra CELL - April 2023

April ble nok en måned for mye prosjektaktivitet i CELL. Les mer om diverse arrangementer og seminarer, videre arbeid med Ferdighetsstigen, deltakelse i voldgifts- og prosedyrekonkurranser og mye mer! 

CELL - Senter for erfaringsbasert juridisk læring søker ny studentsenterleder! Les mer om dette i nyhetsbrevet for april.

Seminar om foreldelse og internasjonal rett

Bildet kan inneholde: datamaskin, laptop, smil, personlig datamaskin, bord.
Foreldelse og internasjonal rett er tema for seminaret som avholdes fredag 12. mai (Foto: Oda Hveem, UiO).

Fredag 12. mai inviterer CELL og Det juridiske fakultet til seminar om foreldelse og internasjonal rett. Seminaret er åpent for jurister med interesse for regler om foreldelse og studenter på JUS3112 Formuerett. For sistnevnte er det også levert bidrag til en skrivekonkurranse, og vinneren av konkurransen vil annonseres på seminaret. Seminaret avsluttes med sosial samling og pizza.

Her kan du melde deg på, samt lese mer om seminaret og programmet. Påmeldingsfristen er 3. mai 2023.

Nye steg i arbeidet med Ferdighetsstigen

Bildet kan inneholde: farger og nyanser, stige, stol, metall, mønster.
Arbeidet med Ferdighetsstigen har tatt nye steg i april (Foto: Lance Grandahl, Unsplash).

CELLs arbeid med implementering av Ferdighetsstigen tok et nytt og viktig steg i april. De første månedene av våren 2023 har gått til å holde samtaler med studieårsansvarlige på de ulike studieårene. Samtalene har dreid seg om utformingen av læringsutbyttebeskrivelser på de ulike obligatoriske emnene i master i rettsvitenskap. Samtalene har funnet sted med sikte på å bringe læringsmålene i emnene i samsvar med de overordnede læringsmålene for masteren som helhet. I tillegg har formålet vært å diskutere utvikling av programmet med en tydeligere ferdighetsmessig progresjon utover i studiet.

Som ledd i denne prosessen ble det arrangert et halvdags diskusjonsmøte i april med alle studieårsansvarlige til stede, i tillegg til enkelte ansvarlige faglærere. Formålet var å bli enige om en overordnet plan for masterstudiet, der en ferdighetsmessig progresjon på en konsistent måte kommer til uttrykk i læringsutbyttebeskrivelsene, og som legger til rette for mer ferdighetsbaserte undervisningsformer.

Prosessen med å implementere Ferdighetsstigen vil fortsette utover våren og høsten 2023. Du kan lese mer om Ferdighetsstigen her. 

UiO med lag i voldgifts- og prosedyrekonkurranse

Jessup-laget på prosedyrekonkurransen i Washington i april (Foto: Jessup-laget, UiO).

30. mars sendte UiO fem deltakere til Wien for å delta på Vis Moot, en av verdens største voldgiftskonkurranser. Konkurransen er lagt opp slik at deltakerne skal ha en dialog med et dommerpanel om hvorfor nettopp deres juridiske argumentasjon bør vinne frem. Dette gir studentene verdifull erfaring i hvordan argumentere for et rettslig standpunkt. Du kan lese mer om Vis Moot og studentenes erfaringer her.

I april stilte UiO også med lag i prosedyrekonkurransen Jessup. Jessup er den eldste og største internasjonale prosedyrekonkurransen i verden. Konkurransen omhandler folkerett og er en simulering av en fiktiv tvist mellom land for Den internasjonale domstolen (ICJ). Du kan lese mer om Jessup og studentenes erfaringer her.

Deltakelsen i konkurransene er en del av valgemnet JUS5040 – Moot Court - en større satsing fra CELL og Det juridiske fakultet for å styrke jusstudentenes skriftlige og muntlige ferdigheter.  

Fem studenter fra fakultetet representerte UiO i årets Vis Moot konkurranse. f.v: Oscar Farseth Berg, Maren Sundve, Elisabeth Thelle, Faith Oyaro, Johannes Christiansen Aas (Foto: Melissa Sabamali, UiO).

Er du vår nye studentsenterleder?

Som studentsenterleder skal du ivareta studentperspektivet i ledelsen av CELL. Det vil si at du er en av de faste deltagerne i CELLs lederteam, sammen med senterleder, nestleder, faglig koordinator, pedagogisk rådgiver og administrativ koordinator. Du skal være orientert og delta i samtaler om all aktivitet og alle prosesser i senteret, samt strategiutvikling. 

