Heldags skriveverksted i JUS1211 Privatrett II (Fast eiendom og Juridisk metodelære)

En hel dag ble viet til skriveverksted i JUS1211 Privatrett II. På denne dagen fikk studentene muligheten til å samskrive, diskutere fag, evaluere hverandre og få veiledning.

Skriveverksted i JUS1211 Privatrett II ga studentene mulighet til å samskrive og få veiledning på tekstene sine. Foto: Oda Hveem, UiO

Bakgrunn

Etter suksessen med heldags skriveverksted i "Familie- og arverett", ble det gjennomført et heldags skriveverksted i Fast eiendomsrett og Juridisk metodelære våren 2023. Fagansvarlig for emnet var Geir Stenseth og Ole-Andreas Rognstad. I tillegg var Kristine Hansen med fra CELL.

Hva? 

Under skriveverkstedet jobbet studentene i grupper en hel dag, hvor de diskuterte sine tekstutkast til oppgaven de hadde fått utlevert. Studentene utførte gruppediskusjon, medstudentevaluering og fikk veiledning av faglærerne og skriveveiledere (læringsassistenter). 

Formålet var å forankre/integrere de internasjonale rettskildene bedre allerede i førsteårsstudentenes faglige bevissthet. Dette var i tråd med fakultetets målsetninger ved å innføre en ny oppgave. Tanken var at studentene på dette tidspunktet var kommet lenger og hadde fått øvd seg på flere andre oppgaver. Studentene ble derfor bedt om å skrive et individuelt utkast før de kom på skriveverksted, som de skulle bruke til medstudentevaluering.

Hvorfor?

Fakultetet har en lang tradisjon hvor studenter leverer inn skriftlige besvarelser på oppgaver og får skriftlig tilbakemelding på disse, men slik summativ vurdering har begrenset nytte for studentenes læring, derfor har CELL utviklet skriveverksted hvor studentene kan komme med uferdige tekstutkast og få formativ vurdering og veiledning underveis i skriveprosessen. På slike skriveverksteder kan studentene:

  • Utvikle sine skriveferdigheter.
  • Gjennomføre muntlig medstudentevaluering og få konstruktiv kritikk om utbedring av sin egen tekst før innlevering.
  • Diskutere faget sitt med sine medstudenter.
  • Få veiledning av skriveveiledere, som er studentansatte som har kommet lenger på studiet, har mer skrive-erfaring og som har fått opplæring i veiledning.

Skriveverkstedene har som regel en varighet på 2 timer, men i dette tilfellet ble skriveverkstedet utvidet til en hel dag. Grunnen til dette var at vi ville at studentene skulle få mer tid til å diskutere, skrive om og ferdigstille besvarelsen sin. På et heldags skriveverksted kan studentene:

  • Få mer tid til diskusjon.
  • Omskrive og ferdigstille sin besvarelse.
  • Få veiledning av faglærerne i tillegg til skriveveilederne. 

Hvordan?

Programmet for dagen var omtrent som for "Familie- og arverett". En av forskjellene var at studentene ble bedt om å forberede et utkast til besvarelse før de møtte opp på skriveverkstedet.

  • Klokka 08.30: Forberedende møte mellom skriveveilederne og faglærerne.
  • Klokka 09.15: Introduksjon i Auditorium 3 på Domus Juridica. Kristine presenterer dagsplanen og snakker litt om medstudentevaluering. Faglærerne presenterer oppgaveteksten.
  • Klokka 10.00: Studentene går til hvert sitt kursrom med hver sin skriveveileder. To og to studenter leser hverandres tekstutkast, gjennomfører medstudentevaluering, diskuterer og skriver om. Skriveveilederne veileder og faglærerne går rundt.
  • Klokka 12.00: Midtveisevalueringsmøte mellom skriveveilederne og faglærerne, mens studentene spiser lunsj.
  • Klokka 13.00: Studentene leser hverandres nye utkast og diskuterer videre. Skriveveilederne og faglærerne går rundt.
  • Klokka 15.00: Felles gjennomgang med faglærerne + evaluering. Seansen varer i en time. 

Oppgaveteksten og programmet ble sendt ut til både skriveveilederne og studentene omtrent to uker før skriveverkstedet.

Vedlegg

Evalueringsrapport fra skriveverksted i "Fast eiendom og Juridisk metodelære" våren 2023.

Læringskravene for emnet JUS1211 Privatrett II.

Publisert 5. juli 2023 15:18 - Sist endret 10. nov. 2023 11:00