Stillingen er en fulltidsstilling, hvor 50 % er lønnet og 50 % er praksis. Ett års praksis som studentsenterleder i CELL er godkjent som 30 studiepoeng på masternivå i masterstudiet i rettsvitenskap, og vil komme frem på vitnemålet med tittel 'Ledelse og juridisk pedagogikk ved CELL. 

Søknadsfrist er onsdag 21. mai. Du kan lese mer om arbeidsoppgavene og stillingen her.

CELL søker stipendiat i rettsvitenskap

CELL søker en stipendiat i rettsvitenskap med fokus på juridisk argumentasjon. Til denne stillingen ønskes prosjekter som kan bidra med forskning relevant for å utvikle teori om god juridisk argumentasjon og skriving, og som kan knyttes til utvikling av nye språkteknologier for juridisk arbeid. Eksempler på dette er modeller og verktøy som gir automatiserte tilbakemeldinger, trening eller råd som kan hjelpe jusstudenter og jurister til å skrive og argumentere bedre. Disse er ment å kunne integreres i utdanning og praksis. 

Søknadsfrist er fredag 5. mai. Du kan lese mer om stillingen og søke her. 

Pedagogisk kurs for midlertidig ansatte, kursdag 4

Fjerde og siste samling i pedagogisk kurs for midlertidige ansatte ble avholdt i april (Foto: Tiril Guttormsen, UiO).

Torsdag 20. april holdt kompetansebyggingsprosjektet i CELL sin fjerde og siste samling i pedagogisk kurs for midlertidig ansatte. Kurset har blitt utarbeidet av en arbeidsgruppe bestående av representanter fra:

  • CELL
  • LINK
  • Universitetet i Tromsø ved Kristine Helen Krosnes
  • Universitetet i Bergen ved Jan-Ove Færstad

Formålet med kurset er å styrke deltakernes pedagogiske kompetanse, og gi ansatte større trygghet i undervisningsrollen. Den siste samlingen hadde veiledning som tema, og satte undervisernes rolle som veiledere i fokus.

Prosjektgruppa utforsker nå mulighetene for å holde et liknende kurs til høsten, og begynne på planleggingen av et utvidet kurs på 50 timer. Målgruppa for dette 50-timerskurset vil være faste ansatte. Planleggingen av høstens 30-timerskurs og vårens 50-timerskurs vil begynne i løpet av våren 2023. 

Lovkonferansen 

6. og 7. juni avholdes Lovkonferansen 2023, hvor blant annet Stortingets lovarbeid, lovprosess, klart språk, digital forvaltning og juridisk utdanning kommer til å drøftes. Konferansen holdes i Universitetets aula, Gamle festsal og Professorboligen. CELL har vært med på å bidra til utformingen av konferansen, og bidrar også med flere foredrag. Programmet for både dag 1 og 2 er lagt ut.

Sjekk ut programmet og registrer deg til Lovkonferansen 2023 her.

Sense of Belonging

I løpet av høsten 2023 kommer arbeidsgruppen for læringsmiljø i CELL, sammen med PHD-kandidat i CELL, Dan Uehara, til å rulle ut en undersøkelse blant studenter ved Det juridiske fakultet. Tema for undersøkelsen er studenters følelse av tilhørighet til fakultetet, trivsel og opplevelse av mestring. Arbeidet med undersøkelsen er et ledd i å kartlegge hvordan miljøet på fakultetet oppfattes av studentene. Resultatene fra undersøkelsen vil danne et viktig grunnlag for hvilke tiltak fakultetet kan sette inn for å styrke studentenes følelse av tilhørighet og læringsmiljøet generelt.

Holmenkollstafetten 2023

God stemning blant gruppa som løp Holmenkollstafetten i 2022 (Foto: Karoline Stensvik, UiO).

CELL har meldt på lag til årets Holmenkollstafetten 2023. Stafetten er lørdag 13. mai, og det vil være sosialt opplegg i etterkant av løpingen. Vi håper du vil være med å løpe Holmenkollstafetten 2023 med oss, vi trenger alle slags løpere (og ikke løpere).

Send mail til Karoline Stensvik ved interesse.

Arrangement: LILO Talk #4 - Rettsteknologiske prosjekter drevet av studenter

Foto: Evellean

Onsdag 3. mai arrangerer prosjektgruppen LILO sin fjerde LILO Talk. Her vil vi få høre fra personer bak rettsteknologiske prosjekter. Prosjektene er drevet av studenter ved UiO. LILO Talk er et arrangement for hvor det diskuteres juridisk innovasjon og rettsteknologi. Ved å oppmuntre til deling av erfaringer, er forhåpningen å inspirere og legge til rette for at studenter og andre nysgjerrige forfølger egne rettsteknologiske idéer.

Les mer om arrangementet her.

    Publisert 27. apr. 2023 13:33 - Sist endret 5. juli 2023 10:17